InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jihočeská Porta nabízí rekordní počet odměn, ozdobí ji Jan Nedvěd mladší

Jan Nedvěd mladší.

Jan Nedvěd mladší.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Několik novinek přinese hudební přehlídka Jihočeská Porta, která se odehraje 13. dubna v budějovickém Divadle U Kapličky. Jde o soutěžní festival zaměřený na mladé muzikanty, kapely i písničkáře hrající folk, country a příbuzné žánry. Kapelám a muzikantům nabídne rekordní počet odměn jako recitály na spřátelených festivalech nebo natáčení ve studiu. Formát poroty bude podobný soutěžím StarDance či SuperStar. Jako hosté zahrají Jan Nedvěd mladší a skupina The Folks.

„Letošní jihočeské kolo Porty bude zvláštní. Mezi přihlášenými je hodně nováčků, za což jsme vděční. To, že má akce smysl, nejlépe dokazuje fakt, že loňská vítězka Jihočeské Porty, písničkářka Kateřina Syrná, skončila loni v republikovém finále druhá. To je velký úspěch. Letos jsme moc rádi, že jako host přijede Jan Nedvěd mladší, který se vrátil na pódia a chystá nové album. Pamětníci mluví o tom, že se na jeho koncertech cítí jako v časech kapely Brontosauři, v níž se spolu v 80. letech proslavili Jan a František Nedvědovi," řekla ředitelka festivalu Porta Anna Roytová.

Jihočeská Porta nabídne letos historicky nejvíc odměn pro soutěžící. Tradičně dva postoupí do republikového finále a semifinále Porty v Řevnicích u Prahy. Nově ale další soutěžící získají jako bonus například recitály na festivalech Prázdniny v Telči, Hluboká Folkfest, recitál v sále Českého rozhlasu nebo možnost zahrát jako předskokan jedné z hvězd koncertní série na lipenské Stezce korunami stromů. Mezi bonusy jsou i natáčení v nahrávacím studiu Kocis Records v Sezimově Ústí, vystoupení v hudebním cyklu u Vojty Víta nebo hostování s kapelami Bonsai č.3 a Rybníkáři.

Loni měla pětičlenná porota novou podobu. „Změna se osvědčila, a tak i letos budou porotci se soutěžícími mluvit podobně jako při SuperStar, hned po jejich vystoupení. Cílem je dát muzikantům okamžitou zpětnou vazbu," řekla Roytová. Předsedou poroty bude Petr Bohuslav, člen skupiny Asonance a moderátor Country radia. V porotě zasedne také hledač hudebních talentů Martin Červinka, který stál u začátků kariéry interpretů jako Tomáš Klus, Marek Ztracený či Jelen. Dále budou v porotě zakladatel Prázdnin v Telči Milan Kolář nebo reportér Českého rozhlasu Petr Kubát.

Porta je nejstarší hudební festival v České republice, zaměřený na folk, country, trampskou píseň a příbuzné žánry. Vznikl v roce 1967. Letos od 28. do 30. června bude finále v lesním divadle v Řevnicích u Prahy. Jako hosté tam vystoupí Žalman, Nezmaři, Cop, Jan Nedvěd ml., Epydemye, Spirituál kvartet, Vojta Kiďák Tomáško či Jarret. Loni se stala vítězkou celostátní soutěže písničkářka Marie Tilšarová. Festival loni přilákal asi tři tisíce lidí.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace