Více než 3500 lidí zemře na žloutenku každý den, varuje WHO

Více než 3500 lidí umírá každý den na virus hepatitidy, varovala v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO) v Globální zprávě o hepatitidě. S druhým největším infekčním zabijákem musíme bojovat rychle. Přitom existují levné léky, které dokáží žloutenku léčit.

Reklama

„Nová data ze 187 zemí ukázala, že počet úmrtí na virovou hepatitidu (lidově žloutenku) vzrostl v roce 2022 na 1,3 milionu, což je o 200 tisíc více než o tři roky dříve,“ uvádí zpráva WHO zveřejněná v Portugalsku na Světovém summitu o hepatitidě. Virová hepatitida je druhým největším zabijákem mezi infekčními chorobami, těsně za tuberkulózou.

„Jedná se o alarmující trendy,“ řekla na tiskové konferenci Meg Dohertyová, vedoucí globálních programů WHO pro HIV, hepatitidu a pohlavně přenosné infekce. Mezi těmi, kteří zemřeli na hepatitidu, 83 procent podlehlo hepatitidě B a 17 procent hepatitidě C. Přitom existují účinné a levné generické léky, které je dokážou léčit.

„Antivirovou léčbu do konce roku 2022 přitom dostala pouze 3 % pacientů s chronickou hepatitidou B,“ uvádí zpráva WHO. A jen 20 % (12,5 milionu) lidí bylo léčeno na hepatitidu C.

„Tyto výsledky jsou hluboko pod globálním cílem, kterým je do roku 2030 léčit 80 procent všech pacientů s chronickou hepatitidou B a C,“ uvedla Dohertyová.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zdůraznil, že údaje ze zprávy jsou znepokojivé: „Ačkoli počet infekcí celosvětově klesá, úmrtnost se zvyšuje, protože je s hepatitidou diagnostikováno a léčeno příliš málo lidí.“

„63 % nových případů hepatitidy B je v Africe, přesto je tam očkována méně než pětina novorozenců,“ uvádí zpráva.

WHO také upozorňuje, že postižené země nemají dostatečný přístup ke generickým lékům a často za ně platí více, než by měly. Podle zprávy jsou téměř dvě třetiny všech případů hepatitidy B a C zjištěny v Bangladéši, Číně, Etiopii, Indii, Indonésii, Nigérii, Pákistánu, na Filipínách, v Rusku a Vietnamu.

„Dosažení všeobecného přístupu k prevenci, diagnostice a léčbě v těchto 10 zemích do roku 2025 je spolu s intenzivnějším úsilím v africkém regionu zásadní proto, aby se globální reakce na hepatitidu vrátila na správnou cestu,“ uvádí ve svém prohlášení WHO.

Autor: Mirka Nová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama