Koubek změnil plzeňské pořádky: Viktoria se nestydí nakopávat, věří hráčům z Afriky a Staněk v brance nechybí

Koubek změnil plzeňské pořádky: Viktoria se nestydí nakopávat, věří hráčům z Afriky a Staněk v brance nechybí

O titul se sice v této sezoně s pražskými "S" nepere, přesto se už více než dekádu musí s Viktorií Plzeň počítat v nejvyšších patrech českého fotbalu. Západočeši jsou také posledním českým týmem, který ještě zůstal v této sezoně v Evropě. Viktorii budou ve čtvrtfinále Konferenční ligy držet palce i konkurenti, aby došlo k vylepšení českého koeficientu. Ten může pomoci komukoliv do základní skupiny Ligy mistrů v roce 2025/26. Kdo je tedy v současnosti největší hvězdou Viktorie a co je největší zbraní?

Úspěch plzeňského fotbalu je spojený se jménem generálního manažera Adolfa Šádka, pod jehož vedením dokázal sestrojit první vítěznou mašinu trenér Pavel Vrba. Právě jeho éra se zapsala do paměti fanoušků typickým systémem na čtyři obránce, kde klidného režiséra Pavla Horvátha podporovali ze zadních pozic krajní beci František Rajtoral a David Limberský. Díky hře jeho dynamických spoluhráčů Milana Petržely, Petra Jiráčka či Václava Pilaře pak měli fanoušci ve Štruncových sadech o zábavu i úspěchy postaráno.

Za proměnu může Koubek

Dnešní Plzeň už je ale úplně jiná. Pod taktovkou Miroslava Koubka, který stihl v mezidobí Vrbova účinkování u národního týmu s Plzní také vyhrát jeden titul, se zrodil úplně jiný tým s odlišným systémem hry, než na jaký byli fandové zvyklí.

"Současná Viktoria hraje se třemi stopery, nestydí se za dlouhé nakopávané míče, když je potřeba, hraje jednoduše a rozhodně jí nechybí brankář Staněk, bez kterého si ještě před pár měsíci nedokázali fandové představit sestavu," shrnuje dění v aktuální sezoně na západě Čech komentátor Livesportu Jakub Švejkovský.

V průběhu podzimu, kdy ještě Staněk ve Viktorii působil, dokázali Západočeši vyhrát základní skupinu Konferenční ligy bez ztráty jediného bodu a přitom jen jedinkrát inkasovali (na hřišti Astany). Naopak v české nejvyšší soutěži se Plzeň pyšní nejlepší ofenzivou – v dosavadních 27 utkáních dala 63 gólů, což je víc než Sparta i Slavia.

Plzeň má hlavu nastavenou primárně na Konferenční ligu. Slavia toho může využít, tuší expert

Základem dnešní sestavy a systému se stal paradoxně vůbec první soutěžní zápas sezony v Teplicích. Viktoria přijela na Stínadla jako favorit, ale navzdory převaze na hřišti prohrála po profesorském výkonu 0:1. Miroslav Koubek reagoval okamžitě: odstavil plánované opory Romana Květa, Radima Řezníka či Adama Vlkanovu a postupně začal zabudovávat do týmu hráče s větší dynamikou.

Další zápas už se hrálo na tři stopery a během podzimu se v defenzivě vyprofilovala trojice Robin Hranáč – Sampson Dweh – Václav Jemelka. Jen poslední jmenovaný figuroval v původních plánech pro novou sezonu. O místo v podstatě kromě Řezníka přišla i další dlouholetá opora Lukáš Hejda.

Stabilitu hry stále drží středopolař Lukáš Kalvach. Ten je po Hranáčovi druhým nejvíce vytěžovaným hráčem aktuální sezony. Jiskru plzeňské hře dodávají výkony krajních záložníků, kteří se snaží často operovat vysoko v křídelních prostorech. Z Jana Kopice se stal na pravé straně hřiště wingback, podobně jako z Brazilce Cadua, který operuje nalevo, ale stejně kvalitně umí zahrát i z druhé strany přes nohu.

