Leo Babauta

12. 4. 2024

Několik rad, jak uniknout z „digitálního vězení“.

Lidé tráví na svých telefonech v průměru více než tři hodiny denně. Někteří dokonce i podstatně více, přičemž telefon vezmou do ruky téměř 60krát denně.

Tato čísla nemají sloužit jako odsuzování – sledovat svůj telefon není nic špatného – ale mají naopak přinést určité povědomí o tom, jak telefon používáme. Mnoho lidí, se kterými mluvím, by chtělo používání telefonu omezit. Ne nutně na nulu, ale oslabit nutkavou potřebu jeho sledování.

Mnozí z nás mají tendenci sáhnout po telefonu, kdykoli se naskytne chvíle volna, což může vést k bezmyšlenkovitému scrollování. Jak si tedy můžeme osvojit uvědomělejší používání telefonů a stát se na nich méně závislými?

Pojďme to společně prozkoumat.

Větší všímavost ve vztahu k používání telefonu

Pokud si něco neuvědomujete, nemůžete to změnit. Nejdůležitějším prvním krokem je tedy vnést do používání telefonu svou pozornost.

Zde je návod, jak na to:

Vezměte si malý zápisník nebo kousek papíru a pokaždé, když sáhnete po telefonu, udělejte si na něj značku.

Všímejte si, jaký máte pocit ve chvíli, kdy saháte po telefonu. I to si zapište na papír nebo do sešitu. Nuda, úzkost, přetížení, smutek, osamělost, strach nebo znechucení – každá z těchto emocí může být tím, co se snažíte prostřednictvím telefonu řešit.

Než telefon odemknete, třikrát se nadechněte. Všimněte si pocitu, který vás nutí po telefonu sáhnout. Pomáhají vám nádechy pracovat s tímto pocitem?

Vyzkoušejte tento postup po dobu jednoho týdne. Rozvíjíte tak pozornost vůči používání telefonu, i když ho stále používáte.

Zbavení se závislosti na telefonu

V tomto okamžiku vás vědomé cvičení připravilo na to, abyste se návyku úspěšně zbavili. Pojďme se podívat na to, jak návyk změnit.

Pochopte své motivy

Než začnete, zeptejte se sami sebe, proč chcete tuto změnu provést. Je to důležité, nebo je to jen taková myšlenka typu „bylo by to hezké“? Pokud je to jen ta myšlenka, pravděpodobně to s touto motivací nevydržíte, protože není důležitější než vaše nutkavé potřeby. Potřebujete smysluplnější důvod, například, že to povede k lepšímu duševnímu zdraví, lepším vztahům, vyšší produktivitě v práci nebo čemukoliv, co by pro vás mělo větší či hlubší význam. Tento důvod si napište a vyvěste ho na místo, kde ho budete mít každý den na očích.

Stanovte si svůj cíl

Je vaším záměrem nedívat se na sociální média nebo na některé aplikace v telefonu? Je vaším cílem používat tyto aplikace pouze dvakrát denně po dobu 30 minut? Je záměrem nepoužívat telefon vůbec, s výjimkou čtení nebo poslechu hudby? Stanovte si jasný cíl a věnujte se mu po určitou dobu – řekněme čtyři týdny.

Připomínka na zámku obrazovky

Vyberte si obrázek na zamykací obrazovku telefonu, který vám bude připomínat váš cíl. Přírodní scenérie, citát, fotografie vašich dětí nebo cokoli jiného, kdykoli se nutkání dostaví.

Najděte si další smysluplné aktivity

Co chcete dělat místo častého sledování telefonu? Mělo by to být něco, co se vztahuje k emocím, které jste identifikovali v části věnované všímavosti, a něco, co vás baví nebo co považujete za smysluplné.

Pokud například saháte po telefonu, když se cítíte přetížení nebo úzkostní, možná vám sezení v meditaci, zacvičení několika jógových pozic nebo krátká procházka pomohou tyto emoce zvládnout a povedou k lepšímu zdraví a duševní čistotě.

Další nápady:

  • Promluvte si s kamarádem.
  • Udělejte si několik protahovacích cviků nebo kliků.
  • Vypijte šálek čaje.
  • Udělejte několik dechových cvičení.
  • Napište někomu zamilovaný vzkaz.

Cvičení přestávek

Když se chystáte použít telefon, nacvičte si krátkou přestávku. Dýchejte. Všímejte si svých emocí. Věnujte se jim. Zamyslete se nad svým důvodem a záměrem. Pokud se po této přestávce nedokážete vyhnout používání telefonu, nevyčítejte si to. Už jen zavedení pauzy je obrovský, obrovský krok. A každý malý pokrok oslavte.

Buďte ochotni prožívat celý život

Nejčastěji používáme telefon proto, že jsou věci, které nechceme vnímat nebo prožívat. Je to mechanismus úniku. Co kdybychom se ale naučili otevřít se všem zážitkům – všem částem života? Už bychom nepotřebovali tyto mechanismy na vyhýbání se stresu. Takže pokaždé, když sáhnete po telefonu, cvičte se v tom, jak být s tím prožitkem, kterému se chcete vyhnout, a jak se mu otevřít. Jedná se o praktické cvičení; s postupným tréninkem zvýšíte svou schopnost být přítomni v každé situaci, kterou vám život nabízí.

Denní kontrola

Na konci každého dne, než půjdete spát, si nastavte upomínku, abyste provedli krátké zhodnocení dne. Jak se vám dařilo plnit svůj záměr? Co vám stálo v cestě? Jakým pocitům jste se vyhýbali? Co můžete zítra zlepšit? Buďte k sobě laskaví. Využívejte však toto každodenní hodnocení k neustálému vzdělávání a zlepšování.

Tento zvyk není snadné změnit, ale změnit se dá. Pokud se k tomu odhodláte, najděte si k tomu smysluplný důvod a dovolte si v tomto procesu pokračovat v dalším poznávání a růstu.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...