Je epsomská sůl dobrá pro rostliny? Zde je to, co říká odborník

Zjistěte, zda je epsomská sůl pro rostliny dobrá, nebo je to podle odborníka jen zahradní mýtus.

Při skenování internetu se populární epsomská sůl zdá být jednorázovým zázračným lékem pro zahradu, o kterém se tvrdí, že dokáže zabránit šoku z přesazení nových rostlin, působí jako hnojivo a dokonce předchází některým chorobám rostlin. Jeho široká dostupnost láká mnohé zahrádkáře k jeho využití. Je ale epsomská sůl pro rostliny dobrá a měli bychom ji používat v našich zahradách? Zde je to, co výzkum odhaluje.

Co je to Epsomská sůl?
Epsomská sůl je přirozeně se vyskytující minerální sloučenina hořčíku a síry známá jako síran hořečnatý. Hořčík pomáhá tvořit chlorofyl (zelené barvivo) v listech, a když hladina klesne, u listů se rozvine chloróza, což znamená, že zežloutnou. Síra vytváří bílkoviny a v ovoci je důležité dochucovat. Síran hořečnatý se hojně vyskytuje v půdách a pramenech poblíž Epsomu v Anglii, nyní známého svými lázněmi. Chemicky je klasifikován jako sůl.
Víme, že kamenná sůl na vozovkách a chodnících může poškodit rostliny, když prosákne do půdy, a většina z nás by na naše rostliny nenasypala ani nestříkala kuchyňskou sůl. Přesto jsou prostředky s epsomskou solí stále oblíbené při sázení plodin.

Použití Epsomské soli pro rostliny
Nápad použít epsomskou sůl v našich zahradách byl pravděpodobně vypůjčen od zemědělského průmyslu. Podle studie1 Lindy Chalker-Scott, docentky na Washingtonské státní univerzitě, farmáři ve 40. letech 20. století zjistili, že aplikace síranu hořečnatého pomůže „zazelenat“ listy tam, kde je půda ochuzena o hořčík v důsledku nadměrného používání.

Ale použití Epsomské soli na rostliny ve vaší zahradě pravděpodobně způsobí mnohem více škody než užitku, zdůrazňuje Chalker-Scott. „Existuje mnoho online receptů na použití epsomské soli jako hnojiva k léčbě fyziologických problémů, jako je hniloba květů, a k prevenci šoku z transplantace,“ říká. „Žádný z těchto receptů není založen na vědě a jejich použití by mohlo způsobit nerovnováhu živin v půdě a způsobit rostlinám značné poškození.“
Podle výzkumné studie společnosti Chalker-Scott může použití nadměrného síranu hořečnatého ovlivnit nejen rostliny, ale i vaši půdu a okolní vodní toky, což může způsobit následující problémy:

poškození rostlin solí
nedostatek boru, železa, draslíku, vápníku a manganu
snížení bakterií fixujících dusík
uvolňování toxického hliníku z půdy, který může otrávit rostliny a znečistit vodní toky

Epsomská sůl jako hnojivo
Epsomská sůl je propagována jako hnojivo, protože obsahuje hořčík a síran, obě důležité živiny podporující růst rostlin. Nedostatky v půdě obou těchto prvků jsou v zahradách vzácné, zejména síry. Některé písčité a kyselé polohy mohou při silných deštích ztrácet hořčík.

Stejně tak, když listy rostlin zežloutnou, můžete sáhnout po domácím spreji epsomské soli a vody jako rychlé řešení. Mnoho podmínek může způsobit žloutnutí listů, takže epsomské soli nemusí pomoci a mohou být škodlivé.

Nedostatek hořčíku má zvláštní vzhled: žilky listů zůstávají zelené, zatímco okolní tkáň žloutne. Pokud vaše rostlina odpovídá tomuto popisu, postřik listů může vrátit jejich svěží barvu, ale nevyřeší základní nedostatek půdy. Pokud je váš sprej příliš silný, může způsobit zranění solí a spálit rostlinu.

Epsomská sůl na hnilobu květů
Dalším oblíbeným použitím epsomské soli je prevence nebo léčba hniloby květů v rostlinách rajčat. Hniloba květů je viníkem tmavých měkkých skvrn na spodku plodů rajčat. Obvykle se vyskytuje na začátku sezóny, spouští se nedostatečným příjmem vápníku.

Epsomská sůl však neobsahuje vápník ani nezlepšuje jeho vstřebávání. Tento stav je také obvykle způsoben nepravidelným zavlažováním, které blokuje stávající vápník, takže přidání vápníku by nevyřešilo hlavní problém. Navíc, protože nadbytek síranu hořečnatého může snížit dostupnost vápníku, přidání Espom soli může problém ještě zhoršit.

Epsomská sůl na plevel
Epsomské soli jsou někdy doporučovány jako domácí lék na hubení plevele. Epsomská sůl dokáže hubit plevel ve vysokých koncentracích, což naznačuje, jak je nebezpečná pro žádoucí rostliny i pro ty nežádoucí. Takový postřik však pravděpodobně poškodí vaši půdu a její organismy, což ztíží pěstování rostlin, které v dané oblasti chcete.

Otestujte svou půdu
Než do zahrady přidáte epsomskou sůl, otestujte půdu. Mnoho okresních zemědělských kanceláří nabízí tuto službu pro obyvatele, nebo můžete poslat vzorky soukromé agentuře pro testování půdy. Poté se řiďte doporučeními uvedenými ve zprávě pro úpravu půdy v dávce správné pro váš prostor. Jediným důvodem, proč používat Epsomskou sůl, by bylo, pokud má vaše půda diagnostikovaný nedostatek, což není na domácích zahradách běžné.

Nejlepší způsob, jak vyživovat zdravou půdu bohatou na živiny, je každoroční aplikace kompostu. Doplnění organickým hnojivem s pomalým uvolňováním obvykle postačuje k udržení prosperity rychle rostoucích jednoletých rostlin.
Závěrem, říká Chalker-Scott, je: „[Epsomská sůl] by se neměla přidávat, pokud půdní test neprokáže nedostatek hořčíku.“ A i přesto varuje, že: „Přidání příliš velkého množství jakékoli živiny může způsobit poškození půdy a rostlin.“