Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Olomouc ovládla před třiceti lety extraligu, pak padla na dno a odrazila se zpět

Olomouckou hokejovou slávu zavál čas, ale současná generace se na Hanou snaží vrátit zašlou slávu. Je to třicet let, kdy v prvním ročníku hokejové extraligy zazářili olomoučtí hráči. Ti tehdy skončili v základní části soutěže sedmí, což se nakonec ukázalo, jako šťastné číslo, když nakonec ve finále s Pardubicemi dokázali vybojovat nečekaný titul. Nečekaný a zatím jediný.

Je nám líto, video expirovalo.
Olomouc oslavila 30 let od titulu v extralize

Po slávě přišly horší časy. Tři sezony po velké slávě skončil olomoucký celek až dvanáctý a jeho vedení se rozhodlo prodat extraligovou licenci do Karlových Varů, a tým v následující sezoně hrál jen první ligu.

A to nebylo zdaleka všechno, dva roky poté byla na prodej i hanácká prvoligová licence a první tým skončil úplně – dva roky chlapi hokej nehráli.

Ale s novým tisíciletím začal návrat olomouckého hokeje mezi tuzemskou elitu. To se podařilo dotáhnout do extraligy až před deseti lety a zatím hanácké zmrtvýchvstání v nejvyšší tuzemské soutěži trvá. Letos měli kohouti, které má klub ve znaku, blízko k postupu do play-off, ale v předkole nedokázali dotáhnout výborně rozehranou sérii s Libercem do finále – a sérii, v níž vedli už 2:0 na zápasy – prohráli 2:3.

Olomoucký kouč Jan Tomajko byl hodně zklamaný, ale dokázal nezdar převést v motivaci do budoucna. "Nevyužili jsme tři možnosti, ale na druhou stranu je to pro hráče dobrá zkušenost a nemůžu jim nic vytknout," řekl po pátém zápase série, kterou Olomouc prohrála 1:4.

Tradiční účastník extraligy se tak už připravuje na novou sezonu, v níž by se chtěl opět posunout výš. Jedním z důležitých kroků je prodloužení smlouvy s nejproduktivnějším obráncem týmu Jakubem Sirotou, který prodloužil v Olomouci smlouvu. Nyní se snaží udržet v reprezentaci, která se chystá na mistrovství světa. Tse bude hrát v květnu v Praze a Ostravě.

Budou se však muset srovnat s odchodem útočníka Jana Bambuly, který už má za sebou pět startů v národním týmu, a už patří Vítkovicím.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články