Sázka na Afriku vychází

Přínosem pro jaro se stal příchod Cheicka Souarého, který do Česka přišel se zkušeností z Olympique Marseille a stejně jako již zmíněný stoper Libérijec Dweh zamířil do Plzně z druholigového Vyškova. Francouzsko-guinejského hráče se však evropské zápasy zatím netýkají, neboť není na pohárové soupisce.

Plzeň nezanevřela na africkou cestu. Ačkoli se první Afričané v týmu příliš neosvědčili – Konžan Joel Kayamba ani Nigérijec Ubong Ekpai se tolik neprosadili. Ale třeba už Adriel Ba Loua (Pobřeží slonoviny) měl před odchodem do Poznaně výbornou sezonu, zatímco o přínosu Jeana Davida Beauguela (původ v Čadu) či Rafia Durosinmiho (Nigérie), o nějž se v zimě zajímal Frankfurt, se není ani třeba zmiňovat.

Při zranění Durosinmiho je vepředu jistotou téměř dvoumetrový habán Tomáš Chorý. Platný bývá ve velkém vápně soupeře, jeho role je ale velmi důležitá i při konstrukci hry. Často totiž bývá adresátem dlouhých pasů směrem dopředu. "Plzeň neskrývá, že fotbal nemusí být za každou cenu divácky lahodný a když je potřeba, hraje přímočaře. Využívá přitom právě Chorého, který umí, stejně jako před lety Jan Koller, sklepávat míče na své spoluhráče, a Viktoria se pak doplněním pozic snadno dostává k bráně soupeře," vysvětluje prvek hry komentátor Švejkovský.

foto: © FC Viktoria Plzeň

Červ se stal oporou

Velmi důležité články sestavy získal trenér Miroslav Koubek v zimním přestupovém období. Při trejdu se Slavií přišli do týmu perspektivní středopolaři Lukáš Červ a Matěj Valenta – do Edenu naopak zamířil brankář Jindřich Staněk. Právě Červ se stal ihned velmi důležitým článkem sestavy. Oběhá spoustu prostoru, dokáže být nepříjemný v presinku, vyhrává osobní souboje a ulevuje tím od práce tvůrci hry Lukáši Kalvachovi. Valentu, jehož první zápasy za Plzeň také vypadaly nadějně, zastavilo zraněné koleno.

"Dnešním pohledem se zdá, že v téhle přestupové transakci je vítězem Plzeň. Valenta i Červ mají potenciál pro základní sestavu a gólman Martin Jedlička dal na Jindřich Staňka relativně rychle zapomenout. Bez jeho zákroků by Plzeň určitě nepostoupila přes Servette, svému předchůdci se vyrovná na čáře a má zřejmě i lepší rozehrávku. To, kde byl Staněk výjimečný, byly až sebevražedné zákroky a skoky pod nohy. Každopádně náhrada se podařila," říká komentátor Livesportu.

Plzeňská verze 2024 má neoddiskutovatelnou kvalitu. Ač už se asi ve Štruncových sadech smířili s tím, že se o český titul poperou Slavia se Spartou (kterou mimochodem doma porazila 4:0), Viktoria není ve čtvrtfinále Konferenční ligy náhodou.

Fiorentina pod mikroskopem: známý klub stíhají tragédie. Největší současná slabina? Místo na hrotu

Během sezony dokázala přestavět téměř celý tým, vyrovnala se se zraněními Jirky či Durosinmiho a dokázala, že se může opřít i o svou mládež. Produkty západočeské akademie jsou klíčoví hráči Pavel Šulc a Hranáč, kteří shodně dorostli už do reprezentace.

Ve čtvrtek kvalitu Viktorie prověří Fiorentina, přední tým italské Serie A. Nutno připomenout, že ani Fialky v letošních bojích v Evropě ještě neprohrály. První zápas bude muset vynechat kvůli karetnímu trestu na straně Plzně Kopic. Trenér Koubek už ale několikrát dokázal, že si ví rady, a tak se lze jen těšít, kdo oporu v dresu Viktorie nahradí.