Co je diskontovaný dluhopis?

Diskontovaný dluhopis, známý také jako Zero Bond, je specifický typ dluhopisu, který se odlišuje od tradičních dluhopisů svou strukturou výnosů a způsobem obchodování na finančním trhu.

Co je diskontovaný dluhopis?

Diskontovaný dluhopis je cenný papír, který je vydáván s diskontem, tedy za nižší cenu než je jeho nominální hodnota. Investor při nákupu takového dluhopisu platí méně, než kolik obdrží při jeho splatnosti. Rozdíl mezi nákupní cenou a nominální hodnotou představuje výnos investora.

Investor nakupuje diskontovaný dluhopis za cenu nižší než je jeho jmenovitá hodnota. Během doby držení dluhopisu neobdrží žádné pravidelné úrokové platby, protože dluhopis má nulový kupón. Celý výnos je vyplacen až na konci doby splatnosti, kdy investor obdrží nominální hodnotu dluhopisu.

Příklad diskontovaného dluhopisu

Představme si, že investor nakoupí diskontovaný dluhopis s nominální hodnotou 100 000 Kč za cenu 80 000 Kč. Po uplynutí doby splatnosti, která může být například tři roky, obdrží investor zpět plnou nominální hodnotu 100 000 Kč. Výnos tedy činí 20 000 Kč, což představuje 25 % z investované částky.

Výhody a nevýhody

  • Předvídatelnost výnosu – Investor přesně ví, kolik obdrží na konci doby splatnosti.
  • Složené úročení – Efekt složeného úročení může vést k vyššímu výnosu, pokud by investor reinvestoval pravidelné úrokové platby.
  • Likvidita – Diskontované dluhopisy mohou být méně likvidní než standardní dluhopisy s pravidelnými úrokovými platbami.
  • Riziko – Pokud emitent dluhopisu zkrachuje, investor může přijít o investované prostředky.

Diskontované dluhopisy jsou atraktivní pro investory, kteří hledají investici s pevným výnosem a jsou ochotni počkat na jeho realizaci až do splatnosti dluhopisu. Je důležité si uvědomit rizika spojená s tímto typem investice a pečlivě vybírat dluhopisy od spolehlivých emitentů.

Zdroj
https://akschejbal.cz/diskontovany-dluhopis-zero-bond

Našli jste v textu chybu či nepřesnost? Dejte nám vědět.