Zdravé klouby: To nejlepší, co může člověk pro sebe udělat, je cvičit

0
1028
pohyb
Ilustrační foto: Freepik.com

Lidem s nemocemi kloubů, jako jsou artróza a revma, pohyb neškodí, ale naopak prospívá. Říkají to specialisté na léčbu kloubních nemocí. Jen těmi v Česku trpí asi dva miliony lidí. Třeba artróza kloubů postihuje ve stáří většinu populace.

Podle předsedy České revmatologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Ladislava Šenolta se dříve tvrdilo, že fyzická zátěž nemocným kloubům vadí. To ale není pravda. Pravidelné cvičení podle něj kondici kloubů jenom zlepšuje.

„To nejlepší, co může člověk pro sebe sám udělat, je cvičit. Ví se, že když člověk běhá, tak si snižuje riziko osteoartrózy. Dříve se tvrdilo, že zatěžování kloubů naopak škodí, ale to není pravda,” vyvrací takové mýty doktor Šenolt.

V České republice se s některou z dvou set různých forem revmatického onemocnění léčí asi půl milionu lidí. Mezi nejčastější onemocnění této skupiny patří revmatoidní artritida, zánětlivé onemocnění kloubů. To dnes lékaři diagnostikují u více než 3 000 lidí každý rok.

Kloubům ulevuje i pravidelný pohyb

I když jde ve většině případů o nevyléčitelná chronická onemocnění, jejich následky a projevy se dají správnou léčbou, a především dodržováním životosprávy a pravidelným pohybem podstatně zmírnit. Anebo minimálně přispět ke zpomalení, když ne úplnému zastavení progrese onemocnění.

Se správnými cviky pacientům s nemocnými klouby pomáhají fyzioterapeuti. Jelikož i jejich kapacity poptávku ze strany pacientů ale neuspokojují, musí se lidé často spoléhat na vlastní úsudek, které cviky jim prospívají, a které naopak nikoliv. Určitý návod na správné cvičení nabízí specializovaný web Revma v klidu s 12týdenním motivačním programem.

„Často bojujeme s tím, že ne každý pacient s revmatickým onemocněním se dostane na pravidelné fyzioterapie,” říká Michaela Linková z pacientské organizace Revma Liga, jež stojí za zmiňovaným vzdělávacím programem.

Revmatoidní artritida je dnes úspěšně léčitelná

I pokud pacient s fyzioterapeutem poctivě cvičí, má s ním většinou podle ní jen málo hodin. A motivace pacientů ke cvičení v domácím prostředí není příliš vysoká, říká.

Proto doporučuje pacientům využít zmiňovaný online kurz Revma v klidu, který nabízí přes sedm hodin video obsahu zaměřeného na udržení a zlepšení pohybového aparátu.

Bechtěreva lékaři objeví často až po devíti letech

„Cvičení zvyšuje pohyblivost postižených kloubů, předchází ochabnutí svalů a přispívá ke zvýšení svalové síly, pozitivně ovlivňuje také kardiovaskulární systém a udržuje správnou tělesnou hmotnost,” popisuje v tiskové zprávě k projektu Kristýna Hoidekrová, vedoucí vědecko-výzkumného týmu z Rehabilitačního ústavu Kladruby, který se na přípravě cviků pro pacienty s revmatickými nemocemi podílel.

Součástí video kurzu je i koučink a psychická podpora odborníků směrem k pacientům. I duševní pohoda a klid totiž přispívá ke zlepšení zdravotní kondice, a nejen u kloubů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here