INZERCE

České dráhy počítají s nasazením ComfortJetů na tratě před létem. Foto: České dráhy

Na české koleje by měla zamířit nová vozidla za 17 miliard korun. Jsou mezi nimi i ComfortJety Českých drah

Čeští osobní železniční dopravci pošlou letos na tuzemské koleje nová vozidla až za 17 miliard korun. Významná část financí bude v budoucnu směřovat do pořízení nejmodernějších bezemisních vozů elektrické trakce, jako jsou elektrické jednotky či vícesystémové lokomotivy. Informoval o tom výkonný ředitel Svazu osobních železničních dopravců (SVOD Bohemia) Petr Moravec.

„Čeští železniční dopravci se kvalitou poskytovaných služeb rychle přibližují standardům na západ od nás. Je to především díky investicím do vlaků a zlepšování zákaznického servisu,“ dodal Moravec.

Nové vozy se na koleje vyšlou i České dráhy, jde o nejmodernější jednotky ComfortJet. S jejich prvním nasazením do provozu počítá státní dopravce ještě před létem na vybraných spojích Praha – Bohumín a Bohumín – Praha – Františkovy Lázně. Aktuálně podle mluvčího Českých drah Filipa Medelského probíhají kroky k předání první soupravy vyrobené konsorciem společností Siemens Mobility a Škoda Group do vlastnictví Českých drah.

České dráhy ComfortJety označují za „vlajkovou loď“ dálkové flotily. Využít je chtějí v následujících letech i na nejvýznamnějších mezinárodních linkách do Berlína, Hamburku, Vídně nebo Budapešti.

Z celkem 180 vozů, včetně těch řídících a restauračních, složí státní dopravce 20 devítivozových souprav s kapacitou 555 míst k sezení.  Nejvyšší provozní rychlost vozidel je 230 kilometrů za hodinu.

„Nová souprava ComfortJet ukazuje, jakým kvalitativním skokem v posledních letech prochází vozidlový park našeho národního dopravce. Právě zvyšující se kvalita cestování a služeb na palubě je něco, co může dále zvýšit zájem lidí o cestování vlaky,“ uvedl po první jízdě v ComfortJetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Vozidla ComfortJet navíc mohou podle ministra České dráhy v budoucnosti díky jejich rychlosti provozovat i na úsecích vysokorychlostní železnice.

České dráhy ComfortJety označují za „vlajkovou loď“ dálkové flotily. Foto: České dráhy

České dráhy plánují, že jednotky budou zatím fungovat v dočasném řazení bez řídicího a restauračního vozu. Ten bude k soupravám připojen ze stávajícího parku Českých drah.

„V souvislosti s uvedením desítek nových vozů do provozu budeme pokračovat v postupném vyřazování starších vozů a jejich náhradou modernějšími typy s klimatizací, Wi-Fi a dalším vybavením, které budou uvolněny z linek nově provozovaných jednotkami ComfortJet,“ poznamenal předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

České dráhy do nových vozidel letos investují až 15 miliard korun. Nákupy nových vozů chystá i soukromý dopravce RegioJet. Podle Petra Moravec letos plánuje nákupy za přibližně 1,5 miliardy, příští rok to budou zhruba tři miliardy korun.

„Nákupy vlaků chystají i další naši dopravci. V horizontu deseti let tak mohou podle odhadů investice do železničních vozidel u nás výrazně přesáhnout částku sto miliard korun,“ uvedl Moravec. Velká část financí z toho podle něj poputuje do pořízení bezemisních vozidel elektrické trakce, jako jsou elektrické jednotky či vícesystémové lokomotivy. Další miliardy pak dopravci zaplatí například za modernizace stávajících vlaků, nákup již provozovaných vozidel ze zahraničí, do rozvoje údržbové základny nebo do zlepšování zákaznického servisu.

(teč)