Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 22.5.2024, svátek má Emil 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Identita odhaluje sto let vizuální kultury

12.04.2024   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Identita odhaluje sto let vizuální kultury

Film Identita: Příběh českého grafického designu mapuje více než stoletou historii vizuální kultury v České republice. Snímek režírovaný Kateřinou Mikulcovou je určen pro tuzemské i zahraniční publikum a představí grafický design jako okno do české historie, povahy a národního příběhu.

Film s názvem "Identita: Film o českém grafickém designu" je prvním celovečerním dokumentem, který se věnuje bohaté historii české vizuální kultury. Tento film, režírovaný Kateřinou Mikulcovou, představuje více než sto let vývoje českého grafického designu prostřednictvím pohledu amerického odborníka na tuto problematiku, Nicholase Lowryho.

Lowry, americký rodák s českými kořeny a vášnivý sběratel plakátů a grafických artefaktů, vystupuje ve filmu jako průvodce, který prozkoumává vlivné osobnosti a významné díla českého grafického designu. Film má světovou premiéru v českých kinech 10. října, a to i s distribucí do zahraničí.

Příběh filmu začíná v New Yorku, ale postupně se Lowry vydává na cestu do různých českých měst, jako jsou Praha, Brno, Litomyšl, Zlín a Plzeň. Během svého putování se věnuje dílům umělců jako Ladislav Sutnar, Alphonse Mucha a Josef Váchal. Film také zkoumá vlivné české značky jako Baťa a Pilsner Urquell, stejně jako typografii, bankovky a orientační systémy.

Lowry se ve filmu také setkává se současnými tvůrci, jako jsou Petr Babák, Martin Pecina a Aleš Najbrt. Jeho cesty ho zavedou i na Jižní Moravu, kde zkoumá estetiku vinných etiket, a na trampské stezky Klubu českých turistů.

Cílem filmu je představit českou vizuální kulturu jako klíč k porozumění české historie a identity. Lowryho osobní zkušenost s českými kořeny dodává filmu hloubku a autentičnost. Jeho rodina má v českých dějinách kořeny již od roku 1909, kdy založila továrnu v Praze. Lowry sám žil v Praze v letech 1990 až 1994, kde začal sbírat československé historické plakáty a zapojil se do kulturního života.

Scénář k filmu napsal Petr Hauzírek, kameramanem byl Jan Šuster a producentem Michal Gregorini z grafického studia Mowshe. Projekt je součástí širší iniciativy nazvané Identita, která se věnuje českému grafickému designu a zahrnuje televizní cyklus, výstavy a monografie.

Film "Identita: Film o českém grafickém designu" je pokusem přiblížit českou vizuální kulturu a design širšímu publiku a přispět tak k lepšímu porozumění českého kulturního dědictví.


Zdroj: 4press.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0295 s