Stadion fotbalového Fulhamu dostane luxusní tribunu s bazénem. V Evropě nebude mít obdoby

Vpředu fotbal, vzadu párty. Jedna z tribun stánku londýnského klubu nabídne kromě bazénu i restaurace a hotel. Stojí za ní autoři Sphere v Las Vegas.

Filip HouskaFilip Houska

fulham-fc

Foto: Populous

Bazén a jiné luxusní zázemí na stadionu Fulhamu

0Zobrazit komentáře

Na fotbalový stadion si jdete v ideálním případě užít zápas, podpořit svůj tým a třeba i oslavit jeho vítězství. Na druhou stranu nikde není psáno, že si na tribuně nemůžete… třeba skočit do nekonečného bazénu. To nově bude možné v domácí aréně anglického Fulhamu, hrajícího Premier League. Pro klub vznikne unikátní zázemí, za kterým stojí autoři nové dominanty Las Vegas.

Londýnský Craven Cottage má bohatou historii, která sahá až do roku 1780. Tehdy byl ovšem vilou obklopenou stromy, až po zhruba sto letech se z něj stal první fotbalový stadion týmu Fulham FC. Postupně se modernizoval až do momentu, kdy začal ohraničovat reprezentativní zelený pažit hodný Premier League, ačkoliv samotní hráči Fulhamu na něm v posledních letech příliš nezáří.

S kapacitou přes dvacet tisíc míst nicméně dokáže pojmout slušné množství fanoušků – a právě pro ně by se během příštího roku měla otevřít přepracovaná tribuna v těsné blízkosti řeky Temže. Nový Riverside Stand, jak se nazývá, nabídne zázemí zejména pro movitější fanoušky, přičemž vrcholem snah o co nejkomfortnější zážitek je patnáct metrů dlouhý bazén na terase.

Výjimečný má být jak díky tomu, že jeho hrany budou splývat s okraji terasy, což evokuje dojem přetékající vody, tak skutečnosti, že půjde o první takový bazén, který byl kdy na fotbalovém stadionu v Evropě vybudován. Alespoň v něčem tak fulhamští předstihnou své další londýnské rivaly, zejména pak Chelsea, nebo velkokluby z Manchesteru.

„Mou vizí pro nový Riverside Stand bylo poskytnout fanouškům a našemu okolí místo, které bude historii klubu a tradici Craven Cottage ctít každý den v roce, ale zejména ve dnech zápasů s prémiovým zážitkem, který ve fotbale – v Londýně ani kdekoliv jinde – nemá obdoby,“ uvádí předseda Fulhamu Shahid Khan. Jen o bazénu ale renovace nebude.

Pro zájemce, kteří si zaplatí prémiové členství, se na tribuně otevřou i restaurace, bary, a dokonce hotel nebo prostory pro pořádání akcí. Nad tím vším z architektonického hlediska dohlíží ateliér Populous, který má s výstavbou podobně zajímavých skvostů své zkušenosti. Jeho architekti navrhli například kopulovitou arénu Sphere v Las Vegas.

Zkušenosti mají také se sportovní scénou, v roce 2021 přišli s nápadem na nový stadion pro italské velkokluby AC Milán a Inter Milán. Ve stejném roce navrhli i podobu esportové haly v Torontu. A tím výčet nekončí. Není ani třeba jezdit příliš daleko od domovského stadionu Fulhamu, abyste narazili na Emirates Stadium Arsenalu, na kterém také pracovali. Nebo na aréně Tottenhamu Hotspur, opět z Premier League. A co teprve věhlasné Wembley!

„Je nám ctí oživit tento inovativní design a vytvořit prostory, v nichž se budou odehrávat neuvěřitelné zážitky pro fanoušky a hosty. Stadion bude hnacím motorem přítomné atmosféry a zážitků v den zápasu, s prémiovým zázemím, které může klubu pomoci generovat příjmy po celý rok. A to vše na jedinečném místě na břehu Temže,“ komentuje Philip Johnson ze studia Populous, jenž má projekt na starosti.

Kdy se ovšem předělaná tribuna otevře, je zatím ve hvězdách. Hodí se připomenout, že Riverside Stand je v rekonstrukci už skoro pět let s tím, že dokončení bylo několikrát odloženo. Optimistický odhad je příští rok, ale…

Jakmile se nové zázemí zprovozní, nabídne dodatečných osm tisíc míst pro fanoušky. Nebo možná lépe řečeno bohaté milovníky Fulhamu, protože členství, rozdělené do několika balíčků, zřejmě nebude pro každého. Konkrétní cena ale také zatím není známa.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym