Jak vyplnit vyvýšený zahradní záhon: 3 dostupné způsoby

Naplňte vyvýšený zahradní záhon s omezeným rozpočtem těmito tipy a technikami, které šetří peníze.

Zahradnictví na vyvýšeném záhonu může být vynikajícím řešením pro nemovitosti se špatnou půdou, problémy s odvodněním a dalšími problémy. To znamená, že vytváření a vyplňování vyvýšených zahradních záhonů může být drahé – zvláště pokud vyrábíte několik postelí najednou. Existuje však několik způsobů, jak zajistit dostatek bohaté, dobře odvodněné půdy pro zeleninu, ovoce, květiny nebo bylinky, aniž byste museli vydělat peníze. Tento průvodce vám pomůže rozhodnout se, jak zaplnit vyvýšený zahradní záhon, aniž by to narušilo váš rozpočet.

Vyberte a připravte
Konstrukce vyvýšených postelí jsou obvykle vyrobeny ze dřeva, ale mohou být také vyrobeny z cihel, škvárových bloků, kamenů nebo pozinkovaného kovu. Bez ohledu na to, jaký typ vyvýšeného záhonu si vyberete, budete muset před naplněním rámu vyvýšeného zahradního záhonu provést nějaké přípravné práce.

Vyberte rovný povrch pro záhon na místě se správným množstvím světla pro rostliny, které plánujete pěstovat. Většina zeleniny vyžaduje plné slunce, aby prospívala, ale některé bylinky, listová zeleň a okrasné rostliny snášejí částečný až úplný stín.

Po výběru místa pro vaši zahradu odstraňte všechny velké kameny a pomocí lopaty vyrovnejte vysoké plochy. Umístěte zvýšený rám postele na místo pro odpočinek a přidejte několik listů novin nebo lepenky na dno postele, abyste zablokovali plevel.

Máte-li na zahradě mnoho škůdců, jako jsou hraboši, možná budete chtít na základnu vyvýšeného záhonu nainstalovat také hadřík, než přidáte půdu nebo organickou hmotu. To může zabránit zvířátkům, aby později okusovali vaši kořenovou zeleninu.

Jak hluboké by měly být zvýšené postele?
Doporučená hloubka vyvýšeného záhonu závisí na typech rostlin, které plánujete pěstovat. Například některé trvalky, bylinky a listová zelenina mohou růst na vyvýšeném záhonu o hloubce 6 palců, zatímco kořenové plodiny a větší zelenina (jako rajčata) obvykle potřebují záhony, které jsou hluboké alespoň 12 až 18 palců, aby se do nich vešly kořeny. Hluboké záhony jsou dražší, protože vyžadují více půdy, ale také odvádějí a zadržují vodu lépe než mělké záhony a jsou ergonomičtější.

Kolik půdy vyžadují vyvýšené záhony?
Chcete-li zjistit, kolik půdy budete potřebovat, vypočítejte objem půdy v krychlových stopách vynásobením délky, šířky a výšky konstrukce vyvýšeného záhonu. Například vyvýšená zahradní postel 4 stopy krát 8 stop, která je vysoká 1 stopa, vyžaduje asi 32 kubických stop země (4 x 8 x 1). Existují však způsoby, jak naplnit vyvýšené záhony organickou hmotou, takže nemusíte kupovat tolik půdy.

Způsoby, jak vyplnit vyvýšený zahradní záhon
Jakmile je konstrukce vyvýšeného záhonu nainstalována, je čas začít přidávat zeminu. Tyto metody fungují dobře v závislosti na velikosti vyvýšeného záhonu a rostlinách, které plánujete pěstovat.

1. Naplňte vyvýšený záhon zeminou
Vyvýšené záhony, které jsou malé a mělké (pod 12 palců hluboké) jsou obvykle vyplněny pouze půdou. Přidávání dalších organických materiálů do mělkých záhonů obvykle není dobrý nápad. Tyčinky, větvičky a další materiály dále snižují omezený půdní prostor a mohou narušovat růst kořenů rostlin a odvod vody. Malé záhony nepotřebují mnoho půdy, takže jejich vyplnění je levnější.
Pytlovaná směs na vyvýšené záhony se běžně používá v malých vyvýšených záhonech, ale můžete ji zakoupit ve velkém od místních krajinářských společností. Další možností je vytvořit si vlastní zalévací směs smícháním stejných dílů ornice, kompostu a písku, abyste vytvořili kvalitní směs, která je vhodná pro většinu zeleniny, bylinek a květin.

 

2. Použijte metodu Lasagne Garden
Velké vyvýšené záhony jsou dražší na vyplnění pouze zeminou, takže zahradníci našli kreativní způsoby, jak je naplnit jinými materiály. Zahradní metoda lasagní se obvykle používá k vytvoření nových zahrádek v zemi, ale lze ji použít i k vyplnění vyvýšeného záhonu.

