Jak pečovat o bylinky

Použijte tyto tipy, abyste zajistili, že bylinky ve vaší zahradě dobře rostou a zůstávají zdravé.

Čerstvé bylinky dělají z každého pokrmu lepší, a to z dobrého důvodu. Nejen, že milujeme vůni a chuť, kterou poskytují, ale milujeme, jak snadno se pěstují a udržují. Ať už chcete zasadit tymián, oregano, pažitku nebo mátu – máme pro vás základní informace o péči o bylinky a o tom, co byste měli vědět, než začnete sázet.

Počáteční bylinková semena v interiéru
Některé bylinky, jako je bazalka, pažitka, petržel a kopr, snadno rostou ze semen. Mezi další odrůdy, které lze snadno začít, patří andělika, brutnák, heřmánek, kerblík, koriandr, fenykl, meduňka, majoránka, šalvěj, stévie, tymián a saturejka.

Pokud začínáte s bylinkami ze semen, postupujte podle pokynů pro výsadbu na obalu. Základy jsou stejné, ať už semena začínáte uvnitř, abyste získali skok ve vegetačním období, nebo je zasadíte přímo do země.

Kdy zasadit semínka bylinek venku
Nejlepší doba pro výsadbu bylinky závisí na její odolnosti vůči chladu a průměrném datu posledního mrazu ve vaší oblasti. Semena odolných vytrvalých bylin vysévejte venku několik týdnů před průměrným datem posledního mrazu. Většina křehkých jednoletých bylin však klíčí lépe v teplé půdě – s jejich výsadbou tedy počkejte až po posledním průměrném mrazu.

Přesazování bylinek
Po pominutí nebezpečí mrazů vysaďte na zahradu bylinky nastartované v nádobách. Vykopejte jamku nejméně dvakrát tak širokou, ale ne hlubší než květináč, ve kterém bylinka rostla. Vysuňte rostlinu z květináče a uvolněte nebo nakrájejte všechny kroužící kořeny, poté umístěte kořenový bal do jamky a sotva jej zakryjte zeminou. Po výsadbě kořenovou zónu dobře zalijte.

Zalévání
Většina bylinek nejlépe roste v dobře odvodněné půdě a vyvine svou nejintenzivnější chuť, pokud jsou uchovávány na suché straně. Jejich potřeba zavlažování závisí na typu půdy, povětrnostních podmínkách a odrůdě. Například rostliny rostoucí v písčitých půdách budete muset zalévat častěji než rostliny v jílu. Mějte na paměti, že rostliny spotřebují více vody během horkých, větrných podmínek s nízkou vlhkostí než v chladných, vlhkých a zatažených podmínkách.

Při zalévání aplikujte dostatečné množství vody, abyste navlhčili kořenovou zónu alespoň 6 palců hluboko. Namáčecí hadice nebo kapkové zavlažovací systémy jsou účinnými způsoby aplikace vody: Zabraňují plýtvání vodou tím, že ji aplikují pouze na kořenovou zónu rostlin, a předcházejí chorobám tím, že udržují listy v suchu.

Krmení
Byliny, které přijímají vysoké hladiny živin, zejména dusíku, produkují horší růst s malou chutí nebo vůní. Z toho důvodu se vyhněte přehnojování. Organická hnojiva, která se rozkládají pomalu, a umělá hnojiva s řízeným uvolňováním méně pravděpodobně překrmují živiny. Postupujte podle doporučení testu půdy nebo pokynů na štítku, abyste zjistili, kolik hnojiva aplikovat.

Tip pro testování zahrady: Nikdy nepoužívejte na své bylinkové zahrádce čerstvý hnůj. Nejprve jej zkompostujte, abyste eliminovali možnost šíření škodlivých bakterií na vaše bylinky.

Štípání bazalky
Něžný novorost je nejchutnější a šťavnatá část bylin. Udržujte své rostliny bujné a huňaté pravidelným sevřením 2-3 palce od špiček stonku. To podporuje větvení a nový růst. Pokud chcete více listů, odštípněte všechny květy, které se vytvoří. Přestaňte štípat nebo stříhat dřevnaté byliny alespoň osm týdnů před prvním podzimním mrazem, aby nový porost před zimou otužil.

Jarní prořezávání
Pokud jste je ještě neočistili na podzim, na jaře seřízněte odumřelé stonky loňského růstu na rostlinách, jako je meduňka, máta, artemisie a tansy. Některé vytrvalé byliny po několika letech na zahradě dřevnatí nebo klesají. Na jaře je seřízněte zpět o jednu třetinu nebo na 4 palce od země, než začne nový růst. To podporuje huňatý, kompaktnější tvar.

Dělení bylinek
Některé vytrvalé byliny, jako je pažitka, tvoří trsy, zatímco jiné, jako je tymián, šíří běžci. Brzy na jaře můžete vykopat a rozdělit jak rozšiřující se, tak shlukující se typy, abyste vytvořili nové rostliny.

Odběr řízků
Dřevité byliny, jako je rozmarýn, množte ze stonkových řízků. Z řízků snadno zakoření i méně dřevité bylinky, jako je tymián, máta, oregano a bazalka.

Vrstvení bylinek
Stonky některých bylin tvoří kořeny tam, kde přicházejí do styku se zemí. Procesu můžete pomoci vrstvením stonků. Ohněte pružný stonek k půdě, nařízněte jeho základnu, aplikujte zakořeňovací hormon, připněte jej k půdě, udržujte vlhký a počkejte několik měsíců, než se vytvoří kořeny.

Mulčování
Zabraňte vzniku plevele pomocí mulče. Vhodné jsou organické mulče, jako jsou dřevěné štěpky, skořápky z kakaových bobů nebo jehličí. Naneste vrstvu mulče hlubokou dva až čtyři palce, ale držte ji daleko od koruny rostliny. Mulč hubí plevel, zabraňuje klíčení většiny semen plevelů a ty, které rostou, se snáze vytrhávají. Mulč navíc šetří vlhkost, takže budete muset zalévat méně často.