Na začátku sedmdesátých let byla zpěvačka nejmladším členem divadla Semafor. Vystupovala se slavnými skupinami Grossmann-Šimek a Šlitr-Suchý. Původně se měla věnovat práci ve zdravotnictví. Náhoda ji ovšem přivedla k vysněné práci.

Dlouhá cesta k úspěchu

Miluška pochází z umělecké rodiny. Její dědeček skládal texty k písničkám, tatínek zase zpíval ve spolku Hlahol. Její cesta k umění byla ovšem trnitá.

„Ke zpívání se dostala v době, kdy studovala střední zdravotní školu. Pro mne bylo problémem píchat injekce a brát krev, to jsem se vždy bála. A čirou náhodou to vyšlo tak, že jsem na jaře 1968 studovala druhý ročník střední zdravotní školy a holky objevily inzerát, že v Semaforu dělají konkurz na zpěvačku,“ prozradila v rozhovoru pro iDNES.

Byla až tak talentovaná, že zářila vedle takových slavných zpěvaček jako byly Zuzana Burianová a Naďa Urbánková. „V Semaforu byly tehdy samé hezké holky, Naďa Urbánková byla opravdu sexsymbol, Zuzce Burianové jsme zase říkaly „česká Bardotka“. I ona byla nádherná a vtipná,“ nešetřila chválou na populární kolegyně.

Voborníková se dokonce i dvakrát postavila před kameru. V herecké kariéře ovšem dál nepokračovala. „V Ženách v ofsajdu to byl jen takový štěk. A co se týče filmu Lev je v ulicích, to jsem režisérovi Jaroslavu Dudkovi hodně rozmlouvala. Říkala jsem mu, že jsou stovky krásných nadaných hereček a že já to nezvládnu, ale on mi věřil a obsadil mě. Nešlo o žádný excelentní herecký výkon, ale dělala jsem, co jsem mohla. A byla pocta, že jsem mohla být mezi takovými herci, jako byli Vladimír Menšík, Jana Štěpánková, Vítězslav Vejražka, František Němec, Petr Haničinec nebo Antonie Hegerlíková,“ vzpomínala na svou hereckou zkušenost.

Vážná nehoda

Půvabná zpěvačka si zažila děsivý zážitek. V roce 1976 utekla hrobníkovi z lopaty po vážné autonehodě. Zranění se podepsala na její začínající kariéře. „Můj rozjezd to rozhodně poznamenalo. V té době jsem měla slušně našlápnutou kariéru. Hlavně díky divadlu a režisérovi Roháčovi, který mě obsazoval do různých písničkových televizních pořadů. Také s Apollobeatem jsme byli neustále na cestách a někam přejížděli. A při jedné cestě jsme měli u Ostravy docela těžkou bouračku, po níž jsem byla několik dní v bezvědomí, měla prasklou lebku a vypadala hrozně,“ vzpomínala.

Z autonehody si odnesla dokonce trvalé následky. Na pravé ucho od té doby neslyší. Jizvy na obličeji zase maskuje dlouhými vlasy.

Životní láska

V 70. letech začala Miluška Voborníková spolupracovat se zpěvákem Petrem Spáleným a jeho skupinou Apollobeat.

V té době byl ženatý s herečkou Pavlínou Filipovskou a měl s ní dvě dcery. Jednou z nich je známá novinářka Pavlína Wolfová.

Zamilovali se do sebe postupně. „Já jsem se ho bála. Byla jsem zvyklá na semaforské lidi, otevřené a usměvavé. Petr je introvert. To je taková jeho image, ale on to tak cítí. Ale když se usměje nebo má náladu, tak to stojí za to,“ přiznala Voborníková.

Po čase ovšem přeskočila jiskra. Spálený se do Voborníkové zamiloval. Jeho manželka jejich poměr přehlížela dlouhých šest let, poté mu sbalila kufry. Láska Spáleného a Voborníkové vydržela přes čtyřicet let. V roce 1980 se jim narodila dcera Barbora.

Před svou životní láskou lámala půvabná dlouhovláska jedno srdce za druhým. Miluška Voborníková byla idolem mnoha mužů. Například se do ní zamiloval herec Jiří Hrzán, který měl sklony riskovat život přelézáním balkonů. Za Voborníkovou lezl přes balkon do hotelového pokoje. Pád z výšky dvaceti tří metrů na betonový chodník jako zázrakem přežil.

Související články