V Česku vznikne film o podvodníkovi Viktoru Lustigovi, ten se pokusil prodat Eiffelovu věž

V Česku by měl vzniknou koprodukční film o českém podvodníkovi Viktoru Lustigovi, který chtěl dvakrát prodat Eiffelovu věž. Za vznikem skutečného příběhu dobrodruha, který podvedl i gangstera Al Caponeho a nakonec skončil v neblaze proslulém vězení Alcatraz, stojí česká společnost Europeana production. O filmovém plánu informovala ČTK.

Reklama

„Režie připravovaného filmu se ujal francouzský režisér, scenárista a producent Jérome Cornuau, známý například filmem Tygrova brigáda s Diane Krugerovou v hlavní roli,“ ČTK o tom za společnost Europeana production informoval David Blümel.

„Celý projekt dává dohromady česká produkce, ke které jsme získali zahraniční partnery. Není to typ projektu, kdy přijede někdo ze zahraničí a jde s Čechy točit svůj příběh. Sami jsme sehnali scenáristu a režiséra Cornuaua, já jsem dal dohromady celý námět příběhu a pak jsme se nad tím s režisérem setkali a pracovali asi dva roky na scénáři. Nyní připravujeme samotné natáčení, sháníme financování v zahraničí i v České republice. Ideálně bychom chtěli film roztočit příští rok,“ uvedl Blümel.

Natáčení filmu se uskuteční v Praze, Paříži a pravděpodobně i v USA. Premiéra snímku, jehož rozpočet bude podle Blümela na úrovni velkého evropského filmu, by se měla konat v roce 2026.

„Jedná se o dobový výpravný film, velmi náročný na financování, který nelze realizovat bez zahraničních partnerů,“ uvedl Blümel. „Jsme nyní ve fázi, kdy řešíme herce, komunikujeme s několika agenty. Rozhodně bych chtěl, aby tam výraznou postavu bratra Viktora ztvárnil český nebo slovenský herec. Nějaké tipy už jsou,“ dodal.

Příběh Viktora Lustiga, který během svého života vystupoval pod čtyřiadvaceti falešnými identitami, diváky zavede nejen do Alcatrazu, nejpřísnějšího vězení těch dob, ale přes pařížské podsvětí i do luxusních salonů nasáknutých atmosférou bouřlivých 20. let 20. století.

„Je to univerzální příběh, kterým jsem fascinovaný už pět let. Český podvodníček v něm podvedl Al Caponeho, hrál si na broadwayského producenta, působil v Hollywoodu a přátelil se s hereckou ikonou Rudolphem Valentinem. Samozřejmě jsme ten příběh postavili tak, aby to bylo hodně filmové,“ podotkl Blümel.

Podvodník světového kalibru se narodil 4. ledna 1890 v Hostinném v Čechách a brzy se vydal do ciziny. Působil jako podvodník na zaoceánských parnících mezi New Yorkem a Paříží, vydělal podvodem se strojem na tisknutí peněz a dvakrát se pokusil obchodníkům s kovovým odpadem prodat Eiffelovu věž.

V roce 1934 byl Lustig zatčen federálními agenty, obviněn z padělání a odsouzen k 15 letům v Alcatrazu. „Odseděl si více než 11 let. Dne 9. března 1947 dostal zápal plic a zemřel o dva dny později ve zdravotnickém zařízení pro vězně ve Springfieldu,“ podotkla ČTK.

„Fascinující příběh Viktora Lustiga mě očaroval v okamžiku, kdy mě s ním David Blümel oslovil. Film má podle mě potenciál oslovit široké publikum po celém světě, protože právě v tomto období tento typ filmů potřebujeme. Žádné sci-fi, žádné velké speciální efekty, ale silný příběh s garantovaným úspěchem,“ konstatoval americký koproducent chystaného filmu Mario Kassar.

Zdroj: ČTK

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama