Hlavní obsah

Sklo v interiéru nejsou jen luxfery. Nebojte se skleněných obkladů, příček ani dveří!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenže se do interiéru vrátily již desítky let oblíbené luxfery, sklo lze použít i jako obklad do koupelny nebo za kuchyňskou linku, ale také jako zábradlí či příčku. Jak ho vybrat, aby bylo nejen krásné, ale i bezpečné a odolné?

Článek

Sklo je fascinující materiál, který nabízí spoustu možností využití v  interiéru – může mít barvy a vzory přesně na míru vašemu vkusu a barevnosti, je bezpečné a velmi odolné. Jak ho vybrat a jakou roli mu v bytě či domě můžete svěřit? O tom jsme si povídali s designérem Tomášem Mikuleckým.

Dá se mluvit o návratu skla do interiérů a jeho použití jako prakticky-dekoračního prvku?

Ano, určitě. Je možné ho využít prakticky, ale i jako velmi dekorativní prvek. Trendem jsou například velká okna (víte, jak je nejlépe umýt?), ale dává i spoustu dalších možností. Je to krásný prvek, ať ho použijeme čiré, nebo ornamentní až po digitálně potištěné, na které se dá vymyslet téměř jakýkoliv design. Co se týče praktičnosti, tak sklo má také mnoho výhod – velmi snadno se udržuje a čistí, je bezpečné a velmi odolné a vlastně „nesmrtelné“. Samotné sklo je přírodní materiál, který je stoprocentně recyklovatelný bez jakékoliv újmy na kvalitě.

Je moderní sklo jiné než před pár desítkami let, má jiné vlastnosti?

Jistě, za posledních zhruba třicet let se hodně posunula jeho kvalita i vlastnosti. K dispozici jsou technologie, které výrazně zlepšily třeba jeho izolační vlastnosti, které se využívají v oknech. Ale změny jsou i v sortimentu skel pro interiér, která musí kromě estetiky splňovat mnohdy i požadavky na propustnost světla a hlavně bezpečnost. Sklo do interiéru musí být většinou alespoň kalené a při větších rozměrech i lepené s bezpečnostní fólií. Ani to ale nemění jeho krásu a čirost.

Foto: Heluz Izos s.r.o

Designér Tomáš Mikulecký pracuje se sklem v interiéru rád a klientům ho doporučuje jako bezpečný, skoro nesmrtelný a vůbec velmi fascinující materiálFoto: Heluz Izos s.r.o

Kam všude můžeme sklo použít a liší se pak to, které se hodí například jako obklad do kuchyně od toho, jež chceme použít místo zábradlí na schodišti?

To, kde ho použít, záleží jen na fantazii klienta a architekta nebo designéra. Primárně se skla s potiskem nebo smaltovaná či ornamentní používají za kuchyňské linky, za nábytek, jako stěny sprchových koutů, ale i jako obklad stěn. Skleněné mohou být dveře, příčky, zábradlí, ale skleněné může být i schodiště a pochozí plochy, ale i na fasádní skla. Výhodou je, že sklo se dá vyrobit na míru, nejen co se individuálního vzoru týče, ale může mít i specifický tvar.

Co se týče vlastností, tak sklo ze sprchového koutu se nijak extra neliší od toho za kuchyňskou linkou. Úprava je všude stejná. Liší se to maximálně v tloušťce a případné úpravě, jako je vrtání, frézování apod. Jako designér pak pracuji nejen s tloušťkou skla, ale i jeho velikostí, jehož maximální rozměr může být 2 400 × 4 100 mm. Pokud pro požadovaný interiér velikost tabule nestačí, je možné sklo napojovat na sebe horizontálně i vertikálně a digitální potisk lze napojit naprosto stejně. Ale tak velké plochy se v domácnostech využívají výjimečně, to se stává spíš na fasádách nebo v recepcích hotelů.

Při použití v domácnosti mohu vybírat i podle vlastností skla a dohlédnout na to, aby byly správně využity. Například u sprchových koutů jde o to pohlídat, aby cínovaná strana skla byla umístěna uvnitř sprchového koutu kvůli lepšímu odvodu vody.

Několikrát jste už zmínil bezpečnost skla, ale stejně mi v souvislosti s tímto materiálem naskakuje obava, že bude stačit do něj praštit a rozbije se. Opravdu to tak není?

Sklo do interiéru, a to s potiskem i bez, je vždy tvrzené neboli kalené, které je asi pětkrát odolnější vůči termickým šokům, také má mnohem vyšší tvrdost a pružnost. I pokud by náhodou došlo k rozbití, sklo se rozbije na tisíce malých neostrých částí, jako např. u autoskla. Sklo má navíc opracované hrany tak, aby nebyly ostré a nedošlo k pořezání. Pokud navrhuji interiérové stěny nebo dveře, požaduji sklo v lepené variantě, tedy Izos Protect, kdy dvě skla jsou k sobě slepená bezpečnostní folií, takže po rozbití střepy zůstanou přilepené na fólii. Díky digitálnímu potisku se předejde i termálnímu šoku, který vede k prasknutí skel.

Jak je to s životností skla v interiéru?

Životnost skla i potisku je takřka nesmrtelná. Potisk na skle má odolnost proti UV záření, poškrábání, změnám teplot, vodě a je stálobarevný, takže se nemusíte bát, že by se vám například dveře po pár letech vyšisovaly nebo se začala barva loupat.

Pokud tedy zvažuji použití skla v interiéru, na co musím dávat pozor?

Je to hned několik bodů, které je třeba zvážit.

Vlastní dekor: Díky knihovnám dekorů, třeba jako je Izos Design, si můžete vybrat vzor, který se vám líbí a ladí k interiéru. Můžete ale dodat například i vlastní – pokud bude mít dostatečnou kvalitu rozlišení, aby se při potřebném formátu nestal rozostřeným.

Spolupráce s odborníky: I když je možné dekor navrhnout samostatně, spolupráce s  grafikem nebo architektem může přinést vyšší estetickou hodnotu a zohlednit technické možnosti a vlastnosti materiálu.

Technické a praktické aspekty: Je klíčové přesně definovat, kam bude sklo instalováno, aby se tak mohlo připravit – nejen kalením, ale třeba například bezrámové dveře vyžadují specifické úchyty a leštěnou hranu. Tady je vždy dobré vše konzultovat s odborníkem – předejde technickým nebo designovým problémům, které mohou projekt zdržet nebo zvýšit jeho náklady.

Zásadní je i výběr kvalitního výrobce a toho, kdo sklo montuje. Jak je poznám?

Kvalitní výrobce je pro mě ten, který dokáže nabídnout perfektní a v čase stálou kvalitu skla a co největší technologické možnosti, jako je například již zmiňovaný ojedinělý digitální potisk s přidanou hodnotou perfektně broušených hran v několika úrovních, leštěné lesklé či matové hrany, vrtání otvorů ve skle, vytvoření jakéhokoliv tvaru, například kruhu. A takový výrobce většinou doporučí nebo někdy i zajistí kvalitní montáž. A většinou dovede doporučit i toho, kdo sklo profesionálně namontuje. Vždy s nimi komunikujte dostatečně dopředu, ideálně ve chvíli, kdy třeba zadáváte kuchyňskou linku nebo máte návrh koupelny, abyste doladili všechny detaily a specifika prostoru – při rekonstrukcích třeba ne vždy rovné zdi a podobně.

Načítám