Přeskočit na hlavní obsah

Škodí káva s mlékem?

Caffe latté, capuccino nebo jen káva s mlékem. My ženy mléko v kávě zbožňujeme. Někteří léčitelé tuto kombinaci považují za škodlivou. Jak to tedy je?

Škodlivost kávy v kombinaci s mlékem žádné kvalitní studie nepotvrzují. Podle vyjádření profesora Vyskočila z Fyziologického ústavu Akademie věd: „Není důvod, aby se káva s mlékem nesnášely."

Ani káva, ani mléko při běžném používání nezvyšují významně riziko nádorů trávicího systému ani jiných orgánů, pokud ovšem při pití kávy či mléka nekouříte

Naopak se s každým šálkem kávy denně navíc snižuje riziko jaterních nádorů o 15 % a u žen klesá i výskyt rakoviny prsu. Nikdo z dietologů a biochemiků v odborném tisku nepopsal údajně škodlivou reakci kofeinu s hlavní mléčnou bílkovinou beta laktoglobulinem nebo s imunologicky i jinak velmi užitečnými mléčnými bílkovinami laktoferinem nebo laktalbuminem v syrovátce. Stejně tak nejsou žádné ověřené zprávy o nějakém zhoršení činnosti či poškození sliznic střev, o trvalejším narušení produkce a výtoku žluči, stahů hladkého svalstva žlučovodů a pankreatických cest, případně o změnách pohybů střevní svaloviny při pití kávy s mlékem ve srovnání se samotnou kávou. 

Naopak. Mléko, smetana (hlavně zakysaná) a koneckonců i máslo patří k potravinám uklidňujícím sliznici při zánětu žaludku. 

Dvě největší studie na 680 tisících respondentů ukázaly, že pití dvou až tří (i více) šálků kávy denně snižuje riziko úmrtí ve všech etnických i rizikových skupinách a všech skupinách úmrtí, jako jsou kardiovaskulární, diabetické či některé onkologické příčiny.

Závěr tedy zní - káva s mlékem škodí pouze kuřačkám. Ostatním prospívá.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv