Barevné pomazánky s jarními bylinkami

10.04.2024 | Výživa

Jaro je příjemné nejen svými hřejivými paprsky, ale všude kolem se to zelená zdravými bylinkami. Máte rádi pomazánky? Tak šup s bylinkami do tvarohu nebo Lučiny. Tyto pomazánky jsou lehké, snadno stravitelné a krásně barevné!

Pokud chcete dietnější verzi, zvolte Lučinu s nižším obsahem tuku, případně použijte odtučněný tvaroh. Pro vybíravé máme k dispozici dvě verze pomazánek: jednu barevnější a druhou pikantnější.

Jarní bylinková pomazánka s mrkví

Ingredience

200 g smetanového sýra (Lučina, Almette apod.)

1/2 nastrouhané mrkve

1/2 červené papriky nakrájené na jemné kostičky

Snítka jarní cibulky nakrájené nadrobno

1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek

Vymačkaná šťáva z půlky citronu nebo limetky

Postup

1 Na krájecím prkénku nakrájejte jarní cibulku na tenká kolečka. Červenou papriku rozřízněte vejpůl, jednu polovinu uschovejte do lednice a druhou omyjte, očistěte od jádřince a nakrájejte na drobné kostičky. Půlku mrkve nastrouhejte pomocí struhadla na jemné nudličky.

2 V misce vyšlehejte pomocí ručního šlehače smetanový sýr s limetkovou šťávou, případně míchejte ručně pomocí balonové metličky tak, aby vám vznikla nadýchaná konzistence.

3 Do vyšlehaného sýra nasypejte cibulku, nastrouhanou mrkev a papriku, a vše dohromady důkladně promíchejte.

4 Na závěr přidejte nasekanou hrst bylinek (pažitka, petrželka, případně bylinky nasbírané v lese – bršlice, medvědí česnek apod.).

5 Osolte a opepřete dle chuti.

6 Servírujte na krajíci chleba, nebo na krekrech. Pro podtržení jarní nálady posypejte jedlými květy (sedmikrásky, fialky, hluchavka apod.).

 

Pokud nejste milovníky zeleniny, a preferujete spíše jednoduché a zároveň pikantní pomazánky, máme pro vás v záloze druhou verzi jarní pomazánky.

Jarní bylinková pomazánka s česnekem

Ingredience

200 g smetanového sýra *

1 snítka jarní cibulky

2 snítky petrželky

1 stroužek česneku

Hrst jarních bylinek (medvědí česnek, bršlice, pažitka apod.)

sůl, podle chuti

pepř, podle chuti

Postup

Petrželku nakrájejte najemno, cibulku na tenká kolečka. Smetanový sýr vyšlehejte pomocí ručního šlehače, přidejte petrželku, cibulku, prolisovaný stroužek česneku a čerstvě mletý čtyřbarevný pepř a důkladně promíchejte. Na závěr přimíchejte hrst sekaných bylinek dle výběru a dochuťte solí.

*Pokud chcete k snídani přidat více bílkovin, použijte 100 g smetanového sýra + 100 g Skyru. Obsahuje vysoký podíl bílkovin a minimum tuku.

Zdroje: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat