Americké ministerstvo zahraničí schválilo Ukrajině nouzový prodej vojenské pomoci ve výši 138 milionů dolarů

Přidat na Seznam.cz

USA – Ministerstvo zahraničí schválilo nouzový prodej ve výši 138 milionů dolarů (cca 3,1 miliardy Kč) pro Ukrajinu na zajištění nezbytných oprav a náhradních dílů pro kyjevské raketové systémy Hawk, píše portál Yahoo a CTVnews.

USA tento krok oznámily v úterý s tím, že Ukrajina naléhavě potřebuje podporu údržby, aby udržela raketový systém v chodu.

Oznámení následuje po zveřejnění podobné podpory munice ve výši 300 milionů dolarů (cca 6,9 miliardy Kč), které Pentagon oznámil minulý měsíc poté, co se mu podařilo převést smluvní úspory, aby bylo možné kompenzovat náklady na poskytování pomoci. Americké ministerstvo obrany a ministerstvo zahraničí hledaly způsoby, jak pokračovat v získávání podpory pro Ukrajinu, zatímco balíček pomoci Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů (cca 1,38 bilionu Kč) zůstává v Kongresu pozastaven.

Rakety Hawk, které Ukrajina dostane jsou raketový systém země-vzduch středního doletu, které zajišťují protivzdušnou obranu, což je jedna z hlavních bezpečnostních potřeb Ukrajiny.

„Ukrajina naléhavě potřebuje zvýšit své schopnosti obrany proti ruským raketovým útokům,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v memorandu popisujícím prodej. „Odeslaní zbraňového systému HAWK posílí schopnost Ukrajiny bránit své obyvatele a chránit kritickou národní infrastrukturu.“

Během úterního slyšení v Capitol Hill ministr obrany Lloyd Austin řekl, že „bez podpory, USA riskují, že Ukrajina připadne Rusku.“

„Na Ukrajině záleží a výsledek konfliktu na Ukrajině bude mít také globální důsledky pro naši národní bezpečnost,“ řekl Austin.

Pokud Kyjev padne, mohlo by to ohrozit ukrajinské pobaltské sousedy, kteří jsou členy NATO, a potenciálně zatáhnout americké jednotky do prodloužené evropské války.

Zdroje: Yahoo, CTVnews