PŘEHLEDNĚ: Migrační pakt a vše o něm. Jde o Rakušanův průšvih, nebo nesou vinu jiné státy?

Vít Rakušan

Migrační pakt v Evropském parlamentu

Europoslanci budou ve středu hlasovat o konečné podobě migračního balíčku. Co klíčový nástroj, jehož prostřednictvím se hodlá Evropská unie vypořádat s migrací, obsahuje? A proč se česká vláda během posledního hlasování zdržela? Redakce CNN Prima NEWS nabízí přehled o vývoji migračního paktu i názory jednotlivých tuzemských politiků. CNN Prima NEWS nabídne od 21 hodin superdebatu lídrů českých kandidátek do europarlamentu.

Co konkrétně se během středeční schůze europoslanců bude dít? „Hlasujeme deset různých legislativních návrhů, které se souhrnně označují jako migrační a azylový pakt,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Její strana bude u hlavních návrhů, jako jsou reakce na krizové a nepředvídatelné situace či řízení migrace a azylu, hlasovat proti.

Kolik nelegálních migrantů proudí ročně na území Evropské unie? A jaké jsou jejich hlavní trasy? Podívejte se na podrobný přehled:

„Kde naopak budeme hlasovat pro, je několik legislativ zlepšujících mimo jiné přesdílení příchozích, kteří potřebují mezinárodní ochranu, pokud například prchají před válkou, a to legální cestou,“ doplnila politička.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka o eurokomisaře aneb Fialova chůze po laně kolem sporu Pirátů a Starostů

Ještě odmítavější postoj zastávají členové ANO. „Migrační pakt neřeší příčiny, ale pouze důsledky nelegální migrace. EU by se měla více zaměřit na převaděče, kteří mají z nelegální migrace byznys,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS europoslanec Ondřej Knotek (ANO).

Zástupci členských států Evropské unie se na konečné podobě migračního balíčku dohodli již začátkem letošního února.

Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Nejdiskutovanějším bodem je ovšem přístup k těm zemím, které jsou migranty nejvíce přetíženy. Těm mají ostatní pomoci buď tak, že převezmou část migrantů, nebo finančně a materiálně.

Proti tomu velmi hlasitě vystupovali zástupci Polska či Maďarska. Česká vláda ovšem migrační pakt zpočátku podporovala, což ostře kritizovala tuzemská opozice, jelikož bychom museli platit 20 tisíc eur za každého migranta, kterého odmítneme přijmout.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ještě v červnu 2023 tvrdil, že se vládě v tomto ohledu podařilo vyjednat výjimku, protože Česko přijalo mnoho uprchlíků z Ukrajiny. „Součástí dohody jsou i další peníze pro Česko. Kdo brání této dohodě, vystupuje nejen proti evropským, ale i proti bytostným českým národním zájmům,“ prohlásil tehdy politik na sociálních sítích.

Europoslanec Knotek na výklad paktu hleděl podle svých slov od začátku odlišně: „Balíček stanovuje počet relokací nelegálních migrantů za rok, s nimiž se EU bude muset být schopna vypořádat. To samo o sobě představuje pozvánku do Evropy. Navíc toto nařízení popisuje možnosti solidarity, což z našeho pohledu představuje pouze jinak pojmenované kvóty. Nic jako povinná solidarita totiž neexistuje.“

V únoru se navíc česká vláda během hlasování o migračním paktu zdržela. Podle Rakušana z toho důvodu, že se nová podoba návrhu zhoršila oproti verzi, na jejímž dojednávání se Praha podílela za českého předsednictví. Konkrétně prý přibylo byrokracie a návrh se celkově vzdálil od toho, co vláda premiéra Petra Fialy (ODS) pokládala za dobré.

„Stávající podobu migračního paktu nepodpoříme. Neobsahuje sice povinné relokační kvóty, proti nimž Česko dlouhodobě vystupuje, takže nemáme důvod ho vetovat. Po jednání španělského předsednictví ale doznal změn, které podle našeho názoru snižují možnost efektivně bránit nelegální migraci na vnější hranici Unie. Opravdu účinná ochrana vnější hranice je přitom v otázce nelegální migrace klíčová. Pracujeme proto na návrzích, které pakt doplní o další opatření mimo hranice EU,“ komentoval Rakušan.

Opozice navíc upozorňuje, že balíček neobsahuje zmíněnou výjimku, kterou mělo mít Česko vzhledem k přijetí velkého počtu ukrajinských uprchlíků. „Pokud ministr vnitra Rakušan v jednom ze svých vyjádření označil postoj k migračnímu paktu jako evropskou maturitu České republiky, tak je snad všem jasné, že v této zkoušce naprosto propadl,“ nebral si servítky Ondřej Knotek.

A kritiku si šéf resortu vnitra vysloužil i od některých koaličních partnerů. „Interpretuji to tak, že o tom byla vedena verbální debata. Nevím, jestli bych řekl, že ministr Rakušan přímo lhal. V každém případě se mu to, co se verbálně říkalo, nepodařilo promítnout do konečného textu,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) měl být Rakušan během hlasování razantnější.

Čeští europoslanci si také nejsou jisti, zda migrační balíček europarlamentem vůbec projde.

CNN Prima NEWS ve středu večer nabídne superdebatu osmi lídrů do Evropského parlamentu. Veškeré podrobnosti naleznete pod tímto odkazem.

Tagy: