Petr Fiala se znovu stal předsedou ODS. Novou místopředsedkyní je Eva Decroix

Členové předsednictva ODS (zleva) Marek Benda, Eva Decroix, Zbyněk Stanjura, předseda strany a premiér Petr Fiala, Martin Kupka, Veronika Vrecionová a Alexandr Vondra na tiskové konferenci v závěru prvního dne volebního kongresu ODS, 13. dubna 2024, Ostrava.

Fiala obhájil post předsedy ODS

Premiér Petr Fiala se znovu stal předsedou ODS. Delegáti na kongresu strany ho na další dva roky zvolili 424 hlasy z 481 platných lístků. Předseda vlády poté členům ODS poděkoval a uvedl, že ho stále čeká velká práce ve vládě. Pokud svůj mandát dokončí, tak povede stranu déle než zakladatel ODS Václav Klaus. Pozici obhájil i 1. místopředseda strany Zbyněk Stanjura.

Sobotní kongres ODS v Ostravě byl důležitým ukazatelem pro šéfa strany Petra Fialu. Před dvěma lety post předsedy obhájil, když dostal 510 z 510 platných hlasů. Tak silnou podporu ale letos neměl. Získal totiž 424 hlasů z 481 platných lístků. Důvodem může být, že sílí nespokojené hlasy zejména od řadových členů strany a také jednotlivých členů Parlamentu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V ODS vyprchává instinkt zabijáka. Fiala zaplatí za vládu s Piráty obrovskou daň, říká Langer

Těm vadí zejména ústup od pravicové politiky a také některé nepopulární kroky, které byly kompromisem při dohodě o konsolidačním balíčku. „Stáváme se jednou z mnoha stran. Nikde nevidím drive nebo sílu něco změnit a získat znovu přes 30 procent ve volbách,“ řekl pro CNN Prima NEWS jeden z členů ODS, který však nechtěl být jmenován.

Fiala nicméně podporu dostal. Naznačoval to už program kongresu. Dříve se totiž předseda volil až po politické diskuzi, která bývala místy i ostrá. Nyní volba proběhne hned ze začátku sjezdu poté, co promluví představitelé vládních partají, mezi kterými budou Marian Jurečka (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN) a za TOP 09 Vlastimil Válek, a diskutovat se bude až poté v dalších hodinách.

Bez problémů získal post 1. místopředsedy i Zbyněk Stanjura a svá místa řadových místopředsedů obhájili Martin Kupka, Martin Baxa a Alexandr Vondra. Čtvrtou místopředsedkyní se stala poslankyně Eva Decroix.

Místo čtvrtého místopředsedy bylo volné po Zdeňku Zajíčkovi, který rezignoval poté, co se stal prezidentem Hospodářské komory. Soupeřem pro Evu Decroix měl být místopředseda Sněmovny Jan Skopeček, který se ovšem své kandidatury vzdal.

Chybí dynamika

Skepticky se ke straně nestaví jen současní politici ODS. Své znepokojení vyjádřil i bývalý ministr vnitra Ivan Langer v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Na kongresu ODS se nestane nic dramatického, což je de facto logické. ODS je součástí vlády, předseda občanských demokratů je zároveň premiérem. Nelze tak očekávat, že by nadcházející kongres měl být nějakou přehlídkou kritiky,“ řekl Langer.

„Nemyslím si, že tam nějaký významnější počet vlivných členů ODS bude kritizovat vládu. Když by někdo takto vystoupil, byl by vystaven jednoduché nálepce, že sype písek do točícího se soukolí vládnutí. Ano, kongres by měl být dynamičtější. Narážíme ale na jisté limity,“ dodal někdejší vlivný člen strany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Skopeček zavrhl mimořádné schůze. Sněmovna je i o fackování, odvětil Havlíček

Strana je bez expertů, tvrdí komentátor

Podle komentátora Echo24 Bohumila Pečinky se strana za svou třicetiletou historii významně proměnila. Dříve se totiž ve straně vyskytovalo více příležitostí, jak do nejvyšších pater politiky dojít. „Uvnitř ODS nemáte dnes kariérní žebřík, po kterém by mohli lézt i jiní lidé než starostové a komunální politici. Mají až moc velké slovo,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

V devadesátých letech mohli členové strany například vidět, že existuje druhý žebřík zastoupený odborníky. „Lidé na zahraniční politiku, ekonomiku a podobně. Nyní ale dominují starostové a také učitelé. To je obrovská proměna oproti minulosti,“ řekl dále Pečinka.

Pokud se chce tedy někdo stát významnějším hráčem, musí nejprve projít přes komunální politiku. Podobně jako ministr dopravy Martin Kupka, který býval úspěšným starostou Líbeznic, ministryně obrany Jana Černochová ovládala jako starostka Prahu 2 nebo ministr kultury Martin Baxa. Ten býval plzeňským primátorem a navíc je bývalou profesí učitel.

Pečinka proto upozorňuje, že ve straně nemohou uspět například ekonomové Mojmír Hampl nebo Miroslav Singer, které chtěli pražští zástupci ODS na čelní místa kandidátky. „V ODS je špatně nastavená kariérní struktura. Když se chcete dostat nahoru, musíte přes komunální scénu. Strana tím ztrácí obrovský potenciál,“ dodal Pečinka.

Tagy:
politika ODS Petr Fiala volby Martin Baxa vláda Bohumil Pečinka Ivan Langer Eva Decroix kongres