Internetový hobby magazín

Menu

Dům

Nejnovější články

Pračku byste měli čistit jednou za měsíc: Poradíme vám, jak na to!

Dub 2410 Autor: Claudie Kornelová

Pokud jste někdy při plnění pračky nebo při vyndavání prádla do sušičky ucítili zatuchlý zápach z oblečení nebo bubnu pračky, máme pro vás novinku: na vině je pravděpodobně špinavá pračka. Přestože se na vyčištění pračky spoléháme při praní prádla, je třeba ji čas od času řádně vyčistit, aby mohla dobře plnit svou funkci.

pračka

Vyčistěte svou pračku a zbavte ji tak nepříjemného zápachu. Zdroj foto: Pixabay.com – Gerhard Stach

Nejde jen o zápach: Zbytky pracího prostředku, změkčovadla a nečistoty ulpělé na dávkovači, vnitřních částech a bubnu se mohou přenést na oblečení a zanechat na něm stopy a skvrny. Na gumovém těsnění dvířek u praček s předním plněním a v dávkovačích pracího prostředku se mohou tvořit nánosy plísní, pokud se tam nechá loužit voda. Už jen z těchto důvodů byste měli pračku jednou měsíčně hloubkově vyčistit a po každém praní provést tyto jednoduché kroky, které ji pomohou udržet svěží a čistou.

Jak přesně vyčistit pračku

Veškerý prací prostředek, změkčovač tkanin, tělesné nečistoty a špína, které se při každém praní dostanou do pračky, se časem nahromadí a vytvoří dokonalou živnou půdu pro plísně, houby a zápach.

Zde je návod, co dělat jednou za měsíc, abyste měli čistou a nedotčenou pračku:

  • Spusťte prací cyklus: Mnoho novějších modelů praček má speciální čisticí cyklus, který přednastaví čas, prací cyklus a teplotu vody, takže stačí jen přidat bělidlo. Pokud vaše pračka tento cyklus nemá, přidejte do dávkovače 1/2 šálku tekutého chlorového bělidla nebo naplňte dávkovač po maximální hranici a spusťte normální cyklus s horkou vodou (nebo postupujte podle návodu). Použít můžete i speciální čisticí prostředek, podle pokynů na obalu. Samotné bělidlo sice zničí bakterie a plísně, ale nemusí rozpustit jiné zbytky, jako je prací prostředek. Tyto čističe praček obsahují složky, které pračku zbaví i mastných usazenin a minerálů z tvrdé vody.
  • Nastavte extra máchání a odstřeďování: Po skončení pracího cyklu spusťte ještě jedno máchání a odstřeďování, abyste se ujistili, že jsou všechny zbytky bělícího prostředku nebo částic zcela vymyty.
  • Vyčistěte zásuvku dávkovače: Většina novějších strojů má vyjímatelné dávkovače, takže je vyjměte, rozeberte a dobře opláchněte pod horkou vodou. Případné ulpělé nečistoty odstraňte měkkým zubním kartáčkem. Otřete je do sucha, znovu je sestavte a vložte do přístroje. Pokud jsou stále mokré, otřete je hadříkem nebo je nechte důkladně vyschnout na vzduchu.
  • Otřete a vysušte gumové těsnění a buben: Pokud máte pračku s předním plněním, otřete a důkladně vysušte gumové těsnění, abyste zabránili vzniku plísní. Otřete také případnou vlhkost z bubnu a dvířek nebo víka nebo je nechte otevřené, aby vyschly na vzduchu.
pračka

Čištění není tak náročné a složité. Zdroj foto: Pixabay.com – bierfritze

Jak zabránit zapáchající pračce

Kromě měsíčního čištění si zvykněte nechávat dvířka pračky pootevřená nebo po každém použití zvednout víko. Umožníte tak cirkulaci vzduchu a vysušení zbývající vlhkosti, která může přispívat k zatuchlému zápachu. Jen se ujistěte, že se děti a domácí zvířata v rámci bezpečnostních opatření nedostanou do blízkosti otevřené pračky, a zapněte dětskou pojistku na ovládání, pokud ji máte.

  • Čisté oblečení vyndejte neprodleně: Jakmile cyklus skončí, pračku vyprázdněte, abyste zabránili vzniku zatuchlého zápachu v ní.
  • Odstraňte veškeré nečistoty nebo chlupy domácích zvířat: Pokud máte doma domácího mazlíčka, který líná, najdete v pračce po několika dávkách prádla zvířecí chlupy. Nechte dvířka otevřená, dokud zvířecí chlupy a buben důkladně nevyschnou. Poté pomocí nástavce s měkkým kartáčem vysavače chlupy vysajte.
  • Osušte těsnění: Pokud máte pračku s předním plněním, pravidelně kontrolujte těsnění, zda se v něm nezachytily drobné předměty, například dětské ponožky, a vysušte ho ručníkem, abyste zabránili vzniku plísní.
  • Vyčistěte ovládací prvky a dávkovač: Vlhkým hadříkem otřete ovládací prvky, madlo dvířek a všechny kapky pracího prostředku nebo změkčovadla, které uvidíte na přední straně, bocích a horní části pračky a dávkovače. Snadněji se odstraňují, když jsou ještě mokré, proto to udělejte, jakmile si jich všimnete. Udržíte tak bakterie a plísně na uzdě a pračka bude vypadat co nejlépe.
pračka

Prádlo v pračce zbytečně nenechávejte. Zdroj foto: Pixabay.com – Antonio Cansino

Je pro čištění pračky lepší bělidlo nebo ocet?

Zatímco někteří mohou doporučovat čištění pračky horkou vodou a octem, tak někteří lidé nevěří, že použití octa k čištění pračky je dostatečně účinné. Ocet v plné síle (nikoliv zředěný v pračce) může rozpustit usazeniny z tvrdé vody, ale není tak důkladným likvidátorem bakterií jako bělidlo ani tak dobrým čisticím prostředkem jako přípravky určené k tomuto účelu. Navíc nadměrné používání octa může poškodit některé součásti, jako jsou hadice a gumová těsnění.

Co se týče čištění pračky jedlou sodou, může pomoci osvěžit a odstranit zápach z vany, ale pravděpodobně nezničí bakterie ani zcela neodstraní usazeniny hluboko uvnitř pračky.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Dub 2024>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist