Bilbao vítalo šampiony. Ti připluli na lodi

Přidat na Seznam.cz

Athletic Bilbao ve finále Copa del Rey zvládl penaltový rozstřel proti Mallorce, a tak se po čtyřiceti letech mohl radovat ze zisku druhé nejprestižnější španělské trofeje. Baskický celek svůj triumf oslavil ve čtvrtek, kdy podle klubových tradic vypluli hráči i s pohárem na symbolické bárce zvané La Gabbara.

Po dlouhých čtyřiceti letech se konečně dočkali. Fanoušci Athleticu Bilbaa si výjimečnou chvíli se svými hrdiny užili, hráči se vydali na třináct kilometrů dlouhou plavbu po řece Nervión a podle odhadů se těchto oslav zúčastnilo okolo jednoho milionu lidí. Řada trenérů a hráčů tyto oslavy s titulem zařadila mezi nejlepší zážitky své kariéry.

Bilbao ovládlo španělský Královský pohár již po čtyřiadvacaté. Lépe už je na tom pouze Barcelona. Na kontě má také osm ligových titulů, ten poslední je však ze sezony 1983-1984. I tak je tato sbírka pro klub, který ortodoxně sází na hráče s baskickými kořeny, vynikající počin.

Finále rozhodovaly až penalty

Baskové sehráli s Mallorcou ve finálovém utkání v Seville vyrovnanou partii. Ostrovní tým se sice během první půle dokázal dostat do vedení po trefě Daniela Rodriguez a díky ní vyhrálo i úvodní část. Po změně stran ale Bilbao zásluhou Oihana Sanceta srovnalo a duel dospěl do prodloužení. V něm diváci branku neviděli, a tak o vítězi rozhodovaly pokutové kopy. Ty lépe zvládl Athletic a celké Baskicko propuklo v jásot. Na straně poražených nastoupila v základní sestavě slovenská dvojice Dominik Greif a Martin Vajlent. Druhý jmenovaný byl po devadesáti minutách střídách, Greif odchytal celý zápas.

zdroj: livesport