Koalice Přísahy a Motoristů chce dva mandáty. Kritiku si vysloužila Nerudová, podle níž u nás nemáme migranty

Dva mandáty. Takový je cíl koalice hnutí Přísaha a strany Motoristé sobě pro červnové volby do Evropského parlamentu. Při dnešním slavnostním zahájením kampaně to uvedli oba lídři – automobilový závodník a politický komentátor Filip Turek a socioložka a expertka na migrační a azylovou politiku Nikola Bartůšek.

»Vrátili jsme se ne z Hradu, ale z Bruselu,« odstartoval dnešní slavnostní »výkop« kampaně předseda Přísahy Robert Šlachta s připomenutím včerejší debaty lídrů na CNN Prima News přímo ze sídelního města Evropské unie. K zahájení kampaně na pražském Výstavišti v pavilonu Bohemia došlo podle něj symbolicky. »Je posledním pavilonem, který zbyl z české zemské výstavy. A na naši kampaň pasuje, protože naši kandidáti jdou hájit Českou republiku do Bruselu,« řekl Šlachta a dodal, že symbolem kampaně je heslo »Filip nás v Bruselu nezradí« nebo »Nikola nás v Bruselu nezradí«.

»Zrada je to, co podle mě vystihuje jednání současných politiků v Bruselu. Něco jiného říkají, ale pro něco jiného hlasují,« zdůraznil Šlachta s tím, že koalice vysílá do Evropy velmi kvalitní tým.

Trojkou na kandidátce je vysokoškolský pedagog, bývalý ministr kultury za sociální demokracii a primátor města Olomouc Antonín Staněk, čtyřkou předseda Motoristů Petr Macinka, pětkou teprve 22letý publicista a moderátor TV Noe Tomáš Pokstefel a šestkou známý ekonom Vladimír Pikora. Z posledního 21. místa kandidáty podpoří Šlachta, který však plánuje kandidovat na podzim do Senátu a dnes zopakoval, že své místo vidí na české politické scéně. »Z 21. místa kandiduji z jednoho důvodu. Dávám jasně najevo, že věřím lidem, že do té Evropy patříme, a tím, že jste na kandidátce, je podporujete, byť i z 21. místa. Pokud mě ale lidé vykroužkují, vzdám se mandátu pro Filipa Turka a Nikolu Bartůšek,« řekl Šlachta, který rovněž věří v dva mandáty pro spojení Přísahy a Motoristů sobě.

»Na konci ledna jsme podepsali memorandum o koalici, kde jsme se shodli na pěti základních programových prioritách. Nicméně kampaň má mít jednotící filozofii a ta je, že největší hodnotou mezi politiky a občany je důvěra. V posledních letech však vidíme spíš opak: některé strany například před volbami slibovaly, že nebudou zvyšovat daně a pak je stejně zvýšily. My však nejsme jako oni. My vás nezradíme,« nechal volební motto o zradě zaznít i předseda Motoristů Macinka.

Turek představil plán kampaně, která zahrnuje debaty s kandidáty a předsedy Přísahy a Motoristů ve 24 městech České republiky. »Začínáme zítra Kladnem a další týden jsme v Moravskoslezském kraji a postupně objedeme celou republiku. Debaty začínají vždy v 18 hodin,« řekl lídr koalice. »Kromě toho se chceme s lidmi setkávat také odpoledne vždy od 12 do 16 hodin na náměstích českých a moravských měst,« doplnila Bartůšek, která je odbornicí na ostře sledované téma migrace.

»Když jsem okomentoval debatu na CNN Prima News, uvedl jsem, že migrační pakt je zrada na voličích,« prohlásil Šlachta. »Profesionální kandidátka Danuše ale řekla, že nemáme migranty v České republice,« dotkl se Turek včerejšího kontroverzního vyjádření Danuše Nerudové, lídryně hnutí STAN, v rámci superdebaty z Bruselu. »Populistické strany akorát straší, žádní migranti tady nejsou,« řekla doslovně Nerudová.

Turek uvedl, že v Bruselu byl šokován. »Jsem v šoku, kdo vládne 450 milionům lidí. Oponenti si nadávají, jinak jsou obchodními partnery,« kritizoval Turek. Green Deal je podle něj systém »úplných nesmyslů«. »Hlavně by neměl o energetice a průmyslu rozhodovat někdo, kdo se díval na Julese Verna a má fantasmagorické představy o tom, jak funguje energetika, a myslí si, že obnovitelné zdroje nepotřebují vyvažovací zdroje a že to znamená nezávislost na plynu, a takovéhle blbosti,« uvedl dále přímo pro webový deník iportaL24.cz Turek.

Volby do Evropského parlamentu se v České republice konají 7. a 8. června. Závěrečný mítink plánuje koalice kolem Filipa Turka na 6. červen do Prahy. Místa, kde se mohou lidé setkat s kandidáty a jejich jmenný seznam, představila na webu www.prisahamotoriste.cz. »Dneškem to nekončí, ale začíná,« zaznělo dnes na pražském Výstavišti.

(pk)

FOTO – iportaL24.cz/Petr Kojzar

Související články

5 KOMENTÁŘŮ

  1. Nerudová chce v EU prosazovat zrušení veta při rozhodování.
    Nerudová je sice blbá, ale lidi si ji určitě zvolí do Europarlamentu. Blbá je dostatečně a její voliči taky.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy