Foto: Freepik

V posledních týdnech se opět začalo veřejně diskutovat o nárůstu případů rakoviny u mladší populace poté, co princezna Kate Middleton oznámila, že bojuje s touto nemocí a podstupuje chemoterapii. V České republice se s rakovinou potýkají i veřejné osobnosti, jako je zpěvačka Anna Julie Slováčková nebo foodblogerka Marika Kučová. Nedávno jsme ztratili Denisu Zajícovou, bývalou účastnici reality show MasterChef, která podlehla rakovině ve věku pouhých 35 let.

Výsledky studie provedené v roce 2023 ve Velké Británii a publikované v časopise British Medical Journal (zdroj) potvrdily narůstající trend rakoviny mezi lidmi mladšími 50 let. Během posledních třiceti let se počet případů rakoviny v této věkové skupině zvýšil o téměř 80 %, což nyní činí 3,26 milionu nemocných.

Očekává se, že do roku 2030 tato čísla ještě stoupnou. Alarmující je skutečnost, že každý rok rakovina zabije více než milion lidí mladších 50 let. Studie zahrnovala 204 zemí a 29 typů rakoviny a zaměřila se na pacienty ve věku 14 až 49 let. Nejčastějšími formami rakoviny, které vedou k úmrtí, jsou rakovina prsu, plic, žaludku a střev.

Foto: Freepik

Podle údajů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze každý třetí občan České republiky onemocní rakovinou. Každý rok se objeví až 80 tisíc nových případů a za poslední dekádu se počet maligních nádorů zvýšil o 18 %. Až 60 % těchto případů by se dalo předejít preventivními opatřeními a časným odhalením nemoci. Největšími zabijáky jsou rakovina plic, tlustého střeva a konečníku, rakovina slinivky břišní, prsu a prostaty.

Prevence hraje klíčovou roli v boji proti rakovině, ale třetina populace ji zanedbává. Česká republika nabízí širokou škálu screeningových programů hrazených ze zdravotního pojištění. Například u rakoviny děložního hrdla je znám původce, HPV virus, a je možné přednádorové stádium onemocnění včas odhalit. Nicméně, u mnoha typů rakoviny, jako je rakovina vaječníků, neexistují žádné screeningové metody.

Z celkového počtu nově diagnostikovaných nádorů tvoří 3 až 4 % případy u dospívajících a mladých lidí. Tento trend postupně narůstá, což může být způsobeno opožděnou diagnostikou a malým povědomím o rakovině v této věkové skupině. Je důležité, aby mladí lidé včas vyhledávali lékařskou péči a byli o této problematice informováni, aby bylo možné rakovinu odhalit v raných stádiích, kdy je léčba účinnější.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)