Co je Juta? 5 způsobů, jak to u vás doma stylizovat

Pozvedněte svůj domov tímto přirozeně krásným vláknem.

Jutový dekor se za posledních několik let stal oblíbenějším, ale jeho výhody dalece přesahují módní estetiku. Obnovitelné rostlinné vlákno splňuje naše potřeby s tím, jak se naše povědomí o životním prostředí zvyšuje, a bohatá zlatá vazba povyšuje interiérový dekor teplem a texturou.

Vrozená všestrannost materiálu navíc znamená, že bez námahy zapadne do jakéhokoli stylu nebo barevné palety, od moderních minimalistických schémat po barevné boho interiéry a nadčasové tradiční vzory. Začlenění juty do vašeho domova je vyjádřením stylu a udržitelnosti – což z ní činí oblíbený materiál jak designérů, tak majitelů domů.

Juta je pevný přírodní materiál vyrobený z lesklých vláken z rostliny corchorus. „Rostliny se pěstují v horkých, vlhkých oblastech Asie a jižní Indie a dorůstají do výšky 10–12 stop a vytvářejí listy s pilovitými okraji a drobnými žlutými květy,“ vysvětluje Scott Silva z Tempaper & Co. „Po časově náročném Proces, který začíná namáčením po dobu až 30 dnů, se zpod kůry stonku vyjmou dlouhé prameny, které se promyjí, suší, třídí, balí a posílají do továrny k další přípravě pro tkaní.

Juta, známá také jako hessian, je považována za jedno z nejekologičtějších vláken na trhu. „Juta je vynikající udržitelná textilie pro interiérový design, která nabízí praktické i ekologické vlastnosti,“ říká Laurence Carr, návrhář regenerativních interiérů a kruhový produktový designér. „Na rozdíl od syntetických protějšků juta nepřispívá ke znečištění životního prostředí a vyžaduje minimální chemické zpracování, takže její pěstování má nižší ekologickou stopu.“ Zlaté vlákno se snadno pěstuje v rychlém cyklu až 6 měsíců, což z něj činí neuvěřitelný obnovitelný zdroj.

Jak používat jutu ve vaší domácnosti
„Kromě udržitelnosti dodává juta interiérům teplo, odolnost a texturu, takže je ideální pro čalounění, koberce a úpravy oken,“ říká Carr. Hrubá textura juty a přirozené variace vláken vytvářejí jedinečné vzory, které dodávají prostoru hloubku a vizuální zajímavost. „Jeho všestrannost a estetický vzhled z něj činí krásnou a ekologicky šetrnou volbu pro vytváření úžasných interiérů,“ dodává.

Zvažte těchto pět způsobů využití juty ve vašem prostoru.

1. Dodejte svým stěnám přírodní texturu
„Nic se nevyrovná krásným tapetám vyrobeným z přírody a vytvořenými některými z nejzkušenějších řemeslníků na světě,“ říká Silva. „Tato jemná, ale odolná dlouhá vlákna s občasnými jemnými a jemnými uzly jsou pevně tkaná jemnými svislými osnovními nitěmi pro nenápadnou bohatost a luxus, který může pocházet pouze z mimořádně kvalitních materiálů a řemeslného zpracování.“

Obalte svůj obývací pokoj jutovou tapetou – typem tapety z trávy – a vytvořte tak rafinovanou a elegantní vrstvu textury. Nebo vytvořte výstavu tkaných košů pro nový pohled na nástěnné umění. Přirozené zlaté tóny vlákna prodchnou každou místnost zářícím teplem, které je ideální pro prostor určený k relaxaci, jako je obývací pokoj nebo ložnice. Jeho neutrální barevná paleta navíc dobře funguje prakticky se všemi designovými prvky a barevnými schématy.

2. Oblečte svá okna
Doplňte uvolněný a ležérní styl úpravou oken z juty – jako jsou závěsy nebo žaluzie – nabízející funkčnost a estetiku. „Schopnost juty filtrovat světlo dodává interiérům jemnou, rozptýlenou záři a vytváří tak útulnou atmosféru,“ říká Carr.

Při výběru závěsů do ložnice, kde je blokování světla klíčovým faktorem, se rozhodněte pro těsnou vazbu a zvažte jejich spárování se zatemňovací podšívkou nebo samostatnou zatemňovací roletou. „Přirozené odstíny juty a zemité tóny se hladce mísí s různými barevnými paletami, což z ní dělá všestrannou volbu pro ozdoby oken,“ říká.

3. Položte jutu pod nohy
Pokud hledáte koberec s přírodním vláknem, zkuste se rozhodnout pro směs juty. „Jutové koberce přinášejí měkkost pod nohama a zároveň dodávají místnostem vizuální hloubku,“ říká Carr. „Přirozené variace v jutových vláknech vytvářejí jedinečné vzory a textury, které zlepšují celkovou atmosféru prostoru.“

Kromě toho, že jsou jutové koberce estetické, jsou oblíbené pro své antistatické a akustické izolační vlastnosti a nízkou tepelnou vodivost. Juta je také přirozeně ohnivzdorná a odolná proti molům a je skvělá pro každého, kdo má alergie nebo podráždění pokožky. Přestože je juta odolným materiálem, může být obtížné ji čistit a nereaguje dobře s vodou nebo agresivními chemikáliemi, takže je lepší ji uchovávat mimo kuchyně, koupelny a místa s vysokým provozem, jako jsou chodby a schodiště.

4. Osvěžte nábytek jutou
„Juta poskytuje pohodlí a odolnost v čalounění, takže je ideální pro pohovky, křesla a pohovky,“ říká Carr. „Jeho hrubá textura dodává vizuální zajímavosti a doplňuje různé styly designu.“ Toto přírodní vlákno je ideální pro nábytek, který bude mít mnoho využití, protože dobře odolává opotřebení. Navíc její neutrální barva a jemný vzor budou dobře ladit s většinou ostatních textilií ve vaší domácnosti.

5. Ukotvete prostor
„Pokud se rozhodnete pro jutové koberce, činíte nejen odpovědnou volbu pro planetu, ale také dodáváte svému domovu vrstvu tepla a textury, která překonává trendy,“ říká Rosemary Olan, senior manažerka vývoje produktů ve společnosti Rugs USA. Přírodní vlákno se hladce prolíná s různými styly dekorací, od uvolněného boho po anglickou venkovskou chalupu. „Jejich vrozená všestrannost vám umožňuje experimentovat s vrstvením a bez námahy přidat hloubku a rozměr vašemu pokoji,“ říká.

Olan navrhuje vrstvení jutového koberce pod vzorovaný koberec pro dosažení bohémské atmosféry nebo překrývání několika různých stylů dohromady pro extra texturu. „Od jednoduchých, robustních vzorů až po styly se složitými akcenty, existuje jutový koberec pro každý vkus a preference,“ říká. „Jejich hmatová textura dodává každému prostoru nádech zažitého kouzla a zve vás, abyste ponořili prsty do jejich přirozené elegance.“