Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Získal SSSR atomovou pumu díky našemu uranu a komunistům? Mýty a fakta poválečného Československa

Památník Vojna u Příbrami na místě bývalého pracovního tábora, v němž byli drženi vězni dobývající uran. Foto: Wikimedia Commons
Památník Vojna u Příbrami na místě bývalého pracovního tábora, v němž byli drženi vězni dobývající uran. Foto: Wikimedia Commons

Seriál Přepište dějiny: Jeden z oblíbených mýtů, které se u nás tradují, hovoří o tom, že komunistická vláda nechala Sověty vydrancovat zdejší uranová ložiska a jen díky tomu se jim v roce 1949 podařilo stát se druhou jadernou velmocí. Realita je však poněkud složitější.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Konec druhé světové války a události s ním spojené jsou na našem území koncentrovány do paměti na květnové dny. Jaro 1945 ale přitom bylo plné důležitých politických rozhodnutí. A to nejen o budoucí podobě vlády v Československu, ale o mezinárodním zakotvení, včetně dosti konkrétních důsledků. Nehledě na to, že v případě pobytu sovětské armády v Československu máme možná v kolektivní paměti na jedné straně roli osvoboditelů, na druhé krádeže „hodinek a kol“. Méně však rezonuje skutečnost, že podle smlouvy z března 1945 uzavřené s naší exilovou vládou se Sověti mohli k prokazatelně německému majetku chovat vyloženě kořistnicky.

Samostatnou kapitolou, opředenou též několika mýty, je kauza československého uranu a naše role při vývoji sovětské jaderné pumy. Hodně pozornosti této problematice věnoval například historik Prokop Tomek, přesto v našich hlavách zůstávají některá schémata pokřivená.

Pomohli jsme sovětské jaderné bombě? Vznikla právě díky československému uranu? Je to i není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější