Publikováno 11. 4. 2024

Spoření na důchod – Nespoléhejte na stát, začněte co nejdřív!

Spoření na důchod – Nespoléhejte na stát, začněte co nejdřív!

Česká populace stárne a důchodový systém se hroutí. Zejména mladší generace by tedy neměly spoléhat na to, že jim stát zajistí důstojnou penzi. Nezajistí. Nebudou na to peníze. Pojďme se tedy podívat, jak se na důchod finančně připravit, abyste ve stáří nemuseli počítat každou korunu.

Spoření na důchod

Proč spořit na důchod

Česká republika využívá tzv. plně průběžný důchodový systém. To znamená, že současné důchody se financují z penzijního pojištění, které povinně odvádí všichni pracující lidé. Až tito lidé odejdou do penze, na jejich důchody se bude skládat další generace pracujících.

Až doposud tento systém zdánlivě fungoval. Jsou tu ovšem dva zásadní problémy, kvůli kterým je současný důchodový systém neudržitelný:

  • Důchodový systém je dlouhodobě v deficitu. Prakticky to znamená, že stát vybere na důchodovém pojištění méně peněz, než kolik na penzích vyplatí. Chybějící peníze v důchodovém systému doplácí stát z běžných daní nebo na dluh.
  • Důchodový systém ČR [hospodaření v mld. Kč]

    Důchodový systém ČR [hospodaření v mld. Kč]

  • Česká populace stárne. Počet seniorů se během následujích 30 let téměř zdvojnásobí. Zatímco dnes na jednoho seniora připadá přibližně 2.5 pracujících, za 30 let to bude pouze 1.6 pracujících. Pokud je důchodový systém ve ztrátě už nyní, s úbytkem ekonomicky aktivních lidí bude situace ještě horší.
  • Věková struktura české populace [2000 až 2100]

    Věková struktura české populace [2000 až 2100]

Nebudeme si nic nalhávat. Současný důchodový systém se hroutí a stabilizovat jej mohou pouze nepříjemné změny. To znamená vyšší odvody pro pracující, nižší penze pro důchodce nebo pozdější odchod do důchodu. Tyto změny budou přicházet postupně a nejvíce zasáhnou občany, kterým je dnes méně než 40 let.

Očekávání versus realita

Průměrný Čech si jako důstojnou penzi představuje alespoň 26 000 Kč měsíčně, což odpovídá přibližně 60 % průměrné mzdy. Jenže tolik peněz nedostávají důchodci ani dnes.

Současné penze činí 48 % průměrné mzdy, což je přibližně 20 000 Kč měsíčně. Dá se ovšem očekávat, že tento poměr bude klesat.

Podle odhadů by státní penze za 30 let mohly činit pouhých 27 % průměrné mzdy (12 000 Kč podle současných cen). Tedy necelou polovinu toho, co Češi považují za důstojnou penzi.

Mladší generace si musí uvědomit, že stát jim solidní penzi nezajistí. Nebudou na to peníze. Pokud si tedy chtějí udržet svoji životní úroveň i v důchodu, musí si připravit dostatečně velkou finanční rezervu.

Kolik peněz si na důchod připravit

Abychom mohli odhadnout cílovou částku, musíme nejprve zodpovědět 2 otázky:

  1. Jak dlouho strávíme v důchodu? Češi se dožívají v průměru 80 let, přičemž současný věk odchodu do penze je 65 let. Tento věk se bude pravděpodobně zvyšovat, ale stejně tak poroste i průměrná doba dožití. Dá se tedy očekávat, že v důchodu strávíme přibližně 15 let.
  2. Kolik peněz budeme čerpat z vlastních úspor? Důstojná penze by podle Čechů měla činit 60 % průměrné mzdy. Dnes to ale vypadá, že budoucí důchodci dostanou od státu sotva polovinu – tedy 30 % průměrné mzdy. K dosažení důstojné penze by tedy museli stejnou částku doplatit z vlastních úspor (13 000 Kč podle současných cen).

Dál už je to jednoduchá matematika: Abyste mohli čerpat 13 000 Kč měsíčně po dobu 15 let, musíte si našetřit alespoň 2 000 000 Kč. Stejnou částku mimochodem doporučují také odborníci a experti.

Ideální důchodový plán? Alespoň 4 miliony.

Výše uvedený plán je hodně zjednodušený a počítá s variantou, že naspořené peníze utratíte během ± 15 let. Jenže co když v důchodu strávíte déle?

Aby vám úspory vystačily na celý důchod, je potřeba zvolit jiný přístup. Celosvětově populární je například pravidlo 4 %, které v roce 1994 formuloval analytik William Bengen. Princip je snadný, ale překvapivě efektivní:

  • Každý rok vyberete 4 % z původní naspořené částky. Výběry budete každoročně navyšovat o inflaci.
  • Zbylé peníze zůstanou zainvestované a budou se dál zhodnocovat. Pokud budou výnosy z investic vyšší než vaše výběry (tzn. alespoň 4 % ročně), peníze vám nikdy nedojdou. K takovému výnosu by mělo stačit i vyvážené portfolio (přibližně 60 % akcií a 40 % dluhopisů).
  • Z historických dat vyplývá, že s touto strategií vám úspory vydrží nejméně 30 let. Spíše ale déle. Díky tomu budete mít finanční pohodu po celý důchod a navíc zanecháte velké dědictví pro své potomky.

Zpět ale k našemu příkladu.

Pokud byste našetřili 2 miliony korun, pravidlo 4 % vám umožní vybírat pouze 6 700 Kč měsíčně. Abyste mohli čerpat zmiňovaných 13 000 Kč měsíčně, museli byste našetřit alespoň 4 miliony Kč.

POZOR

Výše uvedené výpočty vychází ze současných cen a nezohledňují inflaci. Pokud do penze půjdete za 10 nebo 20 let, cílová částka bude zákonitě vyšší.

Jak našetřit miliony

Možná si teď říkáte, že našetřit miliony korun je pro vás nemožné. Máme ale dobrou zprávu: Pokud budete šetřit dlouhodobě a efektivně, naspořená částka vás příjemně překvapí. Stačí dodržovat 3 jednoduchá pravidla:

  • Kdy začít? Čas hraje v přípravě na důchod klíčovou roli. Čím dříve začnete, tím lépe!
  • Kolik peněz odkládat? Odborníci mají jasno. Pokud to vaše životní situace dovolí, na penzi byste měli odkládat alespoň 10 % ze svých měsíčních příjmů. Pokud tedy pobíráte například 34 000 Kč měsíčně čistého (celorepublikový průměr), měli byste odkládat přibližně 3 400 Kč měsíčně.
  • Jak s penězi naložit? Samotné odkládání peněz stranou nestačí. Pokud totiž peníze uložíte na bankovní účet nebo takzvaně pod polštář, úspory vám bude požírat inflace. Chcete-li hodnotu naspořených peněz udržet (nebo ještě lépe zvýšit), musíte peníze zainvestovat.

Jak spoří Češi? Peníze na stáří si odkládá přibližně 80 % ekonomicky aktivních Čechů. Většina střadatelů si ovšem odkládá méně než 5 % ze svých příjmů (v průměru tisícovku měsíčně), což k zajištění na stáří nestačí. Většina lidí navíc spoří přes penzijko, které má poměrně vysoké poplatky a nízké výnosy. Češi jinými slovy spoří, ale málo a neefektivně.

Začněte co nejdříve a nebojte se riskovat

Čas a výnos hraje při investování zásadní roli, což si ukážeme na jednoduchém příkladu.

Řekněme, že budete odkládat doporučovanou desetinu svých příjmů (počítáme 3 400 Kč měsíčně). Pokud byste peníze posílali na běžný bankovní účet, po 30 letech budete mít přibližně 1.2 milionu korun. To není žádná sláva. Pokud byste ale stejnou částku investovali pravidelně do akcií, za stejnou dobu můžete našetřit klidně 5 milionů korun!

Nevěříte? Posuďte sami!

V tabulce níže můžete vidět, kolik peněz dokážete našetřit, pokud budete odkládat 3 400 Kč měsíčně po dobu 15 až 35 let. Pro lepší představu srovnáváme 4 různé scénáře: Odkládání peněz bez výnosu, konzervativní investování, vyvážené investování a odvážené investování.

Doba investování Bez výnosu Konzervativní investování Vyvážené investování Odvážné investování
15 let 610 000 Kč 714 000 Kč 840 000 Kč 1 180 000 Kč
20 let 820 000 Kč 1 000 000 Kč 1 250 000 Kč 2 020 000 Kč
25 let 1 020 000 Kč 1 320 000 Kč 1 750 000 Kč 3 260 000 Kč
30 let 1 220 000 Kč 1 680 000 Kč 2 370 000 Kč 5 100 000 Kč
35 let 1 430 000 Kč 2 070 000 Kč 3 120 000 Kč 7 850 000 Kč

Jaké strategie srovnáváme?

  • Bez výnosu - Peníze necháte na běžném bankovním účtu, takže se nezhodnocují.
  • Konzervativní investování - Peníze zainvestujete do konzervativních produktů (dluhopisy, termínové vklady, peněžní trh). Historický výnos se pohybuje kolem 2 % ročně.
  • Vyvážené investování - Peníze zainvestujete do konzervativních i rizikových produktů (obvykle kombinace akcií a dluhopisů). Historický výnos se pohybuje kolem 4 % ročně.
  • Odvážné investování - Peníze zainvestujete do rizikových produktů (převážně akcie). Historický výnos se pohybuje kolem 8 % ročně.
TIP

Spočítejte si, kolik peněz dokážete našetřit! Stačí otevřít kalkulačku složeného úročení a zadat 3 parametry – velikost měsíčního vkladu, dobu investování a očekávaný výnos.

Penzijko, DIP nebo běžné investování?

Teorii máme za sebou. Pojďme se tedy podívat, do jakých produktů můžete peníze zainvestovat a jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody.

Varianta 1: Doplňkové penzijní spoření (penzijko)

Penzijko neboli Doplňkové penzijní spoření (DPS) je státem podporovaný produkt, který má lidem pomoci při budování finanční rezervy na stáří.

Penzijko funguje tak, že klient posílá peníze každý měsíc do vybraného penzijního fondu a správce fondu vložené peníze zainvestuje. Stát penzijko podporuje formou finančních příspěvků a daňových výhod. V důchodu si pak můžete naspořené peníze vybrat, a to buď jednorázově nebo postupně formou pravidelné renty.

Hlavní výhody penzijka

  • Státní příspěvky - Pokud vkládáte alespoň 500 Kč měsíčně, dostanete příspěvek od státu (20 % vašeho vkladu, maximálně 340 Kč měsíčně).
  • Příspěvky zaměstnavatele - Příspěvky od zaměstnavatele do výše 50 000 Kč/rok jsou osvobozené od daně a sociálního/zdravotního pojištění.
  • Možnost daňového odpočtu - Peníze, které vložíte na penzijko, si můžete odečíst od základu daně. Každoročně si můžete odečíst až 48 000 Kč.

Hlavní nevýhody penzijka

  • Vyšší poplatky - Všechny penzijní fondy si účtují poplatky. Pokud naspoříte větší částku, poplatky zastíní všechny výhody penzijka.
  • Nižší výnosy - Penzijní fondy dosahují nižších výnosů a některé z nich nedokážou překonat ani inflaci.
  • Dlouhodobý závazek - Abyste mohli peníze vybrat, musíte spořit alespoň 120 měsíců a musíte mít alespoň 60 let.

Varianta 2: Dlouhodobý investiční produkt (DIP)

Druhou možností je takzvaný Dlouhodobý investiční produkt (DIP), který vznikl v roce 2024 jako flexibilnější alternativa k penzijku. DIP je podporovaný státem, ale pouze formou daňových úlev. Státní příspěvky u DIPu nejsou.

DIP funguje podobně jako běžný investiční účet, takže vložené peníze můžete zainvestovat do libovolných cenných papírů (akcie, dluhopisy, podílové fondy, ETF) nebo do přichystaných portfolií.

Naspořené peníze lze vybrat po 10 letech investování, nejdříve však v 60 letech. Předčasný výběr je možný, ale neobejde se bez sankcí.

Hlavní výhody DIPu

  • Široké možnosti investování - Investovat můžete do cenných papírů dle vlastního výběru nebo do přichystaných strategií, které řídí správce DIPu.
  • Příspěvky zaměstnavatele - Příspěvky zaměstnavatele do výše 50 000 Kč/rok jsou osvobozené od daně a sociálního/zdravotního pojištění.
  • Možnost daňového odpočtu - Peníze, které vložíte na penzijko, si můžete odečíst od základu daně. Každoročně si můžete odečíst až 48 000 Kč.

Hlavní nevýhody DIPu

  • Bez státního příspěvku - Stát podporuje DIP pouze formou daňových úlev. Státní příspěvky u DIPu nejsou.
  • Více zodpovědnosti - Investiční portfolio si můžete (ale nemusíte) spravovat sami. Může to být složitější a časově náročnější.
  • Dlouhodobý závazek - Abyste mohli peníze vybrat, musíte investovat alespoň 10 let a musíte mít alespoň 60 let.

Varianta 3: Klasické investování

Třetí možností je klasické investování bez státní podpory.

Tato metoda není na první pohled tak atraktivní jako penzijko nebo DIP, protože nezískáte žádné daňové výhody ani státní příspěvky. Při správné optimalizaci ale můžete ušetřit hodně peněz na poplatcích, takže investování tímto způsobem může být z dlouhodobého hlediska nejvýhodnější.

Hlavní výhody

  • Široké možnosti investování - Investovat můžete do libovolných investičních produktů nebo do přichystaných portfolií.
  • Peníze lze kdykoliv vybrat - Své investice můžete kdykoliv prodat a peníze vybrat.
  • Dlouhodobě nejvýhodnější - Pokud zvolíte levného brokera, úspora na poplatcích může být větší než všechny výhody penzijka a DIPu.

Hlavní nevýhody

  • Bez státní podpory - Nezískáte žádné státní příspěvky ani daňové úlevy.
  • Více zodpovědnosti - Investiční portfolio si můžete (ale nemusíte) spravovat sami. Může to být složitější a časově náročnější.
  • Zpočátku nevýhodné - Prvních 10 až 20 let je investování touto cestou nejméně výhodné. Penzijko nebo DIP překonáte až po delší době.

Srovnání jednotlivých metod

Abychom získali lepší představu o výhodnosti jednotlivých metod, pojďme si ukázat konkrétní příklad (měsíční vklad 1 500 Kč, průměrný výnos 8 % ročně). Srovnávat budeme dynamický penzijní fond, DIP u společnosti Portu a klasické investování přes brokera XTB:

