Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Orbán má nového vyzývatele. Bývalý člen jeho Fideszu, Péter Magyar, může změnit politickou mapu Maďarska

Péter Magyar, právník, obchodník, někdejší „kádr“ Fideszu a i díky tomu manažer státních podniků, dnes odpadlík a čerstvý lídr opozice proti vládě Viktora Orbána. Zde na demonstraci v Budapešti v sobotu 6. dubna 2024, kterou svolal. Foto: Marton Monus, Reuters
Péter Magyar, právník, obchodník, někdejší „kádr“ Fideszu a i díky tomu manažer státních podniků, dnes odpadlík a čerstvý lídr opozice proti vládě Viktora Orbána. Zde na demonstraci v Budapešti v sobotu 6. dubna 2024, kterou svolal. Foto: Marton Monus, Reuters

Někteří odpůrci premiéra Orbána v Maďarsku vnímají Pétera Magyara jako „zachránce“, který může zemi zbavit současné vlády. Průzkumy volebních preferencí ukazují, jak by si dnes stála jeho – dosud neexistující – strana a nakolik by přetáhla část voličů opozici a vládnímu Fideszu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V sobotu přišlo na budapešťský protest Pétera Magyara kolem sto tisíc lidí. Magyar vtrhl do maďarského veřejného života teprve před něco více než dvěma měsíci, ale už teď se ukazuje, že by mohl změnit domácí politickou scénu.

Ohrožuje zejména opoziční strany, ale strach z něj má také Fidesz. Web 444 s odvoláním na vládní zdroje napsal, že Fidesz má obavy, že mu Péter Magyar přebere voliče.

Dne 2. února zveřejnil web 444 článek o tom, že prezidentka Katalin Novák vloni omilostnila muže, který pomohl krýt pedofila. Tato kauza zanedlouho stála post nejen samotnou prezidentku, ale i ministryni spravedlnosti Judit Vargu, která žádost o milost rovněž podepsala.

Padlé Orbánovy ženy: dnes už bývalá jednička kandidátky do červnových voleb a exministryně spravedlnosti Judit Varga a už také bývalá prezidentka Katalin Novák. Foto: Facebook K. Novák

Judit Varga měla navíc stát v čele kandidátky Fideszu do eurovoleb. Kvůli své roli v kauze milost z čela maďarské reformované církve odstoupil biskup Zoltán Balog, který v minulosti také zastával i ministerský post. Biskupem ale zůstal.

V den, kdy Novák a Varga odstoupily, veřejně vystoupil exministrynin někdejší manžel Péter Magyar a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Maďarsko

Viktor Orbán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější