Do Úval u Prahy se Míša a Roman Tomešovi nastěhovali spolu se svými dvěma syny Kristiánem a Jonášem. Nenechali si ale postavit žádnou luxusní vilu, ale poměrně nenápadný domek, na kterém je na první pohled výrazná pouze jedna věc.

Jejich domov je totiž úplně celý ze dřeva. Míša Tomešová mívá obvykle v otázkách designu domácnosti poslední slovo, ale tentokrát se nápad na přírodní bydlení líbil úplně všem. “Bylo to zvláštní, ale vlastně jsme se na všem shodli,” prozradila pro pořad Prima Pauza před časem. 

Dlouhou dobu Tomešovi přemýšleli, jestli mají opravdu odejít z Prahy, nebo si mají raději pořídit byt ve městě, který by pro ně vzhledem k jejich zaměstnání určitě měl řadu výhod. Touha po venkově ale nakonec zvítězila.

Dojíždění jim nepřekáží

“Když jsme objevili tento pozemek, bylo rozhodnuto. Navíc bychom za peníze vydané za parcelu i dům nepořídili byt v Praze, natož s balkónem,” vysvětlila Míša Tomešová pro Novinky.cz.

“Učím se tu za pochodu a vyhovuje nám, že máme oba volnější pracovní dobu, i když závazky v divadlech jsou dané. Někdy je dojíždění problém, ale být tady nás těší,” dodala. 

Návštěvy jistě zaujme neobvyklé architektonické řešení domu. V přízemí se totiž nachází hlavně velký otevřený prostor, který pojme kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Ten má vysoký strop, a tak jsou vidět krovy střechy. Jedinou oddělenou místností je pracovna, ve které se herec a hudebník Roman Tomeš věnuje práci. Od prostoru je pochopitelně oddělena také koupelna a toaleta. 

Dřevo je doplněno o tlumené tóny

Oku lahodí také točité schodiště do patra, které je kvůli dvěma malým nezbedům opatřeno síťovým zábradlím. Nahoře najdeme ložnici, dětský pokoj a také šatnu. Kdo by tak čekal, že se v obydlí známých umělců bude nacházet nadměrné množství pokojů, byl by nejspíš pořádně překvapený. 

Hlavní barvou interiéru je pochopitelně dekor dřeva. Ten je doplněn tlumenými neutrálními tóny, které jen občas decentně prosvětlí žlutá. Všímavý pozorovatel si také jistě všimne, že se nikde nepovaluje nadbytek věcí. Míša Tomešová totiž není vůbec fanynkou každovíkendového vymetání nákupních center a raději čas stráví s rodinou. 

Když přijde na to, kterou část svého útočiště má Míša Tomešová nejraději ze všech, má okamžitě zcela jasno. “Je to prostě kuchyň, kde trávím nejvíc času. Miluju, jak tady na všechno vidím a můžu ostatní pozorovat, jak si třeba hrajou,” svěřila se otevřeně. 

Mají pouze jeden dětský pokoj

Manžele nijak netrápí ani fakt, že se v domě nachází pouze jeden dětský pokoj. Oba se totiž shodli na tom, že v dětství taktéž sdíleli prostor se sourozenci a nemají na to nijak negativní vzpomínky. Prostor pro další ložnice tak musel ustoupit otevřenému prostoru s vysokým stropem. 

“Až budou děti chodit do školy, tak jim možná přenecháme horní patro a ložnici si zařídíme v přízemí místo pracovny,” dodala herečka pro web Novinky.cz s úsměvem. Zatím jim ale současné rozložení místností naprosto vyhovuje. 

Zatím se tak Roman Tomeš své zašívárny vzdát nemusí, což mu jistě dělá radost. “Někdy mám opravdu rád ticho a občas také medituji, protože je to potřeba,” vysvětlil umělec s tím, že se navíc jedná o jedinou místnost v domě, kde si smí zakouřit.

Související články