Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vondra i Nerudová potřebují zabrat. Nejnovější průzkum k eurovolbám je varováním pro Spolu i Starosty

Superlídr trojkoalice Spolu Alexandr Vondra. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Superlídr trojkoalice Spolu Alexandr Vondra. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: Nejnovější průzkum k volbám do Evropského parlamentu ukázal, že dva měsíce před hlasováním je hlavním favoritem na vítězství hnutí ANO. Podle šetření STEM/MARK z přelomu března a dubna by kandidátka vedená Klárou Dostálovou mohla získat 27,5 procenta hlasů. Pro hnutí jde o třetí průzkum, který mu připisuje solidní náskok. Zejména pro Spolu a Starosty je však aktuální šetření varováním. Popisujeme proč.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hnutí ANO nemá v aktuálních datech STEM/MARK ten dramatický náskok, na který je politická scéna zvyklá z volebních modelů pro sněmovní volby. V nich Andrej Babiš a spol. tradičně dominují. To se nyní úplně neděje, i tak je ale ANO viditelně ve vedení.

V nejnovějším průzkumu má na koalici Spolu náskok 7,5 procentního bodu. Kandidátka ODS, TOP 09 a lidovců by podle výzkumníků oslovila pouze 20 procent voličů. Podobnou podporu pro toto uskupení naměřily i dva předchozí průzkumy.

Reálně trojkoalice Spolu potřebuje získat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Průzkum veřejného mínění

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější