U Studence na Třebíčsku se poprvé otevřelo technické muzeum

foto První otevření Technického muzea Studenec veřejnosti, 13. dubna 2024 Studenec, Třebíčsko.

Studenec (Třebíčsko) - U vlakového nádraží Studenec na Třebíčsku je od dneška otevřené technické muzeum. Letecké muzeum Koněšín ho zřídilo společně se spolky a sběrateli z okolí. Jedním z nich je i Richard Kukla z Třebíče. Jeho zálibou je období druhé světové války. Exponáty z té doby muzeu dlouhodobě poskytl. Chce v něm působit také jako průvodce.

Fotogalerie

"Myslím si, že lidem tady máme co nabídnout. Pokud budu mít čas, nebudu na nějaké akci, budu tady jako průvodce. Mám rád osobní kontakt," řekl Kukla.

Ve Studenci vystavuje několik mimořádných předmětů, včetně kola z tanku Panther, který nechala ustupující německá armáda v roce 1945 stát u nedaleké obce Vladislav. "Hodně lidí žasne i nad originály bot strohschuhe (slaměné boty), které si Němci pletli ve studeném Rusku. Říkám, že jsou to botky od Stalingradu," řekl Kukla, jehož rodina pochází z Jihlavy. Od jejich členů pocházejí některé vystavené předměty z doby protektorátu. "Moje babička byla první žena v republice vyučená automechanikem, jmenovala se Vlasta Sosnová. Můj pradědeček František Sosna měl v Jihlavě generální zastoupení firmy Praga," dodal Kukla.

Svoji sbírku měl zatím jen uloženou v bednách, částečně ji prezentoval v prostorách třebíčského Veteran Car Clubu. Studeneckému muzeu dává velkou šanci na úspěšný provoz. "Vypadá to sice jako prostor zapadlý mezi poli, ale je to tady oblíbená turistická trasa nejen pro cyklisty. Navíc to místo skýtá ohromný prostor na další akce," řekl Kukla. Dobrou příležitostí pro mimořádnou akci spojenou s ukázkami vojenské techniky podle něho bude příští rok 80. výročí konce druhé světové války.

Kukla je členem Klubu vojenské historie Diverzanti z Brandenburgu, který je zaměřený na německou i sovětskou armádu z doby druhé světové války. Spolupořádá rekonstrukce historických bitev a vojenské ukázky.

Podle Zdeňka Svobodníka z Leteckého muzea Koněšín je dnes otevřené muzeum ve Studenci ochutnávkou toho, jak by mělo v budoucnu vypadat. Podle připraveného muzejního záměru, kterému zatím chybějí peníze na realizaci, by měla být celá expozice rozdělená do pěti částí - letecká technika, kosmická technika, vojenská technika, pozemní technika (auta, motocykly) a agrotechnika.

Už teď v první opravené hale návštěvnici najdou i vrtulník Mi-24D v záchranné sanitní verzi. Na jeho renovaci spolupracovalo muzeum se státním podnikem LOM Praha. Ocenil to Český svaz letectví první cenou za renovaci za rok 2022.

Technické muzeum, které si už první hodinu po otevření přišly prohlédnout desítky lidí, bude do letních prázdnin přístupné o víkendech. O prázdninách by mělo fungovat denně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď