ČTK

11. 4. 2024

Čeští europoslanci včera některé části schváleného migračního balíčku podpořili, jiné ale odmítli. Návrhy podle nich neřeší problém migrace komplexně a nejsou dostatečně ambiciózní. Českým zástupcům v Evropském parlamentu rovněž vadí, že normy se nezabývají tím, jak migraci předcházet.

„Nepodpořil jsem dnes nejproblematičtější části migračního balíčku z mnoha důvodů (povinná solidarita, cena za nepřijatého migranta, chybějící řešení navracení migrantů),“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) z lidovecké frakce. „Dohoda není dostatečně ambiciózní a efektivně neřeší problém nelegální migrace do EU,“ dodal s tím, že by nový Evropský parlament, který vznikne po červnových volbách, měl některé části balíčku znovu otevřít a přehodnotit. „Jinak se neposuneme,“ poznamenal Zdechovský.

„V dnešním hlasování jsem podpořila ty části, které dávají smysl,“ uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Kladně podle svých slov hlasovala o těch, které považuje za důležité z hlediska bezpečnosti a ochrany vnějších hranic. „Zejména za důležité považuji rozšíření systému Eurodac pro otisky prstů. Zlepšila se ochrana dětských uprchlíků, u kterých se snižuje hranice pro snímání otisku prstů ze 14 let na šest. To by mělo pomoci v jejich ochraně proti obchodování a zneužívání,“ prohlásila. Jak dodala, odmítla ty návrhy, které tyto záruky neposkytují, a tu část balíčku, která se týká přerozdělování uprchlíků.

Podle dalšího českého europoslance Alexandra Vondry (ODS) z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) balíček neřeší migrační problémy komplexně a možná by bylo lepší, kdyby se hlasování o něm odložilo na později a nezařadilo na jednu z posledních plenárních schůzí před volbami. „Navíc tam chybí jedenáctý předpis, který by upravoval návratovou politiku, tedy něco, co Evropská unie chronicky nezvládá,“ dodal Vondra s tím, že „není ve schopnostech úřadů masivně vracet ty, u kterých se ukáže, že nemají právo na azyl“.

Migrační balíček kritizovali rovněž poslanci za stranu ANO, kteří jsou v liberální frakci Obnova Evropy (Renew). Podle jednoho z nich, Ondřeje Kovaříka, „se migrační pakt věnuje situaci, kdy už je daný nelegální migrant na území EU, neřeší se ale, jakým způsobem se dá migrace zastavit“.

Čeští pirátští europoslanci dnes nepodpořili většinu z deseti norem, o kterých se hlasovalo. Balíček podle nich jako celek nepřináší efektivní řešení problémů, které se týkají bezpečnosti občanů Evropské unie, a navíc hrozí, že se sníží lidskoprávní standardy vůči lidem, kteří utíkají před válkou, včetně dětí. „Migrační balíček jsme brali jako možnost konečně adresovat zásadní problémy, se kterými se Evropa ve snaze zvládat migraci potýká. Výsledný dokument nás však nepřesvědčil,“ uvedla europoslankyně Markéta Gregorová. „Nemůžeme balíček v aktuální podobě podpořit, protože nevěříme, že může přinést zásadnější změny pro viditelné problémy, zato si všímáme, že snižuje humanistické standardy. To první je pro nás samo o sobě důvodem k odmítnutí, to druhé je pro nás nepřijatelné,” dodala.

Z analýzy hlasování provedené ČTK vyplynulo, že z českých zástupců jen europoslankyně Radka Maxová (nezávislá za sociální demokraty) jako jediná podpořila všech deset legislativních předpisů. Naopak všechny části migračního balíčku odmítli europoslanci za ANO Ondřej Knotek, Ondřej Kovařík a Martin Hlaváček. Většinu předpisů rovněž nepodpořili Hynek Blaško a Ivan David (oba zvolení za SPD).

Kateřina Konečná (KSČM) byla v osmi hlasováních proti, ve dvou legislativní návrhy podpořila. Většinu legislativních návrhů odmítli rovněž i pirátští europoslanci z frakce Zelených Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa. Dita Charanzová a Martina Dlabajová (obě nezávislé za ANO) naopak podpořily návrhy v šesti případech, ve čtyřech se hlasování zdržely. Europoslanci za ODS z konzervativní frakce ECR podpořili necelou polovinu návrhů, jinak byli proti, nebo se zdrželi, stejně jako zástupci českých stran KDU-ČSL, STAN a TOP09 sdružení ve frakci Evropské lidové strany (EPP).

Související témata

Přečtěte si také

Azylová politika: Několik členských států požaduje rwandský model pro celou EU
Azylová politika: Několik členských států požaduje rwandský model pro celou EU

Česká republika a Dánsko jsou mluvčími koalice několika členských států, které chtějí zavést tzv. rwandský model azylové politiky pro celou EU. Vzorem je Itálie, která v listopadu 2023 uzavřela odpovídající dohodu s Albánií.

Enormní nárůst černého kašle v Česku je zřejmě výsledkem souhry několika faktorů
Enormní nárůst černého kašle v Česku je zřejmě výsledkem souhry několika faktorů

Proč se u nás letos černý kašel tak rapidně šíří? Je nebezpečný? Jakou roli hraje změna očkovací látky? Je očkování účinnou ochranou? Tyto a další odpovědi se dozvíte v našem článku.

Zpráva doktorky Cassové: Co přinesl dosud největší přezkum léčby transgenderové mládeže
Zpráva doktorky Cassové: Co přinesl dosud největší přezkum léčby transgenderové mládeže

Anglie je třetí zemí, která kvůli doporučením plynoucím z dlouho očekávané zprávy odstupuje od afirmační léčby poruchy pohlavní identity.

Státy EU potvrdily shodu na konečné podobě migračního balíčku, ČR se zdržela
Státy EU potvrdily shodu na konečné podobě migračního balíčku, ČR se zdržela

Zástupci členských států Evropské unie dnes v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku.

„Martínkovi se daří skvěle, krásně se rozpovídal,“ sdílí radostnou zprávu zakladatel sbírky Donio
„Martínkovi se daří skvěle, krásně se rozpovídal,“ sdílí radostnou zprávu zakladatel sbírky Donio

Jak si naši čtenáři pamatují, v březnu jsme informovali o zlepšujícím se stavu Martínka, který se narodil se vzácným genetickým onemocněním, takzvaným AADC syndromem...