DPS DIP 1 Klasický investiční účet 2
Průběžné poplatky 1 % ročně 0.7 % ročně 3 0.2 % ročně 3
Poplatek ze zisku 15 % 0 % 0 %
Vklad klienta 1 500 Kč měsíčně 1 500 Kč měsíčně 1 500 Kč měsíčně
Možná daňová úspora 0 Kč ročně až 2 700 Kč ročně NELZE
Připsaný vklad 1 800 Kč měsíčně
= váš vklad + státní příspěvek 20 %
1 500 Kč měsíčně 1 492 Kč měsíčně
= vklad – poplatek 0.5 % za převod měn
Vývoj investic při průměrném výnosu 8 % ročně
Po 5 letech 123 000 Kč 106 000 Kč 107 000 Kč
Po 10 letech 283 000 Kč 254 000 Kč 260 000 Kč
Po 15 letech 495 000 Kč 464 000 Kč 482 000 Kč
Po 20 letech 776 000 Kč 763 000 Kč 806 000 Kč
Po 25 letech 1 146 000 Kč 1 186 000 Kč 1 277 000 Kč
Po 30 letech 1 635 000 Kč 1 787 000 Kč 1 962 000 Kč
Po 35 letech 2 282 000 Kč 2 639 000 Kč
+ daňová úspora až 94 500 Kč
2 959 000 Kč

1 podmínky u společností Portu nebo Fondee
2 podmínky u společnosti XTB
3 zahrnuje poplatek ETF fondů ve výši 0.2 % ročně

Kterou metodu zvolit?

  • Penzijko je výhodné za předpokladu, že budete spořit kratší dobu (do 15 let) nebo nechcete příliš riskovat (očekávaný roční výnos do 4 %). Jediným důvodem jsou ale státní příspěvky, které obdržíte na měsíční vklady od 500 do 1 700 Kč. Vkládat menší nebo větší částky nemá smysl.
  • DIP je ideální pro příspěvky od zaměstnavatele nebo pro daňové odpočty (vlastní vklady do 48 000 Kč ročně). Tyto výhody sice nabízí i penzijko, ale DIP může být levnější. Pokud si vyberete DIP s nízkými poplatky, oproti penzijku ušetříte až desítky tisíc korun.
  • Investování bez státní podpory dává smysl, pokud plánujete investovat větší částky nebo cílíte na maximální výnosy. Nezískáte sice žádné daňové úlevy ani příspěvky, ale díky nízkým poplatkům můžete ušetřit až stovky tisíc korun. Musíte si ovšem najít levného a spolehlivého brokera (populární je třeba XTB).

Spoření na důchod – shrnutí

Česká populace stárne a důchodový systém je dlouhodobě v deficitu. Dá se tedy očekávat, že státní penze budou postupně klesat a s nimi také životní úroveň penzistů, kteří se na důchod finančně nepřipraví.

Kdo chce mít tedy ve stáří finanční pohodu, musí začít šetřit.

Odborníci doporučují, abychom si na důchod odkládali alespoň 10 % ze svého čistého příjmu. Důležité je ale začít co nejdříve, protože na důchod bychom si měli našetřit alespoň 50násobek průměrné měsíční mzdy (podle současných cen přes 2 000 000 Kč).

Samotné odkládání peněz stranou ale nestačí! Abyste úspory ochránili před inflací (nebo ještě lépe zhodnotili), musíte peníze zainvestovat.

K investování můžete využít státem podporované produkty zajištění na stáří, jmenovitě penzijko nebo DIP. Tyto produkty vám přinesou různé výhody a benefity, ale mohou být spojené s vyššími poplatky. Z dlouhodobého hlediska tak může být výhodnější klasické investování bez státní podpory.

Pokud chcete zjistit, která metoda je pro vás nejvhodnější, musíte si porovnat jednotlivé nabídky a udělat alespoň základní kalkulaci výnosů a nákladů (viz. příklad výše). Je to sice pracnější, ale můžete díky tomu ušetřit stovky tisíc korun! A to už za těch pár minut času stojí, ne?

Důležité je ale hlavně začít. Čím dříve, tím lépe!

Zdroje
https://www.mfcr.cz/cs/rozpoctova-politika/statni-rozpocet/hospodareni-systemu-duchodoveho-pojisten
https://www.rozpoctovarada.cz/ke-stazeni/informacni-studie-alternativni-demograficke-projekce/

Našli jste v textu chybu či nepřesnost? Dejte nám vědět.

Diskuze

?Komentáře se zobrazují až po jejich schválení.

Vložit komentář