Včelaři na Vysočině se připravují na první stáčení medu, vrbový by mohl být už za tři týdny

11. duben 2024 06:30

Bzukot opylujících včel je letos napříč Vysočinou slyšet už o měsíc dřív, než je obvyklé. Brzké teplé počasí probralo včely z hibernace dokonce už v únoru, oproti běžnému režimu mají měsíční náskok.

Náhlé ochlazení a to i citelnější, by ale včelám nemělo vadit. „Před čtrnácti dny, to už nosily pyl,“ říká o svých včelách šest a osmdesátiletý Josef Dáňa z Chyšky na Havlíčkobrodsku. Na začátku března měly jeho včely první prolet, aby se vyprázdnily. Teď už nosí pyl a vodu. Jestli přijde prudké ochlazení, včely to prý nijak neohrozí: „Pro včely to nebezpečné není, ale je to ztráta pro ovocnáře. Protože ono to brzy kvete, včely nejsou ještě v plném rozvoji.“

Jiří Čada chová včely na zahradě jihlavské Střední školy ekonomiky a cestovního ruchu a letos se mu poprvé proletěly už v únoru. „To jsou už jejich zásoby vlastně, to znamená, že v současné době, když nám přijde dejme tomu nějaká sněhová přeháňka, tak ony už mají nanošeno tolik, že jim to nedělá problém přečkat,“ ukazuje.

Včelíny Josefa Dáni v Chyškách na Havlíčkobrodsku

První letošní med už za tři týdny

„Někteří kolegové už dnes tvrdí, že budou během tří týdnů vytáčet první med s některých rostlin jako je třeba vrba a tak dále,“ tlumočí slova včelařů Jiří Čada. Běžně se první med vytáčí na přelomu května a června. „Ale v současné době, vzhledem k tomu, co se klimaticky děje, tak se dá předpokládat, že by třeba mohlo být o jednu snůšku navíc, než je obvyklé,“ dodává jihlavský včelař.

Včelaři na Vysočině by tak letos mohli stáčet med i čtyřikrát.

Spustit audio