Nejprve položte listy lepenky nebo novin pro potlačení plevele a potom vyplňte konstrukci vyvýšeného záhonu do poloviny střídajícími se vrstvami materiálů bohatých na dusík (jako jsou kuchyňské zbytky a odřezky trávy) a materiály bohatými na uhlík (jako jsou dřevěné třísky a sušený podzim). listy). Zalévání materiálů hadicí při jejich přidávání snižuje vzduchové kapsy a omezuje množství zhutnění, ke kterému dochází později. Poté, co se vyvýšené lůžko do poloviny naplní organickým materiálem, naplňte zbytek lůžka směsí pro zalévání vyvýšeného lůžka.

Zahrady lasagní se obvykle zahajují na podzim, aby organické materiály měly čas se rozložit, než se vysadí zelenina a květiny.

Postupem času si můžete všimnout, že půdní linie trochu klesá, protože organické materiály degradují, ale to lze napravit přidáním další zeminy do vyvýšeného záhonu podle potřeby.

3. Použijte metodu Hugelkultur
Hugelkultur mohyly se často používají v permakulturních zahradách a pomáhají rostlinám lépe růst tím, že zadržují vodu a živiny a zvyšují teplotu půdy. Obrovskou kulturu však lze použít i k naplnění velkého vyvýšeného záhonu a snížení využití půdy.

Chcete-li použít tuto metodu, položte lepenku nebo noviny na potlačení plevele a poté začněte skládat větve a polena do základny vyvýšeného záhonu. Jakmile se tyto materiály rozloží, budou fungovat jako kompost pro kořeny rostlin a pomohou vyvýšeným záhonům zadržovat vodu.

Tvrdá a měkká dřeva, která se začínají rozkládat, jsou nejlepší volbou pro hugelkultur, protože se rychle rozkládají.

Po vytvoření vrstvy větších kmenů a větví navrstvěte kolem kmenů menší větve, větvičky, posekanou trávu a podzimní listí a vtlačte tyto materiály do vzduchových kapes, které uvidíte. Přidávání vody za pochodu také pomáhá stlačit materiály. Když je vyvýšené lůžko přibližně z poloviny naplněno těmito většími předměty, naplňte zbytek alespoň 6 palců směsi pro zalévání vyvýšeného lůžka.

Stejně jako u zahradničení lasagní je nejlepší vytvořit obrovský záhon na podzim, aby měl materiál čas se přes zimu rozpadnout. Možná budete muset občas přidat více půdy, protože organický materiál se rozkládá.

Materiály, které byste neměli dávat do zahrady s vyvýšeným záhonem
Na vyvýšené záhony lze přidat kompost, zbytky rostlin bez semen, zbytky z kuchyně, odřezky trávy, použitou kávovou sedlinu, noviny, slámu bez plevele a další organické materiály, aby se zaplnil prostor a snížilo využití půdy. Některé materiály by však neměly být součástí vyvýšených postelí, včetně:

Zahradní zemina se může zdát jako jasná volba pro vyplnění vyvýšených záhonů, ale zahradní zemina obvykle nefunguje dobře. Půda z vaší zahrady může být hustá a na vyvýšeném záhonu se stane ještě kompaktnější. Postupem času může tato hustá půda zhoršit průtok vody a zastavit růst kořenů.
Plastové fólie se někdy přidávají na základnu vyvýšených záhonů, aby blokovaly plevel, ale jak plast stárne, může se stát křehkým a degradovat na nepořádné kousky plastu, které se zamotávají kolem kořenů rostlin. Lepenka a noviny jsou lepší volbou pro potlačení plevele u základny vyvýšených záhonů, protože se přirozeně rozpadnou a změní se v půdu.
Kameny nebo štěrk se někdy přidávají do vyvýšených záhonů, aby se zvýšila drenáž, ale tato praxe může vytvořit falešnou hladinu podzemní vody a zhoršit průtok vody. Lepší možností je srovnat půdu kolem vyvýšeného záhonu mimo vaši zahradu a zajistit, aby měla dobrou drenáž.
Ošetřené řezivo není dobrou volbou pro plnění zahradních záhonů. Většinu dřeva lze přidat k základně vyvýšených postelí, aby se vyplnil prostor, ale ujistěte se, že tato dřeva nejsou ošetřena nebo natřena.
Rostlinné materiály z alelopatických a voděodolných rostlin by se neměly používat. Ořešák černý potlačuje růst okolních rostlin a cedr je přirozeně voděodolný. Pokud hledáte materiály, které byste přidali k základu vyvýšeného záhonu hugelkultur, je nejlepší přeskočit větve, větvičky a polena těchto druhů stromů.