Artyčok: Druh bodláku, kterým si můžete obohatit jídelníček

Na pultech obchodů se občas setkáme s některými neobvyklými potravinami, příkladem mohou být i artyčoky. Ačkoli jsou často považovány za zeleninu, ve skutečnosti jde o druh bodláku. Tato rostlina, která původně pochází ze Středomoří, se navíc již mnoho staletí široce využívá pro své potenciální léčivé vlastnosti. Mezi údajné zdravotní účinky patří snížení hladiny cukru v krvi, zlepšení trávení či pozitivní vliv na zdraví srdce, jater a žlučníku. Extrakt z artyčoku je oblíbeným doplňkem stravy.

Artyčoky jsou nabité živinami

Artyčoky mají nízký obsah tuku a zároveň jsou bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Mají obzvláště vysoký obsah kyseliny listové a vitamínu C a dodávají také důležité minerální látky, jako je hořčík, fosfor a draslík.

Snižují hladinu cholesterolu

Extrakt z listů artyčoku může mít pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Studie potvrdila, že každodenní užívání extraktu po dobu 5-13 týdnů vedlo ke snížení celkového i LDL cholesterolu. Stejně pozitivní vliv má artyčok i na hladinu triglyceridů. Tím artyčoky pomáhají lepšímu zdraví srdce a kardiovaskulární soustavy.

Pomáhají při problémech s tlakem

Několik výzkumů zjistilo, že doplňky stravy z artyčoku mohou významně snížit systolický a diastolický krevní tlak u lidí s vysokou hladinou krevního tlaku.

Jak extrakt z artyčoku tlak snižuje, není zatím zcela jasné. Některé studie na zvířatech naznačují, že podporuje enzym, který hraje roli při rozšiřování cév. Kromě toho jsou artyčoky dobrým zdrojem draslíku, který obecně pomáhá regulovat krevní tlak.

Není též zcela zřejmé, zda konzumace celých artyčoků přináší stejné výhody, protože extrakt je vysoce koncentrovaný.

Zlepšují zdraví jater

Extrakt z listů artyčoku podle odborných studií pomáhá chránit játra před poškozením a podporuje růst nové tkáně. Kromě toho zvyšuje také produkci žluči, která pomáhá odstraňovat škodlivé toxiny z jater.

Například jedna studie na lidech s nealkoholovým ztukovatěním jater ukázala, že konzumace 600 miligramů extraktu z artyčoku denně po dobu 2 měsíců vedla ke zlepšení funkce jater. Doplňky z artyčoku mohou též snížit hladinu jaterních enzymů. Jejich zvýšená hladina často ukazuje na zánět nebo poškození jater.

Pečené artyčoky.
zdroj: unsplash.com

Podporují správnou funkci trávicí soustavy

Artyčoky jsou skvělým zdrojem vlákniny, která může pomoci udržet váš trávicí systém zdravý tím, že podporuje přátelské střevní bakterie, snižuje riziko některých druhů rakoviny střev a zmírňuje zácpu i průjem.

Artyčoky obsahují inulin, druh vlákniny, který působí jako prebiotikum. V jedné studii vedla konzumace 10 gramů inulinu získaného z artyčoků po 3 týdnech ke zlepšení složení střevního mikrobiomu.

Extrakt z listů artyčoku pomáhá též při léčbě příznaků syndromu dráždivého tračníku, snižuje křeče a zlepšuje rovnováhu prospěšných bakterií ve střevech.

Snižuje hladinu cukru v krvi

Artyčoky a extrakt z listů artyčoku mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi. V jedné odborné studii zlepšila suplementace výtažkem z artyčoku po 8 týdnech kontrolu hladiny cukru v krvi a zlepšila několik dalších aspektů metabolického zdraví pacientů – například hladinu cholesterolu a obvod pasu.

Artyčoky a protinádorové účinky

Existují určité indicie, které naznačují, že extrakt z artyčoku narušuje růst rakovinných buněk. Předpokládá se, že za tyto protirakovinné účinky jsou zodpovědné některé antioxidanty obsažené v artyčoku. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Jak zařadit artyčoky do jídelníčku?

Artyčoky lze ke konzumaci připravit mnoha různými způsoby. Je možné je vařit v páře, grilovat, péct nebo smažit. Můžete je také připravit plněné nebo obalené v těstíčku, přidat je do těstovin, rizota nebo zapečených pokrmů.

Nejoblíbenějším způsobem přípravy je vaření v páře, které obvykle trvá 20 až 40 minut v závislosti na velikosti. Případně můžete artyčoky péct 40 minut při teplotě 170 °C.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, eatingwell.com, health.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu