Plavební komora ve Spytihněvi má nová vrata

blank

Komora, která prochází generální obranou, má nová, téměř třítunová vrata. Práce budou dokončeny tak, aby mohla na začátku května začít plavební sezóna na Baťově kanálu.

Povodí Moravy osadilo plavební komoru novými vraty. Vzpěrná vrata váží 2,7 tuny, jsou 3,2 metru široká a 4 metry vysoká. Instalaci prováděla specializovaná firma s pomocí velkého jeřábu. „Vrata plavební komory byla instalována na speciální čepy, které zajistí jejich plynulý pohyb. Šlo o velice náročnou operaci a milimetrovou práci, což je při parametrech vzpěrných vrat poměrně náročné. Osazení obou křídel proto zabralo prakticky celý den,“ popisuje ředitel Závodu Střední Morava Pavel Cenek z Povodí Moravy. To má správu Baťova kanálu na starost. Následovalo napojení na připravené ovládací mechanismy a zprovoznění vrat. Dále proběhne osazení vrat v dolní části plavební komory.

blank

„Do začátku hlavní plavební sezóny zbývají tři týdny. V následujících dvou týdnech odtěžíme provizorní zemní hráz v horní rejdě, dokončíme betonování dolního zhlaví, komoru osadíme ovládacími prvky, signalizačním a plavebním značením a provedeme provozní zkoušky. Všechno běží podle plánu,“ říká Cenek. Povodí Moravy zahájilo rozsáhlou opravu spytihněvské plavební komory v říjnu 2023. Ta spočívá v modernizaci všech částí plavební komory a zahrnuje výměnu vrat, elektroinstalací a ovládacích konstrukcí, včetně stavebních konstrukcí. Plavební komora získá nové úvazní prvky, signalizační i plavební značení. Podnik postupně plánuje opravit všechny plavební komory. Při Baťově kanálu jich je celkem třináct. Letos dokončí modernizaci rejd jedenácti komor spojenou s výstavbou nových čekacích stání za 61 milionů.

Scroll to Top