Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Pampelišky: Ty nejlepší recepty, které musíte zkusit

Dub 2413 Autor: Claudie Kornelová

Pampelišky nejsou pouhými plevely, ale také skvělou přísadou pro různé kulinářské pokrmy. Jejich jemná hořká chuť a vysoký obsah živin je činí ideálním doplňkem pro různé recepty. Zde jsou ty nejlepší, které využívají pampelišky jako hlavní ingredienci.

pampeliška

Recepty z pampelišek jsou zkrátka bezkonkurenční. Zdroj foto: Pixabay.com – Hans

Pampeliškový med

Suroviny:

  • 4 hrnky pampeliškových květů
  • 1 citron
  • 4 šálky vody
  • 4 šálky cukru
  • 2 lžíce kyseliny citronové

Postup: Jemně omyjte pampeliškové květy a usušte je. Nastrouhejte kůru z citronu a vymačkejte šťávu. Do hrnce dejte vodu, cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a pampeliškové květy. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Přidejte kyselinu citronovou a vařte dalších 5 minut. Sceďte směs a přelijte do sterilizovaných sklenic. Uzavřete a skladujte v chladničce. Med je skvělý na pečivo, do čaje nebo jako dárek.

Pampeliškový salát

Suroviny:

  • 4 hrnky čerstvých pampeliškových listů
  • 1/4 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 rajče, nakrájené na plátky
  • 1 avokádo, nakrájené na plátky
  • Dresing: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, sůl a pepř podle chuti

Postup: Omyjte pampeliškové listy a osušte je. Ve velké míse smíchejte pampeliškové listy s cibulí, rajčaty a avokádem. V menší misce smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř na dresing. Přidejte dresing ke směsi salátu a dobře promíchejte. Podávejte okamžitě.

list

Listy se snažte sbírat mladé. Zdroj foto: Pixabay.com – Jan Karres

Pampeliškový džem

Suroviny:

  • 4 hrnky čerstvých pampeliškových květů
  • 1 citron
  • 4 šálky vody
  • 4 šálky cukru
  • 1 balení pektinu

Postup: Pampeliškové květy opláchněte a nechte je oschnout. Ve velkém hrnci smíchejte pampeliškové květy, nastrouhanou kůru z citronu a vodu. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Sceďte směs přes síto, aby se oddělila květní trva. Vraťte směs zpět do hrnce a přidejte cukr. Přiveďte k varu a přidejte pektin. Vařte podle instrukcí na balení pektinu, dokud se džem neztuhne. Nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Skladujte v chladničce.

Pampeliškový sirup

Suroviny:

  • 4 hrnky čerstvých pampeliškových květů
  • 4 šálky vody
  • 4 šálky cukru
  • 1 citron

Postup: Pampeliškové květy opláchněte a nechte je oschnout. Ve velkém hrnci smíchejte pampeliškové květy s vodou a přiveďte k varu. Vařte 10 minut a pak nechte směs odpočinout alespoň 4 hodiny nebo přes noc. Sceďte směs přes síto, aby se oddělila květní trva. Vraťte směs zpět do hrnce a přidejte cukr a šťávu z citronu. Přiveďte k varu a vařte 10-15 minut, dokud se sirup neztuhne. Nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Skladujte v chladničce.

Tyto recepty vám umožní využít pampelišky naplno a objevit nové chutě a vůně v kuchyni. Užijte si kulinářské dobrodružství s těmito jedinečnými recepty!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Kvě 2024>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist