Chci hubnout 5 kg, nebo 50 kg – je rozdíl v postupu?

Ať už chcete zhubnout jen pár kilo, jinak řečeno „do plavek“, nebo vás obtěžuje výrazná nadváha či obezita, v obou případech bude přístup podobný – musíte se dostat do takzvaného energetického deficitu. „To znamená, že výdej energie vašeho těla ve formě spálených kalorií bude vyšší než příjem energie v podobě jídla. V jiných případech, když pomineme některá konkrétní onemocnění, vaše tělo do vlastních zásob tuku nesáhne,“ vysvětluje výživový specialista komplexního programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.

Ideálně by se měl každý, kdo hubne, psychicky nastavit na celkovou změnu životního stylu, protože kila navíc ukazují, že dosavadní přístup nebyl dlouhodobě udržitelný, alespoň s ohledem na vytouženou linii bez nadváhy. Znamená to kromě přemýšlení o jídle a sebevzdělávání v této oblasti také plánování jídelníčku a doplnění týdenního programu o pravidelné pohybové aktivity. Nastavení je potřeba udržovat i po skončení redukční fáze, kdy člověk shazuje kila, protože v opačném případě, kdy se navrátíte k původnímu životnímu stylu před hubnutím, se dá s jistotou očekávat jojo efekt.

Jakou zvolit strategii

Pokud se do toho chcete pustit sami, je vhodné si nastudovat alespoň základní informace. Platí, že čím je strava omezenější (různé stravovací směry, redukce hmotnosti aj.), tím vyšší úroveň vzdělání je potřeba, aby nechyběly základní živiny. Mezi vhodné znalosti také patří například vyčíslení denní návrhové energie (k tomu budete potřebovat informace o bazálním metabolismu a dalších složkách energetického výdeje), stanovení trojpoměru, tedy zastoupení bílkovin, sacharidů a tuků ve stravě a převedení výpočtu na konkrétní potraviny nebo alespoň základní přehled o mikronutrientech, které mohou být nejen vlivem úprav stravy často deficitní.

Tipy pro úplný začátek

Než začnete se změnou stravování, zaznamenávejte si svůj dosavadní jídelníček. Snadno tak získáte přehled o tom, zda ve vašem jídelníčku něco viditelně nechybí, nebo naopak nepřebývá. U potravin, které se ve vašem jídelníčku vyskytují často, si zkuste pro přehled dohledat nutriční hodnotu v kalorických tabulkách, které jsou běžně dostupné na internetu. 

„Určitě se vyplatí dbát také pestrost stravy a minimalizovat příjem vysoce zpracovaných potravin, což je potřeba určitě nějakou dobu trénovat, pokud jste to dosud nedodržovali,“ vysvětluje Lukáš Vrána a dodává, že ideální je jíst tak, jak to každému vyhovuje. Pro někoho to znamená pravidelné stravování v menších porcích 3x až 5x denně, jiný může preferovat třeba pouze 2 větší jídla za den. Cílem je vždy pokrýt potřeby organismu na esenciální látky, tedy zejm. bílkoviny a různé mikronutrienty (vitaminy, minerály, polynenasycené mastné kyseliny, fytonutrienty aj.)

Odborná pomoc

Pokud se vám dlouhodobě nedaří nastavit si udržitelný stravovací režim, vždy je možnost obrátit se na odborníky, v tomto případě na nejbližšího výživového poradce. „Například na Spolukiladolu.cz vám poradce vypracuje jídelníček na míru, bude vám průvodcem po celou dobu redukce a bude dbát také na následnou stabilizační fázi, kde se naučíte předcházet jojo efektu,“ vysvětluje Lukáš Vrána. Pokud si zvolíte návštěvu poradce, kde si jídelníček na míru necháte vypracovat, měli byste mít k dispozici plný servis – vážení, včetně stanovení procenta tuku a dalších tělesných parametrů, konzultaci v oblasti potravin, pravidelné kontroly nebo třeba pomoc při nákupu potravin a doplňků a v neposlední řadě také motivaci. „V komplexním programu The 1:1 Diet se snažíme podpořit zájemce ve snaze o změnu stravovacích návyků například v naší aktuální dubnové výzvě Huben. Kdo se v dubnu rozhodne dát s námi Spolu kila dolů, získá jeden týden programu zdarma,“ uzavírá Lukáš Vrána.

Co je program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

Na základě hesla „Spolu kila dolů!“ je stěžejním pilířem tohoto komplexního výživového programu úzká spolupráce s výživovým poradcem, který klienta provází po celou dobu redukčního programu v několika krocích, včetně závěrečné stabilizační fáze, kde se klade důraz na dlouhodobé udržení váhy bez jojo efektu.

Program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan (dříve znám jako Cambridge dieta) je bezpečný, účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři, který pomáhá osvojit si zdravé stravovací i pohybové návyky, zbavit se nadbytečných kilogramů a nastavit a udržet dobrou mentální a fyzickou kondici. Historie programu sahá až do 70. let minulého století a díky rychlým, dlouhodobě udržitelným výsledkům se brzy stal oblíbený po celém světě.

www.spolukiladolu.cz