Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Antibabiš versus Antifiala i faktor Nerudová. Popisujeme, co nebo kdo rozhodne eurovolby

Do eurovoleb zbývají necelé dva měsíce, na čele preferencí je hnutí ANO, v závěsu má koalici Spolu. Ilustrace: Petr Polák, Deník N
Do eurovoleb zbývají necelé dva měsíce, na čele preferencí je hnutí ANO, v závěsu má koalici Spolu. Ilustrace: Petr Polák, Deník N

Analýza: Volby do Evropského parlamentu stojí v Česku zpravidla na okraji zájmu, letos ale budou skutečně důležité. Již za dva měsíce budou voliči vybírat nové europoslance a přeneseně rozhodovat také o tom, jak jsou spokojeni s Fialovou vládou a v jaké kondici půjdou hlavní strany do ostře sledovaného finiše aktuálního volebního období. Rozebíráme, co může o výsledku voleb rozhodnout.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na začátku června si občané všech unijních států vyberou své zástupce do Evropského parlamentu. Češi budou vybírat 21 poslanců a již nyní je zřejmé, že se česká delegace výrazně promění.

Některé výrazné tváře končí – namátkou vlivné europoslankyně zvolené za hnutí ANO Dita Charanzová a Martina Dlabajová, dlouholetý europoslanec ODS Jan Zahradil nebo Jiří Pospíšil z TOP 09. K zisku mandátu mají naopak nově nakročeno třeba lídři hnutí STAN Danuše Nerudová a Jan Farský.

Volby budou o

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější