Jak sbírat umění? To vysvětlí nová výstava v hradecké galerii

12.4.2024 00:00   |   Společnost
Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) otevírá výstavu Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche. Hradecká galerie představuje celoživotní dílo tohoto znalce a sběratele.

Tutsch

Sbírka obsahuje přes 1 300 děl, která GMU pořídila za více než 12 miliónů korun. Jedná se o největší porevoluční nákup umění napříč krajskými galeriemi.

Sběratel Karel Tutsch po více než čtvrt století na vlastní náklady provozoval brněnskou galerii Na bidýlku a svou činností přispíval k propagaci českého umění v zahraničí.

V Brně byly naopak díky němu k vidění práce zahraničních autorů.

Díla pocházející ze sbírky, kterou Tutsch během několika desítek let vybudoval, jsou nyní prezentována v rámci dlouhodobé výstavy Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche, kterou připravila kurátorka GMU Petra Příkazská.

Výstava je pokusem o rekonstrukci Tutschovy cesty od amatérského sběratele drobné grafiky a exlibris k uznávanému znalci a majiteli jedné z nejvýznamnějších sbírek své doby u nás.

Vystaveno je více než 300 děl a expozice návštěvníkovi zároveň představuje pravidla, kterými se při tvorbě své sbírky řídil sám Tutsch.

Jednou z jeho zásad při nákupu umění bylo navštěvovat umělce v ateliérech a získávat díla přímo od nich.

Jeho dlouhodobý zájem a přehled o umění ho dovedl až na vrchol, kdy dokázal sestavit sbírku obsahující umělecká díla, která dohromady vytváří subjektivní a tím i neopakovatelnou encyklopedii českého umění od poloviny 60. let do počátku milénia.

Výstavu završuje kapitola věnovaná berlínské výtvarné scéně raných nultých let, s níž galerista udržoval kontakt a která v té době zažívala svůj největší rozmach a přitahovala začínající umělce z celé Evropy.

Sbírka je výjimečná svou uceleností i vyhraněným profilem. Obsahuje díla autorů, kteří měli zásadní podíl na vývoji českého současného umění.

„Zahájení výstavy proběhne v sobotu 27. dubna v 15:00,“ uvádí kurátorka výstavy Petra Příkazská.

zit, ŽenyproŽeny.cz

 
Přečtěte si také


Diskuse: Jak sbírat umění? To vysvětlí nová výstava v hradecké galerii

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci