Proč jíst mango? Pohladí tvoje vlasy, posílí imunitu a potěší duši

Shutterstock
|
13. 04. 2024
|
Nezaměnitelná chuť, příjemné aroma, pořádná porce vitamínů a minerálů. Není divu, že v Indii se mangu přezdívá ovoce bohů. Čas od času si ho dej, pokud ti zachutná.

Ne že by bylo oddělení ovoce a zeleniny v tuzemských obchodech nacvakané právě mangem, to zase ne. Jakmile je ale k mání, neuděláš s jeho pořízením a konzumací chybu.

Sušené mango je jistota

Čerstvé mango je sice všeobecně dostupné po celý rok, protože se liší doba jeho sklizně v různých koutech planety, kde se mu extra daří, ne v každém marketu se ho ale dočkáš.

Na druhou stranu vůbec není špatné sáhnout po sušeném mangu (tedy pozor – po tom lyofilizovaném, ne po tom, které projde sířením, a ještě nedej bože doslazením). A sehnat se dá taky ve formě prášku. Ten se pak nemusíš zdráhat nasypat třeba do jogurtu, snídaňové kaše nebo smoothie. A když na to přijde, pořídit se dá i mražené mango.

Kde se mango vzalo?

V současnosti se k nám mango dostává hlavně z Brazílie, Kostariky a Keni, z Indie, Indonésie, Číny a Mexika. Původně jde ale o ovoce z jižní a jihovýchodní Asie, především se pojí s Indií, Pákistánem, Srí Lankou a Barmou. Právě v téhle oblasti údajně (podle nalezených fosilií) rostlo už před 30 milióny let!   

Plod mangovníku poznáš podle ledvinovitého až srdcovitého tvaru a barvy od zelené přes žlutou až po červenou. Roste v neuvěřitelných několika stovkách odrůd. Mango neobyčejně krásně a intenzivně voní díky přítomnosti 41 aromatických substancí.

Mangovník samotný je krásný strom vysoký až 30 metrů s hustou korunou. V průměru žije 100 let, ale ty nejodolnější kusy vydrží i 350 let. Mimochodem – víš, pod jakým stromem údajně meditoval Buddha? Přesně tak, pod mangovníkem! Proto si ho buddhisté náležitě považují jako posvátného stromu.

Mango a zdraví: proč si ho občas opravdu dopřát?

Mango je ovoce. Takže je zdravé. S tím si ale přece nemůžeme vystačit, takže… Mango ve velkém nabízí vitamín A, vitamín C, vitamín E a vitamín K. Jakmile spořádáš 300 g jeho dužiny, máš pokrytý doporučený denní příjem prvních dvou zmíněných látek (ale pozor na cukry, 300 g manga si fakt denně nedávej).

Mango je tím nejnabušenějším zdrojem vitamínu A mezi ovocem a „céčka“ má dvojnásobné množství co citróny.

Z minerálů tvoje tělo oblaží hlavně draslík, kterého je v mangu požehnaně. Pak je tu ještě hořčík, vápník a železo. Nechybí rozpustná vláknina a další prospěšné látky.

Co z toho ve finále plyne? Tohle všechno mango dokáže:

  • pomůže ti během redukční diety – obsahuje jen malé množství tuku a je nízkokalorické (315 kJ nebo 75 kcal/100 g)
  • obsažené antioxidanty zabojují proti stárnutí buněk – tak mango prospěje tvojí pleti, vlasům a nehtům (a pochopitelně celému organismu)
  • zbaví tvé tělo přebytečné vody (je močopudné)
  • sníží hladinu glukózy v krvi
  • prospěje tvým očím
  • posílí imunitu
  • pomůže ti od nervozity, neschopnosti soustředit se a od nespavosti (má dobrý vliv i na lidi s depresemi)
  • pomůže při překyselení organismu
  • působí afrodiziakálně

Náš tip: Připrav si z manga čisticí pleťovou masku! Rozmačkej ho, přidej mléko a med. Všechno promíchej, nanes na pleť a po 20 minutách působení opláchni. Pleť bude jasnější a jemnější!

Jak mango zpracovat a co si z něj připravit?

S mangem zacházej jako s jiným ovocem. Sníst se dá jen tak, ale taky je z něj vynikající smoothie, můžeš si ho dát do kaše, jogurtu i proteinového nápoje, připravit z něj sorbet nebo jím ozdobit cheesecake. Přihodit ho můžeš do ovocného salátu (rebelky můžou klidně i do zeleninového), do domácí limonády a je z něj i dobrý džem.

Vynikající je mangové chutney, kterým ohromíš při servírování s rybami, drůbežím a hovězím masem. A co takhle přihodit ho na vršek tapiokového pudinku?

Nejdřív plod oloupej (možná ti to půjde škrabkou na brambory) a odřízni ho od pecky. Taky ho můžeš nejdřív rozříznout napůl (podélně), zbavit ho pecky a na obou polovinách nařezat malé kostičky (na ježka). Ty už pak ze slupky dostaneš snadno. A pro jistotu přikládáme i video.

Patří mango do tvého jídelníčku, nebo se teprve chystáš přijít mu na chuť?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Mango
  • fit-day.cz/blog-a-recepty/mango-pro-zdravi-i-krasu/
  • healthline.com/nutrition/mango
  • webmd.com/diet/health-benefits-mango
Související články