Koupelny

Beton v koupelně: Prvek, který rozhodně nepatří jen industriálnímu stylu

Od   | 

Beton v koupelně může vytvořit dojem surového, industriálního prostoru, nicméně pokud se zkombinuje například se dřevem, může v místnosti vykouzlit zajímavý dekorativní prvek, který nebude vůbec působit chladně. Do koupelny se používá nejen jako povrchová úprava stěn či podlah, ale na trhu najdete i betonová umyvadla, desky umyvadel či drobnější doplňky. Pokud tedy beton použijete decentně a v přiměřené míře, rozhodně nešlápnete vedle.

Betonový vzhled prostoru jednoznačně sluší. Zdroj: Němec luxusní povrchy

Možnosti betonového vzhledu

Betonového efektu lze docílit několika metodami a je pouze na vás, kterou si vyberete.

  • Litý beton – litý beton, případně hotové lité desky a obklady v konkrétním formátu a povrchové úpravě. Tomuto typu betonu říkáme architektonický a díky jeho odolnosti vůči vodě se do koupelny skvěle hodí.
  • Betonové stěrky – v poslední době jsou velmi oblíbené nejen v obytných částech, ale i v koupelnách. Při správně zvolené stěrce a její aplikaci se nemusíte obávat vlhkosti a na stěně či podlaze bude působit opravdu skvostně. Navíc lze vybírat z nejrůznějších barev, odstínů i finálních vzhledů.
  • Obklady – řešením jsou obklady či dlažba, která svým vzhledem imituje beton. Opět lze vybírat z řady barev a provedení.
  • Voděodolné tapety – milovníci tapet mohou do koupelny zvolit voděodolnou tapetu imitující beton. Při výběru pamatujte na kvalitní materiály a pro aplikaci zvažte práci zkušeného tapetáře.

Stěrku můžete kombinovat s obklady a doplnit dřevěným nábytkem. Zdroj: Nemec.eu

 

Proč betonovou stěrku v koupelně a kam pro ni?

 

Kam beton aplikovat?

Při plánování koupelny aplikaci betonu opravdu zvažte. Je totiž nesmírně důležité, aby beton v koupelně navodil takový dojem, který očekáváte. Snadno by se totiž mohlo stát, že by na vás ve finále koupelna mohla působit neútulně, neosobně a chladně – zkrátka příliš industriálně. Pokud tedy vyloženě netoužíte po industriální koupelně, vyhněte se aplikaci betonového vzhledu na všech stěnách a podlahách. 

Chcete-li beton zakomponovat na větší plochu, zvolte například podlahu a zbytek vybavení volte v jemnějším dekoru, jako je dřevo nebo přírodní barvy. Zvolit si můžete i sprchový výklenek, prostor za vanou či za umyvadlem a právě část stěny opatřit betonovým vzhledem, který celému prostoru dodá zajímavý šmrnc. S betonem lze kombinovat všechny koupelnové baterie i doplňky. Chybu tak neuděláte s antracitovými detaily, ale ani s chromem, bronzem, zlatem nebo vyloženě barevným provedením. Snažte se však zachovat v koupelně určitou barevnou kombinaci tak, aby nepůsobila příliš přeplácaně. Betonem v koupelně lze také skvěle vymezit jednotlivé části, jako je sprchovací či toaletní.

Pokud si na větší betonové plochy netroufáte, můžete zkusit i koupelnové vybavení z litého mramoru, jako je samotné umyvadlo, či umyvadlová deska. A pokud s betonem váháte a přesto ho chcete vyzkoušet, lze zvolit betonové doplňky, jako jsou držáky na mýdla, nádoby na šampony a kondicionéry, nádobky na štětky, či drobnou betonovou dekoraci na parapetu. I tato zdánlivá maličkost koupelnu příjemně oživí. 

Beton lze aplikovat na velké plochy, ale soustředit se lze i na detaily. Zdroj: Němec

S čím beton kombinovat?

Surovost betonu je potřeba vždy zjemnit a zútulnit. Odborníci tak k betonovým vzhledům doporučují nakombinovat zejména dřevěné obklady, podlahu, nábytek, ale i výraznější barvy. Designéři se shodují na tom, že nejideálnější barvou k betonu je hořčicově žlutá. Koupelnu zároveň nezapomeňte doplnit textiliemi i přirozenou zelení. 

Betonová mohou být i umyvadla. Zdroj: Gravelli

Zdroj: nemec.eu, Kapitoly o bydlení, Svět koupelen

Fotogalerie:

 

Praktický sprchový panel: Kam pro něj?

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login