Středočeský zastupitel se má omluvit hejtmance, na Facebooku ji spojil s korupční kauzou

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) nepravomocně vysoudila omluvu od krajského zastupitele Martina Hermana (ANO), který se ji snažil spojit s korupční kauzou Dozimetr. Kolínský okresní soud také Hermanovi nařídil, aby ze svého facebookového profilu smazal příspěvky, v nichž tvrdil, že hejtmanka v kauze figuruje. Herman po vyhlášení rozsudku uvedl, že se zřejmě odvolá.

Pecková zažalovala Hermana kvůli facebookovým příspěvkům, v jednom z nich uvedl, že hejtmanka „podle policejního spisu osobně ladila celou strukturu organizovaného zločinu středočeských silničářů“. Odkazoval při tom na článek serveru PrahaIN.cz, který citoval nejasně vyznívající odposlech a zároveň podotýkal, že kromě něj se skupina o hejtmance nezmiňovala, protože měla ve správě a údržbě silnic svého vysoce postaveného člověka.

Hejtmanka zdůvodnila žalobu na ochranu osobnosti ohrožením své důvěryhodnosti před nadcházejícími krajskými volbami. Před soudem uvedla, že dokud Herman nezveřejnil své příspěvky, nikdo ji s kauzou nespojoval, zatímco poté se jeho výroky lavinovitě šířily na sociálních sítích a na dalších místech na internetu. Jejich intenzitu posilovalo také sdílení dalšími předními politiky ANO. Jeden z příspěvků zveřejnil Herman také na svém blogu na serveru iDnes.cz, kde podle žaloby mohl působit dojmem, že jde o novinářský článek. Pecková už dříve uvedla, že s obviněnými v kauze nemá nic společného ani nebyla předvolána k výslechu jako svědkyně.

Soud dal Peckové za pravdu. „Hranicí svobody projevu je právě ochrana pověsti druhých, které se mohou domáhat i politicky a veřejně činné osoby,“ prohlásila soudkyně Martina Suchánková. Herman podle ní sice převzal tvrzení z článku na PrahaIN, ale zkreslil je. „Podával je tak, jako by byly již faktem, že žalobkyně tedy ladila organizační strukturu organizovaného zločinu, byla součástí zločinecké skupiny a tak dále, o ničem takovém článek neinformoval,“ upozornila soudkyně.

Herman se hájil právě tím, že jen sdílel informace z veřejně dostupných zdrojů. Ve vyjádření k žalobě uvedl, že nikdy neprohlásil, že Pecková byla hlavou kauzy Dozimetr a páchala trestnou činnost. Svoje výroky nepovažuje za nepravdivé nebo lživé, využil práva na publikaci názorů. Zda se jedná o přípustné výroky, nechal na posouzení soudu. Jedná se podle něj o boj politických rivalů, který by neměl řešit soud. Výroky, které jsou předmětem žaloby, podle Hermana přenesla do veřejného prostoru Pecková ještě před podáním žaloby tím, že je zařadila jako bod programu krajského zastupitelstva loni 30. října.

Po vynesení rozsudku prohlásil, že se pravděpodobně odvolá. Hejtmanka Pecková verdikt přivítala, považuje ho za vyznačení linie politického souboje.