SubTropolis: tajemné podzemní město, kde žije více než 1 000 lidí mimo zraky veřejnosti

V americké SubTropolis pracuje více než tisíc lidí. Jak uvádí LADBible, ačkoli se mnoho lidí domnívá, že jde o tajné vládní zařízení, ve skutečnosti zde žijí pracovníci několika světoznámých firem.

Podzemní město se nachází v Kansas City v americkém státě Missouri. Předpokládá se, že se jedná o největší podzemní průmyslový komplex na světě, který se nachází 150 metrů pod povrchem. Unikátní místo existuje od roku 1964 a vzniklo těžbou vápence starého přibližně 270 milionů let.

Na ploše přibližně 510 hektarů pracují stovky dělníků, kteří zde vykonávají nejrůznější práce, od stavby automobilů až po balení potravin.

Přestože se SubTropolis nachází hluboko pod zemí, nejedná se o důlní prostor, ale o nejmodernější zařízení se stálou teplotou kolem 20 stupňů a promyšleným osvětlením. Je zde dokonce několik kilometrů silnic nebo železničních tratí, které pracovníci využívají k přepravě a vývozu zboží. Je to v podstatě síť širokých tunelů a betonových místností s prostory k pronájmu.

Odhaduje se, že prostory v tomto komplexu využívá více než 55 mezinárodních společností. Patří mezi ně i automobilka Ford, která původně využívala areál pro skladování starých vozidel, ale nyní zde vyrábí užitková nebo terénní vozidla. V SubTropolisu sídlí také společnosti z řady dalších oborů, jako je elektrotechnika, farmacie, zásobování zvířat, distribuce a skladování záznamů.

zdroj: LadBible, titulní obrázek: Pixabay.com/Broesis