Sociální sítě vedou spory, zda můžete své polštáře vyčistit slunečním světlem

Opravdu je opalování dezinfikuje? Lidé hledají odpověď na Instagram.

Sociální média jsou centrem domácích hacků, od geniálních po vyloženě sporné. Nedávno tvůrce Instagramu @itsnicolejaques zveřejnil na platformě zajímavou zprávu: Doporučila dezinfikovat polštáře venku pouze slunečním světlem a tvrdila, že když je necháte chvíli sedět, může to zabít bakterie. Jak jste možná uhodli, v komentářích se rozpoutala debata, zda je to pravda – nebo zda to může mít dokonce nepříznivé účinky.
Je to vlastně dlouhodobá otázka, zda vám slunce může nebo nemůže pomoci s dezinfekcí domácích potřeb: Podle zpráv NPR studie provedená výzkumníky z University of Oregon zjistila, že vnitřní místnosti vystavené dennímu světlu mají méně bakterií než ty, které zůstaly. ve tmě. Díky sterilizujícím UV paprskům může slunce sloužit jako přírodní dezinfekce.
Má to ale háček – sluneční světlo není nejúčinnějším způsobem čištění polštářů, protože obvykle nedokáže odstranit všechny bakterie z jednoho povrchu. Je to akt sušení polštářů teplem, které zaručuje úplnou dezinfekci.

Komentátoři k videu se cítili v rozporu, zda by zkusili metodu opalování nebo ne. Někteří také poukázali na to, že epizoda televizního seriálu Hoarders tuto teorii vyvrátila. To je pravda: V epizodě 1 sezóny 8 provedli test výtěru na předmětu, o kterém majitel tvrdil, že byl dezinfikován sluncem. Vrátil se s velkým množstvím bakterií.
Zatímco UV světlo je obecně účinné při zabíjení některých bakterií, musíte zajistit, aby váš polštář dostával přímé sluneční světlo po dobu několika hodin (a ano, to zahrnuje obě strany). Pokud máte vrásky, stíny nebo dokonce drobné skvrny špíny nebo kůže pokrývající jakoukoli část vašeho polštáře, neskončíte s úplnou čistotou.

Nejlepší způsob, jak skutečně vědět, že jsou vaše polštáře dezinfikované, je umýt je saponátem a vodou a poté je vysušit na vysokou teplotu. To však neznamená, že ponechání prádla na slunci nemá žádné výhody – po ponechání venku bude skutečně vypadat (a vonět!) čistěji. Přirozeně také bělí vaše polštáře a udržuje je svěží a bílé.
Takže byste si měli opalovat polštáře venku? Má to své výhody – pokud je dezinfikujete i uvnitř. Také si uvědomte, že pokud je ve vaší oblasti vysoký počet pylu a trpíte environmentálními alergiemi, měli byste pravděpodobně počkat s vyzkoušením této metody, dokud sezóna alergií neskončí. @itsnicolejaques ve své sekci komentářů napsala, že také hloubkově čistí své polštáře a opaluje je pouze mezi pravidelným čištěním, čímž debatu utichla.