Vládní testovací program testoval čerstvé produkty prodávané ve Spojeném království, z nichž některé byly dovezeny ze zámoří, a zjistil, že několik druhů ovoce a zeleniny obsahuje vysoce škodlivé chemikálie.

Jahody byly na vrcholu seznamu , přičemž 95 procent kontrolovaného množství obsahovalo PFAS. Perfluor- a polyfluoralkylové látky (PFAS) jsou široce používanou skupinou umělých chemikálií, které se v průběhu času hromadí v lidském těle a životním prostředí. Říká se jim také „permanentní chemikálie“, protože se nerozkládají a zůstávají v těle a v prostředí.

Chemikálie PFAS se také používají v pesticidech a výrobcích pro domácnost, jako jsou nepřilnavé pánve , oblečení , kosmetika , obaly na potraviny a hasicí pěna.

Tyto chemikálie jsou spojovány s vážnými zdravotními problémy, včetně rakoviny , vysokého cholesterolu , snížené funkce ledvin , onemocnění štítné žlázy , nízké plodnosti , oslabeného imunitního systému a nízké porodní hmotnosti u kojenců .

Mezi potraviny obsahující toxiny byly kromě jahod také hroznové víno (61 procent), třešně (56 procent), špenát (42 procent), rajčata (38 procent) a broskve (38 procent) .

Takové látky se ale v menším množství našly i v dalších běžných výrobcích, například ve 2 procentech testovaných brambor a jablek.

„Vzhledem k narůstajícímu množství důkazů spojujících PFAS s vážnými nemocemi, jako je rakovina, je hluboce znepokojivé, že britským spotřebitelům nezbývá nic jiného než tyto chemikálie pozřít, z nichž některé mohou v jejich těle zůstat dlouhou dobu.“ “ řekl Nick Mole z Pesticide Action Network UK (PAN UK).

Protože některé plastové obaly potravin jsou také kontaminovány PFAS a PFAS jsou přítomny v pitné vodě a půdě ve Spojeném království a dalších zemích, odborníci se shodují, že jejich používání v potravinářském průmyslu by mělo být co nejdříve zakázáno.

Malá množství jsou považována za bezpečná, ačkoli 69 procent globálních vzorků podzemní vody překročilo bezpečné limity.

Pokračování na další straně