10 nezbytně nutných tipů pro pěstování petrželky v květináčích

Zkuste pěstovat petržel v květináčích, abyste si tuto bylinku užili v malých zahradách nebo dokonce na okenním parapetu.

Pěstování petržele v květináčích je dobrý způsob, jak mít tuto všestrannou bylinku po ruce, i když máte omezený prostor na zahradě. Ve venkovní nádobě je petržel užitečnou doprovodnou rostlinou odpuzující škůdce. A uvnitř na slunném parapetu vám tato bylinka bude stále produkovat spoustu aromatických listů. Vše, co potřebujete, jsou nějaké rostliny nebo semena petržele, správné potřeby pro výsadbu a tyto jednoduché tipy pro pěstování petržele v květináčích.

1. Vyberte si správné hrnce.
Petržel může růst v různých nádobách, včetně terakotových květináčů, látkových pěstebních pytlů a okrasných květináčů. Jen se ujistěte, že každá nádoba, kterou si vyberete, má na dně dostatek drenážních otvorů, aby se zabránilo rozmočeným kořenům. Do květináčů, které jsou široké alespoň 6 palců, se vejde jedna rostlina petržele; nádoby o šířce 12 palců a hloubce 12 palců poskytují dostatek prostoru pro tři rostliny petržele a dostatek prostoru pro rozprostření kořenů.

2. Použijte vysoce kvalitní zalévací směs.
Standardní zalévací směs nebo zahradnická směs na vyvýšený záhon jsou nejlepšími substráty pro rostliny pěstované v nádobách, včetně petržele. Tyto směsi jsou speciálně vyvinuty, aby rychle stékaly v nádobách a často obsahují živiny pro podporu růstu rostlin. Chcete-li poskytnout vaší petrželce další výhodu, před výsadbou vmíchejte do květináče hrst nebo dvě kompostu nebo odlitků červů.

3. Začněte brzy.
Jak kadeřavou, tak plocholistou petržel lze pěstovat v květináčích, a to buď semeny, nebo rostlinami pěstovanými ve školce, v závislosti na tom, jak brzy chcete sklízet. Pokud pěstujete petržel ze semen, začněte se semeny uvnitř šest až osm týdnů před datem posledního jarního mrazu nebo začněte semena venku tři až čtyři týdny před posledním jarním mrazem.

Rostliny pěstované ve školce lze otužovat a přesazovat ven po pominutí nebezpečí mrazů.

4. Pečlivě dodržujte pokyny pro výsadbu.
Balíčky semen obsahují cenné informace, které byste měli co nejpečlivěji dodržovat, abyste zvýšili rychlost klíčení a růstu petržele. Pro dosažení nejlepších výsledků zasaďte semínka petržele ¼ palce hluboko a 6 palců od sebe do květináčů nebo sazenic. Mějte na paměti, že semena petržele mohou klíčit dva až čtyři týdny, ale klíčení můžete urychlit tím, že semena před výsadbou namočíte až na 24 hodin do vody.

Přesazovací školka začíná do prostorných nádob, takže jejich kořeny jsou zasazeny tak hluboko, jak rostly v květináčích.

5. Zajistěte dostatek světla.
Petržel nejlépe roste na plném slunci až v polostínu. Ve většině oblastí by venkovní petrželové rostliny měly být umístěny na místě, které dostává alespoň šest hodin jasného světla denně. Pokud však žijete ve velmi horkém místě, může petržel lépe růst na místě, které dostává odpolední stín. Pokojové rostliny petržele rostou dobře ve slunných oknech, ale mohou potřebovat doplňková pěstební světla v domácnostech se slabým osvětlením.

6. Pravidelně zalévejte.
Stejně jako ostatní bylinky s jemnými stonky je petržel milovníkem vody, který pro správný růst potřebuje stálou vlhkost. Rostliny obvykle potřebují asi 1 palec vody za týden, i když petržel pěstovaná v malých květináčích může potřebovat ještě více vody. Dobrým pravidlem je zalévat petržel, když je horní 1 palec půdy suchý na dotek.

7. Přihnojujte podle potřeby.
Přestože petržel není rostlina s velkým množstvím živin, poroste lépe s extra živinami. Začněte vegetační období správně tím, že obohatíte květináčovou směs o kompost nebo odlitky červů. Poté měsíční dávka organického kapalného hnojiva zředěného na poloviční sílu poskytne vašim rostlinám podporu, kterou potřebují k vytvoření záplavy nových listů.

8. Dávejte pozor na škůdce.
Petržel není tak zranitelná vůči škůdcům jako některé jiné jedlé rostliny, ale může být náchylná k několika nepříjemným hmyzům, jako jsou listonohy, červci a mšice. Doprovodná výsadba silně vonícími bylinami, jako je pažitka, může odradit některý hmyz, zatímco límce rostlin jsou užitečné jako prevence proti červotočům. Dobrou zprávou je, že rostliny pěstované v květináčích méně pravděpodobně přitahují škůdce a pokojové petrželové rostliny se ještě snadněji udržují bez škůdců.

9. Sklízejte často.
Poté, co rostliny dosáhnou výšky alespoň 6 palců, sklízejte petržel odříznutím stonků na linii půdy. Pokud potřebujete jen trochu petržele, odřízněte několik vnějších stonků. Pokud však potřebujete hodně petrželky, sklízejte až třetinu rostliny. Sklizeň také povzbuzuje rostliny k rašení nových listů.

10. Plán na příští rok.
I za těch nejlepších podmínek jsou petrželové rostliny krátkověké dvouletky, které žijí pouze dva roky, než jdou semen a odumírají. Někteří pěstitelé chovají petržel druhého roku kvůli květinám a sklizni semen pro výsadbu, ale obvykle je mnohem snazší pěstovat hrnkovou petržel jako letničku a každé jaro zasadit nová semena. To vám ušetří problémy s přezimováním petrželových rostlin, ale nezapomeňte si poznačit svůj jarní kalendář, abyste nezapomněli zasít nová semínka petržele každý rok.