Nejnovější

Jeden svět Olomouc: Útěk z utopie – cesta lemovaná smrtí, ale i dobrým koncem

Foto: Kristýna Novotná

Strhující americký dokument Madeleine Garvin zprostředkovává pohled na to, co všechno musí uprchlíci ze Severní Koreje kvůli vytoužené svobodě podstoupit. S nebezpečnou cestou plnou smrtelných překážek pomáhá uprchlíkům pastor Kim. Jádrem filmu je příběh matky, která se chce po deseti letech setkat se svým synem a cesta pětičlenné rodiny, jež chce začít lepší život ve svobodné Jižní Koreji. Po zhlédnutí filmu následovala debata s novinářem Martinem Novákem, který se podělil o vlastní zkušenost a pohled na budoucnost totalitní země.

První ústřední postavou je matka Soyeon, které se před deseti lety podařilo uprchnout do Jižní Koreje. Svého syna se rozhodla zachránit až poté, co dosáhne dospělosti a ona získá dostatek finančních prostředků a kontaktů, které jsou pro útěk ze země nezbytné. Spojila se proto s proslulým pastorem Kimem, který útěky z totalitní země zařizuje. K tomu, aby se jim podařilo jejího syna dostat přes hranice, museli komunikovat s brokery, kteří za úplatek dokážou přes hlídané hranice člověka dostat. Soyeon se podaří podplatit jednoho, který jejího syna dostane až k řece Jalu, jež tvoří hranici mezi Severní Koreou a Čínou. Tam ho ale zadrží vojáci a odvezou ho do pracovního tábora. Soyeon ani po této události neztrácí naději a nepřestává vymýšlet, jak dostat svého syna k ní do bezpečné Jižní Koreje.

Dále se v dokumentu setkáváme s pětičlennou rodinou, která se také snaží z totalitní země uprchnout. O pomoc žádají pastora prostřednictvím krátkého videa plného emocí a slz. Následně se proto pastor vydává na hranice Číny a Severní Koreje, aby se s rodinou setkal a pomohl jim vytoužený život v Jižní Koreji uskutečnit.

Cesta ke svobodě ale není jednoduchá. Musí putovat přes divokou řeku, nebezpečné čínské hory a překonat vietnamský prales. Poté se musí dostat do Laosu, který je stále nebezpečný, jelikož všude číhají vojenské hlídky nebo maskovaní udavači v podobě farmářů. Cílovou stanicí je svobodné Thajsko, kam se rodina s pastorem nakonec dostanou. Po pár dnech bez strachu ze smrti a plní naděje v novém světě míří do Jižní Koreje.

Těžká situace v Severní Koreji

Napříč filmem jsou použité scény, které potvrzují katastrofální podmínky v Severní Koreji a zasazují dějinné události země do kontextu. Již první scény potvrzují, že poté, co se do čela země dostal Kim Čong-un, stala se země pro občany mnohem nebezpečnější.

Po diktátorově nástupu bylo například možné na hraničním pohoří Čchang-paj střílet kohokoliv, kdo se rozhodne ze země uniknout. Dále nechal bezcitně popravit přes 400 lidí a v rámci propagandy na bázi pocitu strachu nechal záznam promítat dětem ve školách. Velmi bizarní je i víra, kterou systém vštěpuje dětem od útlého dětství. Je totiž celá okopírovaná z Bible, která je ale zakázaná a trestá se za ni smrtí. Současná videa ukazují, že v zemi není žádná mobilní služba a lidé musí chytat signál z Číny.

Po filmové projekci se k dané problematice vyjádřil novinář Aktuálně.cz Martin Novák, který se specializuje na reportáže, analýzy a komentáře o zahraničním dění. Pracovně se dostal do Saudská Arábie, Iránu, Iráku, Číny nebo Ruska. Do Severní Koreje se ale zatím nedostal.

Cestu do totalitní země hodnotí jako nebezpečnou a vcelku zbytečnou, protože by kvůli režimu nemohl získat žádný terénní materiál. „Tomu režimu se podařilo něco, co se ještě žádnému nepodařilo. V podstatě celou zemi hermeticky a informačně uzavřeli,“ hodnotí situaci. Propaganda se podle jeho slov postarala o to, že si spousta lidí myslí, že ostatní země se mají mnohem hůř. „Severní Koreje se podařilo naplnit Orwella,“ dodává. K tomu, aby v budoucnu došlo k nějaké vnitřní revoluci, je velmi skeptický.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*