Jak stará je Bible? Mnoho odborníků tvrdí, že nejstarší verše Bible pocházejí z doby před více než 2 000 lety

Předpokládá se, že první části hebrejské Bible byly napsány již v 10. století př. n. l. Ale i když svatá kniha není tak stará, mnoho odborníků tvrdí, že nejstarší verše Bible pocházejí z doby před více než 2 000 lety.

Za nejstarší napsané pasáže v biblickém Starém zákoně jsou považovány Exodus 15 („Píseň moře“), Deuteronomium 32 („Píseň Mojžíšova“) a Soudců 5 („Píseň Debory“).

Mojžíš byl tradičně považován za autora Pentateuchu, prvních pěti knih hebrejské Bible a křesťanského Starého zákona. Předpokládalo se, že žil mezi 14. a 13. stoletím př. n. l., a pokud by byl autorem on, bylo by těch prvních pět knih neuvěřitelně starých.

Mnozí bibličtí učenci však nyní pochybují o tom, že Mojžíš skutečně napsal všech pět těchto knih, zejména proto, že jedna kniha, Deuteronomium, vypráví příběh o Mojžíšově smrti. Nejstarší pasáže v pěti knihách jsou navíc psány výrazně starším stylem než ostatní části Pentateuchu.

Někteří náboženští vůdci se domnívají, že Mojžíš si mohl vypůjčit z předbiblické ústní tradice a začlenit ji do svých spisů. Jiní však tvrdí, že autoři, kteří přišli po Mojžíšovi, ve skutečnosti napsali knihy na základě Mojžíšových poznámek. V minulosti se uvádělo jméno písař Ezdráš, který žil kolem roku 450 př. n. l., i když většina moderních rabínů se domnívá, že Ezra pouze provedl změny ve stávajícím textu, a ne že by jej vytvořil sám.

Bez ohledu na to, kdo napsal texty, které se staly Biblí, a jak to udělal, důkazy naznačují, že tento proces začal daleko v minulosti, možná před zničením Judy – a velmi dlouho před narozením samotného Ježíše Krista. Celá hebrejská Bible byla dokončena asi v roce 100 n. l., což znamená, že její sestavení trvalo několik století.

Největší výzvou při určování, kdy přesně Starý zákon vznikl, je to, že většina důkazů je pohřbena hluboko ve starověké minulosti. Na druhou stranu Nový zákon je poněkud snazší rozbalit.

Knihy Nového zákona Bible byly psány od 1. století n. l. do 2. století n. l. Předpokládá se, že jejich dokončení trvalo celkem asi 50 let, což je mnohem kratší časový rámec než ve Starém zákoně.

Nejranější části Nového zákona a některé z nejranějších existujících křesťanských literatur, jsou Pavlovy epištoly.

Je zajímavé, že kdysi se všeobecně věřilo, že apoštol Pavel napsal neuvěřitelných 13 z 27 knih Nového zákona, ale dnes se bibličtí učenci shodují pouze na autenticitě sedmi jeho spisů.

Pak jsou tu nejvýznamnější části Nového zákona Bible: evangelia, napsaná čtyřmi evangelisty: Matoušem, Markem, Lukášem a Janem. Novodobí učenci se domnívají, že Markovo evangelium bylo prvním z nich, bylo napsáno kolem roku 70 n. l. a Matouš a Lukáš z Markova díla do značné míry čerpali. Janovo evangelium bylo pravděpodobně dokončeno kolem roku 90 n. l. nebo 100 n. l.

Zdroj: Allthatinteresting, Titulní obrázek: Pixabay.com / Pexels