Módní kolekce Lukáše Macháčka pomáhá fondu AutTalk Kateřiny Sokolové, podporuje autistické dětí

Módní návrhář Lukáš Macháček vytvořil kolekci MERCH na podporu nadačního fondu AutTalk Kateřiny Sokolové. Kolekce je symbolizována modrým srdcem, protože téma autismu je pro nadační fond AutTalk srdeční záležitost, a modrá je navíc barvou autismu a komunikace. Na tvorbě kolekce spolupracovali autisté Mathias Pova, Hana Rosenthal a Dodo K. Doudová. Výtěžek z prodeje bude věnován na podporu rodin pečujících o autistické děti. Předměty si můžete zakoupit na www.mconcept.cz. 

Kolekci tvoří dva druhy mikin, tepláky, dva druhy triček, tílko, šátky, kšiltovka, pláštěnka a ponožky.

Kateřina Sokolová

„Mám velkou radost, že i v tomto roce můžeme pokračovat ve spolupráci s předními módními návrháři a na spolupráci s Lukášem Macháčkem se těším. Kolekce je krásná, nadčasová a letos v ní máme rovnou několik kousků. Věřím, že se bude prodávat skvěle, a sama se moc těším, až ji budu nosit. Výtěžek z prodeje této kolekce bude věnován na podporu rodin pečujících o autisty. Děkujeme!“ říká Kateřina Sokolová.

„S Kateřinou se známe už delší dobu díky práci v módě, a proto když nás naše mateřská agentura oslovila kvůli vzájemné spolupráci, neváhal jsem ani chvíli. I v mé rodině se potýkáme s autismem, a tak když mohu díky své práci zároveň pomoci, je to pro mě čest a radost zároveň,“ vysvětluje módní návrhář Lukáš Macháček.

Představení dětí a osob s PAS (poruchou autistického spektra), kteří se na vzniku kolekce podíleli:

Mathias Pova je všímavý, zvědavý, přecitlivělý, chytrý a šikovný kluk, který žije ve svém autistickém světě s různými přidruženými diagnózami. Naučil své rodiče vnímat svět jinak…, tak nějak lépe.

Hana Rosenthal je studentka střední školy s Aspergerovým syndromem, která se snaží o to, aby tato diagnóza nedefinovala, kým sama je. Mezi její zájmy kromě občasného kreslení patří třeba sociální vědy, dobrovolničení a nově také hra na bicí. 

Dodo K. Doudová je studentka PřF UK a sebeobhájkyně na spektru autismu. Dále dělá osvětu o životě s obsedantně-kompulzivní poruchou a agorafobií.

Kolekce mohla vzniknout díky podpoře společnosti NTL Forensics. „Společnost NTL, včetně mé osoby, spolupracuje s NF AutTalk dlouhodobě. Vážíme si toho, jakým způsobem pomáhají lidem s autismem žít plnohodnotnější život a zvyšují povědomí o této vývojové poruše. Naše partnerství na kolekci oblečení je jen jednou z cest, jak ukazujeme, že nám na této věci opravdu záleží. Jsme rádi, že díky našemu příspěvku mohla tato kolekce vzniknout,“ dodává za NTL Forensics Karel Vaniš.


Autismus je neurovývojová porucha. Je to velice individuální onemocnění, které souvisí s odlišností ve vývoji a fungování mozku. U každého se autismus projevuje trochu jinak. Autisté mají často potíže s komunikací a nejsou schopni adekvátně reagovat na běžné životní situace. Autismus také často doprovází smyslové přetížení a další přidružená postižení.

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2021 trpí autismem na celém světě přibližně 1 ze 160 dětí. Podle studie publikované v roce 2020 Klímovou a Tichou v časopise Journal of Autism and Developmental Disorders se odhaduje prevalence autismu v České republice na přibližně 1 z 89 dětí.

Fond AutTalk založila modelka a Miss ČR 2007 Kateřina Sokolová společně se svým otcem Janem Sokolem na základě vlastní rodinné zkušenosti. Katčin táta Jan Sokol má ve své péči syna Radovana, kterému je letos šestnáct let. Radovan je autista, nemluví a potřebuje celodenní podporu dospělého člověka. A právě díky němu si Sokolovi dovedou představit, jak může být péče o autistické dítě náročná, a rozhodli se podporovat rodiny v podobné situaci. 

Kromě přímé finanční pomoci konkrétním rodinám a rodičovským organizacím a spolkům, které se věnují tématu autismu, podporuje fond také různé formy setkávání rodičů či online diskuzní a informační fórum ke sdílení zkušeností a kontaktů. Jedním z pilířů aktivit fondu je osvěta tématu autismu.

You may also like...